www.kn34pc.com
http://kn34pc.com/forums/

Приставка звук и проблем с кадрова на тв Плиска тип Т47-66
http://kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=20&t=1025
Страница 1 от 1

Автор:  peppone1 [ 23 Мар 2020, 18:22 ]
Заглавие:  Приставка звук и проблем с кадрова на тв Плиска тип Т47-66

Здравейте, пробвах да свържа приставка звук 5,5MHz от двата вида (с общ вход-изход и с отделни), но и с двете не работи. Взех захранване 12V от електролитния кондензатор C401 (100u/30V), на 3-извод на лампа PCL86, но напрежението се мени, затова взех напрежение от главните филтрови кондензатори с напрежение +190V през делител 24Kohm и 2,2Kohm и като се натовари с приставката спада точно на 12V, но пак няма звук, а само силно бръмчене. Пробвах също и с външно захранване от адаптор, като минуса го свързах към масата на телевизора и пак не работи. Входа на платката съм го свързал към КТ206, а изхода - към КТ207 на филтър КМЗ-1. На някои от свободните канали се чува звук, но пък няма картина. Сигнала го подавам от декодер и от ретро игрова конзола, през модулатор, който фабрично излъчва на 21-канал, но го улавя и на 5-ти. Пробвах и директно от RF-изхода на конзолата.

Също така имаше проблем и с няколко хоризонтални тънки линии в горната част на картината, като причината беше във варистора R411, свързан паралелно на първичната намотка на изходния трансформатор за кадровата. Без варистора картината е нормална, но при липса на сигнал започва да прескача искра в разрядника на цокъла на лампата, иначе при хващане на сигнал няма този проблем, освен като се увеличи картината над нормалния размер или се врътне честотата на кадрите. Лакирах разрядниците на лампата и искренето спря, но при липса на сигнал продължава да се чува пукане от някъде, дори и от говорителя. На варистора пише 580/20, но с такива данни нищо не намирам, а в друг форум, прочетох че той трябва да е на 600V. Там друг потребител се е оправил с приставката, но при мен не ще да работи, въобще голям проблем с тези платки, които не работеха и на много чуждестранни телевизори, без да се налага да се подменят резонаторите в МЧУ-то, ако и тук трябва нещо да се корми и др. сложни работи, по-добре да го зарязвам, не си заслужава.

Схемата на телевизора е почти същата като на Пирин, с тази разлика че отсъстват лампите PCL85 за звука и ECC83 за кадровата, както и фазосравняващия трансформатор Тр302 е свързан различно. Всичко останало е същото.

Автор:  lz2ch [ 24 Мар 2020, 22:33 ]
Заглавие:  Re: Приставка звук и проблем с кадрова на тв Плиска тип Т47-

Здравей. Аз също съм ползвал такава приставка, но на телевизор изпълнен с транзистори. Особеното е, че входно/изходното съпротивление на тази приставка е близо 100 пъти по-низко отколкото при лампите. Според мен при включването ѝ приставката започва да дава голяма част от сигнала към земя и затова няма ефект. Не знам какъв съвет да ти дам. Би трябвало по някакъв начин да се направи съгласуване, но с трансформатор или съгласуващ кръг. Пожелавам ти успех, ако съм успял да помогна.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/