Как сглобихме усилвател за 432 MHz
/kn34pc.com/конструкции/...

Желанието за по-голяма изходна мощност на този обхват дойде почти веднага след като бе закупен FT790R. Неговата мощност е 1 W.

Заедно с LZ2JU (ex. LZ2JOW) решихме да направим усилвател. Беше закупена инт. схема RA30H4047M по интернет и двуседмична доставка. Тази интегрална схема развива по каталожни данни 30-40 W в честотния обхват 400...470 MHz. Веднага се поразтропахме и изровихме една кутия от компютърно захранване заедно с вентилатора в нея.

По същото време вървеше и "разузнаването" как да се конструира подобен усилвател. Водещо беше мнението да има вграден усилвател в приемна посока. Трудно се стигна и до решението как да се реши въпроса с комутацията приемане-предаване.

"Пробивът" дойде, когато при разглеждане на схеми на различни фабрични трансивъри се оказа, че може да се използват релета на фирмата Omron, а именно G6E-134P-US. Закупихме ги по интернет и се заехме да работим по конструкцията на усилвателя.

   
Междувременно схемата на усилвателя доби следния вид:


Усилвател 432 MHz с RA30H4047

А схемата за комутациите пък така:


Комутационни вериги

Третото реле е автомобилно, с контакти за 30А, така че да издържа големия ток на интегралната схема. В процеса на работа се оказа че входното и изходното релета са от поляризован тип, т.е. с намагнитена сърцевина и трябваше да се спазва поляритет при включване на намотката. Отначало си помислих, че релетата не работят, защото не се чуваше да щракат, но след като оправихме посоката на тока през тях, се чуваха ясно като работят. Все пак не бяха релета предвидени за работа на много високи честоти и си внасяха своето затихване.

Друго смущаващо нещо беше, че като разопаковахме интегралната схема и на нейния радиатор се виждаха следи от механична намеса. Помислихме си, че може да е било заради проверка още във фабриката където е произведено. Впоследствие обаче се оказа, че схемата не дава максималната си мощност въпреки увеличената атака на входа. Без релетата даваше около 15W, а след като бяха поставени релетата и изходния филтър, мощността стана 13,5W.

Вече беше ясно, че съдържанието на чипа не отговаря на надписа. В крайна сметка и такава мощност ни удовлетворяваше. За УКВ е важното да има добро прохождение, тогава и с малка мощност се правят далечни радиовръзки.

Изходният филтър също малко се промени:


Изходен филтър

А сега следват малко снимки:

LZ2CH, Силистра
2 септември 2018 година