Нискочестотен усилвател 2 х 30W с TDA7377
/kn34pc.com/конструкции/...

Интегралната схема TDA7377 позволява да се изгради малък домашен усилвател с достатъчна нискочестотна изходна мощност за озвучаване на помещение от около 20 кв. м.

Накратко нейните работни параметри са:

    - захранващо напрежение: 14.4 V
    - изходен импеданс: Zo = 4 Ohm

По-подробни данни може да намерите в характеристиките на интегралната схема, дадени в приложения файл от производителя.

Тази интегрална схема позволява няколко типа свързване, които от своя страна дават възможност за изграждане на усилвател 3+1, 2+1 или стерео. Аз представям стерео варианта, който съм използвал за малък по обем нискочестотен усилвател, вграден в настолния ми компютър и с захранване от вградения захранващ блок.

Ето принципната схема, по която е изграден стерео усилвателя от типа H–Bridge:

Разбира се, че усилвателя може и да не се вгражда в компютър. В моя първи вариант на усилвател, аз съм го свързал към предусилвател тонкоректор Baxandall с транзистори, който съм описал в статията "Тонкеректор Baxandall с транзистори", а самата конструкция първо съм монтирал върху едно алуминиево шаси. Това беше и моя експеримент.

Преди всичко първо трябваше да направя самия усилвател и да го изпробвам, независимо дали щях да го използвам за озвучаване въобще или да го монтирам в самия компютър. След като набавих интегралната схема TDA7377, остана единствено да се заловя за поялника и да "налепя" тези няколко елемента. Изобщо – "фасулска работа". Отне ми по-малко от половин час ведно с механичния монтаж на вече готовия усилвател, върху едно алуминиево шаси, върху което от много години изпробвам всички мои конструкции.

За този нискочестотен усилвател, състоящ се от 5-6 елемента, не си струваше труда да правя печатна платка, поради което най-лесния начин за изграждането му беше с универсална такава, което се вижда и на снимките по-долу:

И все пак, имах нетърпението да направя своите експерименти, да чуя онова, което съм сглобил. Така набързо извърших монтажа на усилвателя върху алуминиевото шаси, което винаги използвам за такива случаи.

Използвана литература:
1.TDA7377 Datasheet [zip,pdf][219kb]
2.Усилитель на TDA7377 2 × 30Вт, Самодельные усилители
3.Simple Amplifier Stereo Hi-Fi Circuit with TDA7377
4.TDA7377 Amplifier Circuit (12V Stereo 30W)

Валери Терзиев
2 ноември 2014 година