Приставка за 50 MHz
/kn34pc.com/конструкции/...

Идеята за тази приставка възникна още през 2003г. Тогава LZ3BD/2 ни агитираше активно колко е интересно на обхват 50 MHz.

Тъй като нямах кварцове за преобразуване на тези честоти в някой от любителските, реших да се възползвам от възможностите на ESS100, а именно да работи на други нелюбителски честоти. Така с малко сметки открих, че с кварц на 61.333 MHz мога да преобразувам необходимите честоти от 6 метровия обхват в честоти 10.8-11.33MHz, а това е във възможностите на ESS100.

За основа ми послужи една стара радиостанция РТ-21, която работеше на 47,5 MHz. Новата платка беше хетеродинът на посочената честота и смесителят към него. Останалото в радиостанцията се промени съвсем малко. За усилвателен и преобразувателен транзистор в приемната част използвах BF970 смъкнати от приставки за ДМВ от стари телевизори. Останалите части на оригиналния приемник не ги пипнах, защото не ми пречеха.

Както се вижда и на снимките, едва се различава изменената част. Премахнах платката за малосигналната част на предавателя и на нейно място поставих новата платка.

От крайната платка на предавателя оставих почти всичко, но и там имаше промени.

Първо: тъй като крайната лампа щеше да работи в линеен режим в случай и на SSB, трябваше да се подаде преднапрежение по-голямо от оригиналното. Затова еднопътният токоизправител го преобразувах в удвоител и се получи доста - цели минус 50V. Наложи се опитно да определям стойностите на делителя за първа решетка на крайната лампа, за да получа ток на покой 25mA.

Освен това имах проблеми с драйверната лампа EL95. От разговори с опитни радиолюбители разбрах, че тази лампа е създадена с такава характеристика, че удвояването на честота при нея да става безпрепятствено. Затова и в режим на линейно усилване има проблеми. Тогава смених лампата с друга - 6Ж4П. С нея вече линейното усилване се получи без проблеми. И при нея опитно установих стойностите на делителя за преднапрежение.


 

От тук нататък работата беше да настроя така създадените стъпала. Крайната лампа не е създадена за линейно усилване и даде между 5.5 и 6 W изходна мощност. За мен това беше достатъчно.

Приемната част даде достатъчно усилване при преобразуването и измерих около 0,1µV. и така през май месец 2004 г. вече се появих в ефира с първите радиовръзки. По-късно вече имах смелостта да се пусна и на няколко вътрешни контеста за участие, да видя как е и там горе.

Да си призная: доста скучно в сравнение с КВ. За 24 часа правиш по 3 до 20 радиовръзки и само слухтиш и не чуваш нищо повече от шум. Та който е свикнал на голямо изобилие на КВ, бързо губи интерес на обхват 50MHz. Затова и от работата ми с тази приставка останаха само спомени.

LZ2CH, Силистра
14 март 2014 година