Радиоприемник РЕСПРОМ - ИНКОМС ROKSANA R-601
/kn34pc.com/статии/...

Малко преди политическите промени през ноемри 1989-та година все още заводите работеха на пълни обороти, инженерите от институтите замисляха нови модели радио и телевизионна техника, а държавите членки на Съвета за Икономическа Взаимопомощ обменяха идеи, лицензии, производства. Така в Завода за телефонни елементи в Мездра започнаха производството на нов многодиапазонен преносим радиоприемник ROKSANA R-601. Той беше по лиценз на полската фирма за аудио и телевизионна техника UNITRA и носеше име със същия модел "R-601". Радиоприемникът, който ви представям с тази статия е произведен на 19.12.1989 година.

Радиоприемникът ROKSANA R-601 е и последният радиоприемник от този клас, произведен преди залезът на българската радиоиндустрия и нейния крах.

ROKSANA R-601 е девет диапазонен преносим радиоприемник и съперничи на популярните по това време съветски преносими радиоприемници "Селена", въпреки по-малкия си размер. Приемането се осъществява в обхватите на УКВ, ДВ, СВ и шест разлети КВ обхвати – 16, 19, 25, 31, 41 и 49м. Техническите параметри може да видите в приложените документи. Радиоприемникът е реализиран с полски интегрални схеми, аналози на западни такива и няколко транзистора във високочестотната част. Като се има предвид, че UNITRA имаше доби взаимоотношения с някои западни производители, това е обяснимо, както и факта, че схемното решение на R-601 е заимствано (не е копирано) от също такива западни производства. Българският вариант на радиоприемника е със съвсем незабележими промени в схемното решение и може да кажем, че не се отличава от оригинала.

Ето принципната схема на РЕСПРОМ Р-601:


радиоприемник РЕСПРОМ Р-601

Може да сравните горната схема с тази на оригиналния полски радиоприемник:


радиоприемник ROKSANA R-601

Външният вид на R-601 независимо от производителя UNITRA или РЕСПРОМ не се различава:

В обхвата на УКВ радиоприемникът се произвежда съгласно тогавашните два стандарта по OIRT и CCIRT в обхватите 65.8-74 MHz и 87-108 MHz. Външното оформление и дизайн "хваща окото", но когато се вгледате отблизо в радиоприемника ще забележите прекалено острите ръбове при изработката на кутията.

Печатната платка е много добре подредена като всеки елемент е на своето оптимално място:

Изпълнението на късовълновия преобразувател на честота е доста интересно. Настройката в КВ обхватите се осъществява от отделен променлив кондензатор, от който се използва само УКВ частта. Товарът на КВ смесител е същия МЧТ трансформатор, който се използва от самоосцилиращия смесител за ДВ и СВ като двата се превключват с бутонния превключвател.

Разбира се, имайки предвид близките отношения на UNITRA с някои западни производители от това време, оригиналът на полския радиоприемник е западен – Grundig Yaht Boy 300/400/450 и PHILIPS D-1835. Без да коментирам разликите, които сами може да забележите, ви представям една след друга схемите на D-1835 и Yaht Boy 300:


радиоприемник PHILIPS D-1835


радиоприемник GRUNDIG Yacht Boy 300

С това завършвам представянето на радиоприемника ROKSANA R-601 и сравнението в реализацията му от различни производители.

Повече подробности може да намерите в материалите в края на статията.


P.S. Моля обърнете внимание на гаранционните условия. Изненадващо е, че те не се различават от съвременните гаранционните условия на електроуреди и битова техника и електроника, определени с две Директиви на ЕС през последните години! На шега си помислих, че ЕС са ги преписали от вече несъществуващото ДСО "Респром"...


Доп. материали:
1. Техническо описание на радиоприемник тип "РЕСПРОМ Р601" [pdf][8,8mb]
2. Roksana R-601 [pdf][100kb]
3. Service Manual portable radio PHILIPS D1835 [pdf][3,7mb]
4. Роксана R601, гаранционна карта [pdf][6,0mb]
5. Транзистор Р601, фактура [jpg][6,0mb]
6. GRUNDIG Yacht Boy 450 [pdf][3,3mb]

Валери Терзиев
8 май 2020 година, доп. 22 май 2020 година