www.kn34pc.com
http://kn34pc.com/forums/

Вобелгенератор модификация - изчисляване на НЧ филтър
http://kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=19&t=588
Страница 1 от 1

Автор:  wisi [ 11 Дек 2011, 13:57 ]
Заглавие:  Вобелгенератор модификация - изчисляване на НЧ филтър

Захванах се да добавям на този вобел - http://rf.atnn.ru/s10/mg00.html#1 генератор и за 0 до 3MHz - защото с този за 0-60MHz е много трудно да се направи настройка близко до долната граница. Използвам модифицирана версия на http://rf.atnn.ru/s10/mg08.html , като бобините в генераторите са заменени с готови дросели със стойност 1uH, за варикапи са използвани BB529 , успоредени с кондензатори 68pF (с предварително измерен дрифт на капацитета при нагряване, при което се установи, че са почти NP0 :lol: ). Прехвърлящите кондензатори са заменени със 22nF-ни.
И общо взето работи много стабилно... ноо това е без филтровите LC кръгове... Уж ги изчислих за 14MHz честота на среза, но пада върху тях, измерен с ВЧ волтметър е твърде голям. Първоначално осцилаторите бяха изчислени за 20MHz долна граница, но в практическото изпълнение, честотомерът показва 10... (не ми се вярва това да е само от паразитни капацитети, защото и двата генератора генеригат безпогрешно еднакво :lol: ). Идеята която се крие в последното е, че генератора може да си работи на 20MHz, филтъра за 14MHz да го потиска и затова на изхода да е много по ниско ВЧ напрежението от колкото на входа на филтъра, а честотомера греши...
Така че следват въпросите - какъв трябва да бъде входно-изходният импеданс на тези филтри (последно ги изчислявах за 50R), за каква чедстота на среза да ги изчислявам - избрах 14MHz, за да потисне достатъчно добре висшите хармоници, и в същото време да пропуска 13MHz - горната гранична честота на генератора.
Къде бъркам? :oops:

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/