Усилвател на 50 MHz, захранван от акумулатор при полеви състезания
/kn34pc.com/конструкции/...

Още от предната 2016 година LZ2JOW ми предлагаше да излизаме на полевите състезания с различни апаратури. Стана така, че по едно време се сетих да участвам не само на 144 MHz и 430 MHz, а и на 50 MHz. Тогава той спомена, че има платка на усилвател за ЛЕН на този обхват.

След като получих платката, се заех да конструирам. Наистина беше само платка, мощният транзистор не беше монтиран на радиатор.Както казват "С питане до Цариград се стига", та и аз започнах да разпитвам тук и там за подходящ радиатор.Оказа се че намерих дори много подходящ - с издигнати пъпки а закрепване на платката. Така и с питане намерих и добър фрезист, който отне излишната част от тези пъпки, за да може платката и транзистора да си легнат на местата.

Трябва да изразя благодарност на групичката пенсионери, с които си пия кафето през уикендите за получения радиатор и информацията за това къде да го обработя. Те всички са техничари по природа и им беше приятно да ме упътят.

Също така съм благодарен и на LZ2WSG за изящната кутия от компютърно захранване, която изнамери отнякъде.

И така се заех с преобразуването на схемата съобразно моите желания.

Тъй като съм телеграфчия, реших да оставя транзистора да работи в режим клас С. Поначало усилвателят е бил предвиден да работи на ЧМ и се задейства на предаване с автоматика при получена атака на входа. Реших да го накарам да се командва от радиото. Затова премахнах веригата C1-L11-D1 и да добавих един транзистор, който да се командва от радиото ми.

Също така добавих и включването на усилвателя да става чрез реле, а то да може да се включва само ако е спазен поляритета на захранването от акумулатора. Освен това ключето за включване може вече да е по-нежно, защото релето има мощни контакти.

Друга промяна беше и поставянето на една измерителна системка на изхода за относителна информация за изходен сигнал. В оригиналната конструкция се поставя един светодиод, който показва, че нещо се излъчва. При настройката се оказа, че усилвателят е бил предвиден да работи над 50 MHz, защото всички тримери за настройка се оказаха затворени докрай. Добавих по един кондензатор 39 pF паралелно на всеки и настройката си дойде на място.така с атака от около 2 W, на изхода имам около 27 W.

Смятам че може да ми е достатъчно. Освен това се сетих, че като се работи от акумулатор по-голямата мощност може да го поизтощи бързичко, а и транзисторът е за максимална мощност 45-50 W, трябва да има известен запас.

Накрая направих малко снимки на новото "животно". Порадвайте им се .

   

LZ2CH, Силистра
16 май 2017 година