За ЕМФ-то, за любопитните и любознателните
и за тези, които нямат какво да правят
/kn34pc.com/статии/...

Киро, GT-то (LZ1GT, SK) казваше: "Едно емефе (ЕМФ) - един трансивър ... ".

При самоделните трансивъри и еднолентовата модулация, SSB филтъра си е "сърчицето на апаратурата". При съвременните трасивъри с техните DSP-та, процесори и купищата "пудра”, SSB филтъра някак се губи. Но да не говорим за фабричната апаратура - зад нея стоят сериозни фирми и конструкторски бюра.

Да поговорим за нашето конструкторско бюро, маса (може и кухненска при определени условия за ползване) или ъгълче, където в някаква опаковка, кутийка има нещо, което се казва ЕМФ - електромеханичен филтър.

На страниците на сайта има няколко материала отнасящи се за електро механичните филтри. Надявам се, че следващите материали ще са полезни за любопитните и любознателните а някои мои вандалски действия илюстрирани по долу може би ще спрат тези които нямат какво да правят да ги повторят.

В началото на 80-те години на миналия век техническата възможност за построяване на лична радиостанция се определяше от наличието на SSB филтър.

Фабрични кварцовите филтри бяха много добро решение, но бяха рядкост и който имаше такъв се смяташе за щастливец. Останалите радиолюбители се "спасяваха” кой както може. Най-често това ставаше със снабдяването по неведоми пътища с ЕМФ. Май няма такъв от нас, който разбирайки, че негов познат заминава за Съюза (СССР, РФ) не го е удрял на молби за доставка на на съответното изделие срещу пари в брой и бонус-течност с параметри на алкохолен градус, способен да събори мечка и количество, което да изпрати закоравял алкохолик в бърза помощ.

С появяването на съответното изделие работата е свършена наполовина и остава любимата част - да бъде сглобено нещо, което по възможност да работи. Затова поздравявам всеки който напук на липсата на компоненти, информация за тях и измервателна апаратура (за какво говорим - мултимер Ц-20 си беше върхът) успяваше да създаде работеща апаратура.

Липсата на информация някога е причината/желанието да споделя съответните материали. Някои имат по скоро емоционална стойност и са продукт на времето си.

Графиките са от измерване на ЕМФ от преди няколко години. Надявам се да има полза от тях дори само за пример.

ЕМФ - електромеханичен филтър.

В следващите няколко линка се намира информация за електромеханични филтри производство Русия и Германия.

www.chipinfo.ru/literature/radio/200205/p59-61.html: статия в руското Радио N 5 от 2002 г. на Константин Шулгин (U3DA) - един от създателите на руските дискови ЕМФ-та. Статията е разкошна, дадени са различни филтри и основните им обозначения.

www.funktechnikelemente.de/mf_00.pdf: това е каталог на Elektronische Bauelemente Teltow. В него може да се намери информация за немските ЕМФ-та на 200 kHz.

Следващия снимков материал е с учебно-опознавателна цел. Някога дори мисълта да отворя филтър като консерва изглеждаше кощунство. Но все пак човек трябва да знае как изглеждат нещата отвътре. Заради едно механично повредено ЕМФ (прекъснати ей онези тънки нишки между дисковете - хем работи, ама не много добре) "изорах" готова платка, направена с много труд.

 

Паспорт на набор "Кварц 7". В набора влизат ЕМФ-9Д-500-3В и кварцов резонатор на 500 kHz (опорния).

 

Паспорт на ЕМФ-то:

ЕМФ-5Д-0,6 с 5 диска, средна честота 500 kHz, лента на пропускане 0,6 kHz:


 

ФЕМ-035-500-3,1 ЕМФ на 500 kHz, 11 диска, 3,1 kHz лента на пропускане - средна лента:

 

Паспорт на ФЕМ-035-500-3,1:

 

Паспорт на ФЕМ-035-500Н-3,1 ЕМФ на 500 kHz, 11 диска, долна лента на пропускане 3,1 kHz:

 

Графики от измерването на приблизително същото ЕМФ:

ЕМФ-та ...

 


Немско RFT MF200-0011 ЕМФ на 200 kHz с лента на пропускане 110 Hz на Elektronische Bauelemente Teltow. В двата края на филтъра са изписани стойностите на кондензаторите за съгласуване.

  

 

Немско три-изводно ЕМФ на 200 kHz и 150 Hz лента на пропускане.

Разликите в конструкциите се виждат на снимките.

"Аз на писано не вервам! Око да види, ръка да пипне!" е традиционно мото на българина. Надявам се поне малко да съм задоволил окото.

LZ3OB,
25 февруари 2015 година