Конверторна приставка към "ESS-100"

    Както писах в описанието на стъпалото с ГУ50, приемопредавателя го получих през 2000г. Заех се да измисля управляваща приставка към него.

    В началото имах желание да направя това управление почти като на съвременна машинка с много електроника, но тъй като познавах само TTL, полученото като схема беше пълна скръб. Като изчислих консумацията на всички схеми, се оказа че дори в режим предаване усилвателят на мощност в приставката ще консумира 2-3 пъти по-малко отколкото управлението ха-ха-ха! Освен това имаше вероятност в някои моменти от преходни процеси управлението на синтезатора да греши. Затова накрая се отказах от големия "лукс" и направих приставката по посочените схеми.

    Първоначално имах идея правключването на обхватните филтри да става с диоди, но се поотказах. При нарисуваните на ръка схеми се вижда, че в кутията би трябвало да има захранващ трансформатор и стабилизатор, но след като направих стъпалото с ГУ50, го махнах. Така се появи настоящата схема на приставката.


Платка "Филтри и смесител"

    За направата на платката ми помогна LZ2XKD - Красимир от с.Калипетрово. Той я изработи докато беше на работа в "Оргтехника". После оживяването й беше малко бавно, защото имаше моменти, когато "музата" не присъстваше на работното място. В крайна сметка на бял свят излезе нещо.Платка "Усилвател на мощност"

    Имах малко трудности с подбирането на режимите на работа на транзисторите на драйверното стъпало и изходния трансформатор за ВЧ.Платка "Хетеродин"Платка "Електрозахранване"

    Операционният усилвател 741 инвертира напрежението на АРУ, идващо от ESS100. За измерителна системка е използвана от някакъв магнитофон и понеже няма точни деления, си направих табличка на един лист, когато я тарирах със сигналгенератор.

     Трансформаторът на изхода на НЧУ е изпълнен на Ш15х15, I – 180 нав. ПЕЛ 0.22, а II – 70 нав. ПЕЛ 0.49 . Сложих го защото видах, че транзисторите в НЧУ доста се товарят при силен сигнал и при това високо захранващо напрежение. На няколко пъти ми изгаряха и се спрях на трансформатор в изхода.

    За превключване на диапазонните кръгове използвах релета РЭС15, за превключване на междинните усилватели РЭС49, за превключване RX-TX е реле тип ТК, а превключването на RIT-XIT е реле тип РЭС9.

     Това е засега, данните за диапазонните филтри в момента не са ми под ръка, за да ги изпиша, но като ги намеря, ще го дам в табличен вид. В крайна сметка приставката има следните данни: в режим приемане - чувствителност 1-3 микроволта, в режим предаване 4-5 вата на всички КВ обхвати, максимална консумация 1.5А.

    Признавам, че откъм чувствителност "издиша" доста, но за сега "връзвам гащите" и работя по начин "пчеличка": ако чувам кореспондента – работя, ако не го чувам – не се захващам с него.


   
Вариант на схемите, чертани на ръка:

    Платка "Филтри и смесител" [jpg][82kb]
    Платка "Хетеродин" [jpg][93kb]
    Платка "Усилвател на мощност" [jpg][92kb]
    Платка "Електрозахранване" [jpg][76kb]

Конверторна приставка към "ESS-100" - 2002 година
 

LZ2CH,  KN34PC
26 декември 2008 год.,
доп. 6 декември 2009 год.