Телеграфен QRP трансивър на 3,5 MHz
/kn34pc.com/конструкции/...

Показаният телеграфен QRP трансивър на 3,5 MHz е конструиран от LZ2CH някъде към 90'те години с идея да се използва в състезанието "Полеви ден" заедно с "Автоматичен Морзов ключ с интегрални схеми, серия "УНИМОСТ", публикуван на нашите страници.

По изисквания постояннотоковата мощност не е трябвало да превишава 5W. Използвана антена: случайна жица, съгласувана с трептящ кръг към предавателя.

С акумулаторно захранване, маломощно изходно стъпало, приемник с пряко преобразуване, високоомни слушалки и опростена схема, самоделната кострукция се числи към QRP, работата с което е гаранция за безкрайни положителни емоции и изненади в ефира.

Както всеки самоделен възел на апаратурата тип "Home Made", плавният генератор е със скален механизъм, изработен с подръчни материали, но дълго осмислян и изпълнен безупречно с налични инструменти "на колене" - в кухня, хол или на работното място. 

Материалите са променлив кондензатор от старо радио, здрав конец, подходяща метална ос, листов алуминий за основа, болтчета, гайки, дебел картон със сръчно изписани приемни честоти и червен лак за нокти против отвиване (TNX LZ2CH).

Благодарение на конструкцията на механичния "капронен" редуктор и опъващата пружинка, настройката върху телеграфните или SSB станции е лесно и точно, без луфт и нестабилност.

Прилагам първоначалната принципна електрическа схема, съхранена в хартиен вариант.

Приемник

 
Предавател

 
Нискочестотен генератор (CW монитор)

Използвани са хибридни интегрални схеми за военни и специални свързочни апаратури от близкото минало - готови модули ([1]). Съхранена е и вътрешната им структура, която прилагам.


Използвани ХИС: 07, 16, 21-11251, 21-31211
 

Схемата е претърпяла модификации: добавено комутационно реле и подменен изходен транзистор на предавателя от тип КТ922А на тип BD137.

В този си вид към 2004-5 година телеграфното QRP трансивърче на 3,5 MHz с изходна мощност около 3 вата беше подарено от LZ2CH на LZ2XYZ с идея той да "излезе" в ефир от домашния си QTH.

След няколко недотам успешни опита за двустранна радиовръзка, апаратурата се озова отново на "операционната маса" за профилактика, освежаване и ремонт.

Първоначалният оглед и измерване показаха, че входния полеви транзистор KF520 беше дефектирал, а замяната с подръчния 2N7000 не даде резултат. След подмяна с BF247A и съответната подстройка, УВЧ вече работеше както трябва.

Последва няколкодневни неуспешни опити за приемане на каквато и да е любителска радиостанция на работното място поради  зашумения ефир от импулсни захранващи блокове на компютри, мрежи и пр. Липсата на резултати намаляваше желанието за оживяване, като оптимизмът относно бъдещото използване на трансивъра намаляше все повече и повече ...

Та все пак реших да проверя работоспособността на самоделката, свързана към домашното "инвертед Вее" на 80м.

О, чудо! В зимната вечер трансивърчето приемаше телеграфни и SSB станции, и то още как! Радиолюбителски станции от Европа и част от Азия се чуваха да работят в слушалките с пълна пара и само липсата на АРУ понякога затрудняваше приемането на много силните сигнали.

Поради наличието на УВЧ и активния смесител (на ХИС 16), при използване на "голяма антена" входните вериги на приемника се претоварваха.

Успешен беше експеримента със замяна на активния смесител с пасивен двойнобалансен диоден смесител, платките за който бяха изработени много преди това за експериментални цели.        

За първоначални тестове дори диодите бяха от тип 1N4148, подбрани по четворки. Резултатите бяха удовлетворителни, като приемането се подобри значително. Ефирният шум не "дишаше" в такт със силните станции и удоволствието при приемането растеше.

Поради малката изходна нискочестотна мощност в оригиналната конструкция се изискваше използване на слушалки.

Заедно с липсата на АРУ или някакъв ограничител на силни сигнали, работата със слушалки за мен си беше живо наказание. Следващият блок, който модифицирах, беше блок "Нискочестотен усилвател".

Използвах популярната в много форуми и конструкции (TNX cqham.ru) ИС LM386. В посоченото свързване ИС не усилва и не шуми много, като заедно с полевия транзистор на входа изпълни отлично целите на усилвател с АРУ по ниска честота. Поради начина на свързване на регулиращия елемент (след потенциометъра за гръмкостта), последният играе роля по-скоро на ограничител за силни сигнали, премахвайки стресовите моменти при радиоприемането на мощни станции.


Изходен нискочестотен аудио усилвател с АРУ
 

Модулчето е изработено на фолирана печатна платка с помощта на макетно ножче и пиличка, с размери според наличното свободно място. Основната платка на трансиверчето изглеждаше така:
 

В оригинал за филтър по ниска честота е използван дросел от българска радиостанция "РТ-21". След доуточняване на стойностите на елементите се получи филтър с относително приемливи параметри. Вероятно може да се желае и още, но в имайки предвид елементарната конструкция, параметрите на филтъра са достатъчни.


Микрофонен усилвател: Радиостация "РТ-21"


Спецификация: Радиостанция "РТ-21"

Аудио филтър: АЧХ

Аудио (27 април 2011 год., 20:55ч., KN34PC, антена: Inverted Vee, 80m): audio.mp3 [2,9mb]

Предвид използване на принципите на прякото преобразуване и усилване без излишък по ниска честота, приемникът се получи с изключително нисък собствен шум. Поради това, че регулиране на усилването почти не действа или действа само при силни сигнали, ефирът на 80m е кристално чист в сравнение на слух със суперхетеродинните ми приемници.

Прилагам характеристика на изходния аудио сигнал, където включвам и изключвам няколко пъти антената на входа на приемника.

Аудио: ant_on_off.mp3 [405kb]

Някакви идеи вече се заформяха за нова принципна електрическа схема, на нова цяла печатна платка ... Имаше и вариант за използване на цялата неразядена печатна платка като маса както при старите конструкции, с монтаж "умряла буболечка", но мързелът надделя над всичко, а и ако беше изпълнено по същия начин, щях да се повтарям в конструкциите ...

Споделяйки опита на по-опитни радиолюбители с твърдението: "Грозно, не грозно -  нали работи! В кутията не се вижда." продължих да подменям възлите, чиито работа не ме удовлетворяваше. Така беше подменен крайния усилвател на мощност и буферния усилвател, като беше добавен и комутационен блок с телеграфен VOX, както и полуобемно изпълнение на стабилизатор за  VFO, телеграфен монитор.


Изходен RF усилвател на мощност
 

Изходен RF филтър: АЧХ

С посочения усилвател на мощност при 13,8V трансиверът развива изходяща мощност в антената от 7,5W при студено и 8,2W в загрято състояние. В процеса на настройка изходния транзистор успя на два пъти да запали захранващия дросел Dr1, при което оцеля и не дефектира. R3 подобри стабилността на усилвателя на мощност, който неколкократно тествах без антена и с антена с влошено КСВ. 


CW QRP трансивър на 3,5 MHz

Архив [zip,gif][315kb]
 

+ =
преди ...       след ...

Последва малко козметично освежаване на кутията с бързосъхнеща универсална спрей боя.
 

До среща в ефира ...
de LZ2WSG ... Силистра, KN34PC


Свързани препратки:
1. KME3-Technologie

LZ2CH, LZ2WSG, LZ2XYZ, Силистра
5 май 2011 година