Пренастройване на УКВ блок
на радиоприемник "Ленинград-002" по стандарт CCIR
/kn34pc.com/конструкции/...

Внимателно демонтирайте УКВ блокчето. Разпойте съединителните проводници, запомнете местата им. (От тук нататък всички означения са с индекс от фабричната схема).Радиоприемник "Ленинград-002" - УКВ блок

Демонтирайте входния кръг 1-L1, 1-L2. Пренавийте 1-L1 = 2 навивки, 1-L2 = 5 навивки, извод от втората навивка, считано от към заземения край. Нова стойност на 1-C3 = 2,2-3 pF. 1 L3 = 3 навивки, извод от средата.

Данните са оптимизирани за употреба на феритни сърцевини (оригиналните са бронзови). Същите ще си набавите от МЧФ за 38 MHz (oт стари телевизионни приемници). Задължително проверете дали феритчетата се навиват лесно. Ако има затруднения, почистете резбата на тялото с метчик М4 X 1,5 мм. Направете си импровизирана отверка от клечка за зъби, при заяждане на сърцевината тя се чупи, като не поврежда феритното тяло.

При счупване на феритно тяло раздробете същото с помощта на твърдо остро шило. Почистете резбата с метчика. Ако отвора в тялото е хлабав, уплътнете с малко ластиче.

За по-добри резултати при приемане на слаби сигнали 1-T1 ГТ313 подменете с AF239. Не се налага промяна на режима на транзистора.

1-L4 = 3 навивки. Ако оригиналните бобинки са навити с посребрен проводник използвайте го. В зависимост от кой завод е произведено УКВ-блокчето, транзисторите могат да бъдат и силициеви, с цветна маркировка (всеки завод си има собствена маркировка).

Препоръчителна подмяна за 1-Т1 е с BF324, BF414, KF173. За да се предпази от самовъзбуждане се свързва кондензатор 2-3 pF между колектор-база (отдолу на платката), на колектора нанижете феритна перличка. Може да се сдобиете с такива перлички от стар телевизионен тунер (ИТК-1, СКМ с електронна настройка).


Настройка:

Тази дейност съвсем спокойно може да се направи и на слух. Монтирайте платката на местото й, затворете капачето. Възстановете връзките от точка 1 до 7. На капачето има отвори за настройка.

Настройте приемника в долния край на обхвата. Със сигурност ще чуете някой предавател (те сега са много, за района на Силистра се чува радио Шумен - 87,6 MHz). Настройвайте с феритната сърцевина докато чуете сигнал. След това настройте приемника в горния край на скалата - 108 MHz. Въртете тример-кондензатора 1-C12. Точно на 108 MHz се чува едно жужене (цифров канал за пренос на данни, чува се слабо на цялата територия на България).

Настройте приемника отново в долния край на скалата, завъртете феритната сърцевина на 1-L3 докато чуете сигнал с максимална сила (приемника има индикатор). Отново настройте приемника в горния край на скалата, завъртете 1-C9 до максимална сила на сигнала.

Задължително повторете настройките отново. Ориентирайте се по сигнал на радиопредаватели, на които знаете честотите. Не е строго задължително дa е в краищата на обхвата. Ако сигналите вече се чуват много силно, скъсете телескопичната антена, може да се наложи да я изключите. Настройте приемника около 90 MHz, завъртете феритната сърцевина на 1-L1 - 1-L2 до максимална сила на сигнала.

Настройте отново на около 102 MHz. Настройте с 1-C3. (В нискочестотния край се настройва индуктивността, във високочестотния - капацитета).


Приятна работа.

Илия Талев
17 март 2014 година