Домашен радиовъзел

    През 2006 година, когато БТК се отказа да поддържа жичната радиофикация, тя ги представи на общините да поемат издръжката. Изискваха се допълнителни инвестиции и много от общините споделяха, че "радиоточките" са отживелица.

    Не се мина дълъг период и в моето село радиофикацията преустанови излъчване. В моята къща почти всяка стая има контакт за включване на радиоточка, отделно в стопанските сгради и гаража. Дойде момент, както навсякъде из двора се чуваше говор или музика, сега да е пълна тишина. Специално за мен ми е нерентабилно навсякъде да слагам радио приемници и да ги разнасям напред-назад. Затова реших да направя домашен радиовъзел, с който трябваше да захраня около 15 радиоточки.

    Първоначално за да захраня само къщата, където живеем 5 човека, ми е необходимо да се захранят 7 радиоточки и не ми трябва мощен усилвател. След умувания какво да направя аз изчислих един изходен трансформатор от лампов радиоприемник "Хр. Ботев" да дава вторично напрежение около 30V и след пренавиването му го пробвах възможно ли е този радиоприемник да захрани една радиоточка.

    За щастие всичко беше по очакванията ми. След връзването му към домашната радиомрежа започнах във всеки контакт да включвам радиоточките, които предварително бях изключил за да видя до къде ще се справи усилвателя. Учудващо, че след 10-тата радиоточка звука започва да става изкривен, но най-възрастния член на семейството ни се зарадва, че радиоточките в къщи свирят. Прецених, че радиоприемника "Хр. Ботев" е слабичък, но от 2006 г. до 2011 г. той поддържаше радиоточките в къщи. През това време работеха и средновълновите предаватели, като в последната 2011 год. ползвах дълговълновия предавател, защото средновълновите спряха през 2010 г.

    За тези години нито една радиолампа и един електронен елемент (с изключение на скалната радиолампа) не е пипана. До тогава все мислих, че това е временен вариант и искам мощен усилвател, който да свири добре без да внася изкривявания.

    За мое щастие чух от приятели, че продават радиоусилвателна уредба за радиоточки на цената на желязото с още други боклуци от едно кметство на съседно село. Организирах всичко и я купих за 60 лв., но усилвателите не работеха. Транзистори 2N3055 се намират навсякъде и след ремонт и козметика радиоуредбата "запя". На мен ми е достатъчен само единия усилвател да ползвам. Изходното напрежение е 120V, но след като презапоих изводите на изходния трансформатор и промених начина им на връзване, постигнах напрежение при 1000Hz около 40V. Като консумация не консумира кой знае какво един усилвател. Заедно с радиоприемника е колкото електрическа крушка от 150W.

    Искаше ми се на една от стопанските сгради да сложа радиоточка високо и да озвучава задния двор силно, но една радиоточка "Тонмайстор", каквито са навсякъде в къщи, дават мощност 0,3-0,5W при 30V. На мен ми се щеше да е поне 4-5W.

    Видях в един магазин да продават акустични системи 6W при 30V ( http://www.kn34pc.com/sch/sch_ampl/as_6_01.html ) и това ме зарадва.

    Проблемът е, че няма как да ги закрепя добре на стената и с конструкторски умения реших да прехвърля съгласуващия трансформатор в кутия от радиоточка "Тонмайстор".

    Речено-сторено. Но говорителя, който е монтиран в радиоточката, е 2W, а да работи с двойно по голяма мощност цял ден на двора или ще внася изкривявания, или ще изгори (което е по малко вероятно, защото българските говорители са доста електрически издръжливи).

    Замених оригиналния ВЕ154 с говорител ВО1721, който е с мощност 8W. След като приключих електрическия и механичен ремонт и преработка на радиоточката (или вече казано: на "високоговорителна система") работи прекрасно, но ако бях с ламповия радиоприемник, той щеше да захрани само 6W-вия високоговорител, който нямаше да излъчва пълната си мощност и другите традиционни радиоточки щяха да замлъкнат. За проба монтирах звукова колона "КЗ-25", но с нея сякаш съм отишъл на площада на селото, когато има предизборни агитации  .

    Не необходима чак такава мощност, но за проба си струваше да се направи експеримент. Предимството е, че домашния радиовъзел работи денонощно и че сам си избираш радиопрограмата.

    ***

   През юли 2015 г. реших да направя основна реконструкция на три стаи на къщата, където в едната е монтирана радиовъзела. Хубавото е, че когато е строена къщата инсталацията е правена с бергманови тръби и прекарването на проводници или смяната им е лесна работа.

    Реших да изградя една микрофонна инсталация, която да свързва радиовъзела с телевизора, като общата им дължина е около 25 м. Прекарването на инсталацията е лесно през тръбите за кабелите на радиоточката, като в двата края съм направил микрофонни контакти. Целта е телевизора да предава звуковата картина на радиовъзела, за да може спокойно на двора да слушаш музикални канали или да следиш ако започне някое предаване.

    За радиовъзела реших да направя и една добра външна, висока УКВ антена и една антена за средновълновия обхват.

    За УКВ антена използвам антена за 50 MHz обхват, а за средни вълни - антена тип "дълга жица". Кабелите за антените са коаксиални и също съм ги прекарал в тръба, която допълнително беше прекарана при ремонта на помещението. Дори използвах абонатния радиошнур за колективни антени, където има разделно приемане за АМ и ЧМ сигнали.

    Реших, че усилвателната уредба РУУ300ВС е обемиста и я замених с "малкия й брат" РУУ100ВС, която я купих през 2014 г. от един аукцион за смешна сума. В края на септември, след 3 месечно прекъсване, радиовъзела вече е в експлоатация.

    Комшията в горната къща, който винаги помага почти във всичко, ме помоли да му пусна сигнал през оградата и за него, да слушал и той радиоточка. Рекох си: той има четири обикновени радиоточки, няма проблем за мощната уредба.

    Направих от разклонителна кутия едно малко линейно табло с две ЦК-ключета. В случая имаме две линии: едната линия е за комшията, а другата е за "високоговорителната система" 6W за двора.

    Така като погледнем, имаме си истинска радиотранслационна уредба с всичките й прилежащи съоръжения.

    За направата на цялата система още от възникването на идеята съм използвал познанията си, когато работех като помощник на мой роднина. Тогава отстранявахме повреди по стълбовете из селото. На усилвателно стъпало също сменяхме крайните транзистори.

    С този малък опит в радиофикацията, с помощта на използваната литература, с успех направих собствен домашен радиовъзел.
 

    За да си направите и вие подобен радиовъзел, може да прочетете следните книжки:

1. "Говори училищният радиовъзел", В.Борисов, "Народна младеж", 1960 г.
2. "Радиотранслационни централи", Х.Минев, "Техника", 1962 г.
3. "Радиотранслационни мрежи", Н.Николов, "Техника", 1962 г.
4. "Жична радиофикация", Н.Георгиев, Х.Минев, "Техника", 1967 г.

Божидар Цветанов, 3 януари 2016 година
доп. 4 януари 2016 година