Как да си направим гумени крачета за лека апаратура
/kn34pc.com/статии/...

Когато конструирам някаква апаратура, обикновено държа да я завърша изцяло, като в основата гледам да има гумени крачета за да не дращи по мебелите. Имах някакви запаси от стари бракувани апаратури, но привършват. И веднъж докато обикалях магазините за резервни части за домакински ремонти ме осени идея. В тези магазини се продават гумени уплътнители с различни размери, та ето какво си купих:

Три размера, които могат да се залепят един към друг и да се образува нещо като конус. При желание могат да са два размера, а също и само един размер. В единия случай ще се образува нещо като пресечен конус, а в другия цилиндър. И така, да видим какво ни е необходимо: взел съм домакинско ножче за зачистване на повърхностите на гумените уплътнения, различни винтове и шайби, тубичка лепило "Хелметекс" и накрая една отвертка.

С ножчето надраскваме гумените повърхности за да са грапави, а не лъскави. Така на микрониво лепилото ще има как да се захване. Всъщност същата операция ще може да се направи и с шлифовъчна хартия (шкурка). Започваме от най-големия и среден размери. След това нанасяме слой лепило на двете повърхности, които ще се съединяват.

По инструкцията на опаковката на лепилото е записано, че трябва да изчакаме 5-10 минути, след което намазаните повърхности трябва да се притиснат силно. Степента на залепване зависи не толкова от продължителността, колкото от силата на притискане. През това време си подготвяме застягащите елементи.

Когато дойде моментът за съединяване, го правим и се получава следното:

Изчакваме десетина минути и повтаряме почистването вече на средния и малък размер на уплътненията.

А после приготвяме другите закрепващи елементи.

Залепваме и малкия размер към средния и по същия начин затягаме за десетина минути.

Ето така изглеждат готовите вече крачета:

Вече можем да ги залепим на някаква апаратура (давам пример):

Не знам колко бях полезен с моята идея. Вярно, че малко няма заводски вид, но поне може да има функционалност. Желая успех на всички, които ще повторят описаното горе.

LZ2CH, KN34PC
28 март 2019 година