FM Радиоприемник на базата на TDA7088T на Philips
/kn34pc.com/конструкции/...

Идеята за радиоприемника дойде от конструкцията на колегата LZ2WSG (УКВ радиоприемник 88-108 MHz / www.kn34pc.com/construct/lz2wsg_fm_radio_88_108.html). Интегралната схема на Филипс е почти пълен аналог на по-старата TDA7000. Разликата е в това, че TDA7088 е в корпус за повърхностен монтаж, като е добавена и автоматика за търсене на станциите.

Но не по тези причини избрах именно TDA7088, а по-скоро заради по-ниската й цена и по-лесното й намиране на пазара, включително в китайските радиа от магазините за левче, като бонус към интегралната схема получаваш малко високоговорителче, подходящо за някакъв вид сигнализация, варикап за настройката, който в интерес на истината никъде другаде не се намира, керамични дискови кондензатори и малка телескопична антена.


FM Радиоприемник с TDA7088T и нискочестотен усилвател

 

Интегралната схема по своя принцип на действие представлява суперхетеродинен радиоприемник с междинна честота 70kHz и ЧМ демодулация на броячния принцип. Всичко се намира вътре в интегралната схема с изключение на входния филтър и част от веригите по междинночестонния усилвател и филтър във вид на няколко керамични кондензатора. Чувствителността е добра: около 4-6 микроволта. Недостатък е автоматичната настройка, която за щастие може да се изключи и настройката да се осъществява ръчно с многооборотен потенциометър.

Когато се появи подходящ корпус за бъдещото радио (кутия от украинска радиоточка "Черемшина-350"), пристъпих към реализирането на проекта. Нискочестотният усилвател реших да бъде изцяло дискретно изпълнение, като всичко се помещава на обща печатна платка. Проектирах печатната платка, тествах радиоприемника и НЧУ отделно и всичко беше наред, докато не ги включих да работят съвместно.


Токозахранване

Тогава започнаха проблемите. Оказа се че НЧУ не е достатъчно стабилен и при увеличаване на силата на звука над 2/3 започваше да се чува пукане и квичене от самовъзбуждане по контура МЧУ-НЧУ. Верига "Бушеро" в изхода подобри значително нещата, както и увеличаване на капацитета на RC филтъра на входа на НЧУ. Добавени бяха някои блокиращи кондензатори около интегралната схема TDA7088 и нещата заспаха. Но така работата не ми харесваше със запоени сума ти елементи от долната страна на платката. Реших да повторя конструкцията с оптимизирана печатна платка.

Така се стигна до окончателната версия, където в изхода НЧУ си имаше верига "Бушеро" и беше преработено изцяло разположението на елементите и опроводяването около интегралната схема TDA7088. С тези сериозни оптимизации втората версия вече работеше напълно стабилно и заслужи мястото си в кутията на радиоточката.  

Събирането на платката и мрежовия трансформатор в малката кутия на радиоточката беше истинско предизвикателство, но накрая се получи едно много добро радио с елегантен дизайн, малки размери и отлични параметри за слушане на радио в града. За антена се използва метър и половина проводник. включващ се в букса на задния капак на радиото.

В бъдеще предвиждам използването на вече разработената печатна платка за вграждане в няколко различни размера радиоточки "Тонмайстор", както и самоделни кутии в стил радиоприемници от 40-те и 50-те години.

    Печатна платка [zip-lay,jpg,gif][683kb]

инж. Димитър Бадаров
12 април 2014 година