Приемник с пряко преобразуване на 50(70) MHz
/kn34pc.com/конструкции/...

Тъй като фабричните SSB приемници и трансивъри на 50(70) MHz се срещат рядко в търговската мрежа, за наблюдаване на тези обхвати ви предлагам схема на прост и изпитан на практика приемник с пряко преобразуване с малко необичаен смесител от 4 диода 1N4148, работещи 2 Х 2 в насрещно-паралелно включване.

Смесителят се възбужда от плавен генератор (VFO), осцилиращ на половината от приемната честота, т. е. на 25 MHz за 6-метровия банд и на 35 MHz за 4-метровия банд. Бобината на VFO-то е навита върху тяло с диаметър 5 mm (с феритна сърцевина!) с проводник ПЕЛ-05 и съдържа 7 навивки с извод от втората навивка от долния край.

Бобините L1 и L2 съдържат 12 навивки ПЕЛ-08 с извод от средата и с вътрешен диаметър 8 mm (на въздух). Тези бобини се намотават на свредло с диаметър 8 mm и се намазват няколко пъти с безцветен лак за нокти за по-голяма устойчивост.

Нарочно съм отдалечил L1 и L2 от VFO-то за избягване на самовъзбуждане. Бобината L4 в смесителя е намотана на феритен пръстен с диаметър 18-20 mm и съдържа 300 навивки ПЕЛ-02. Вместо тази бобина може да се използва глава от касетофон.

Особено внимание трябва да се обърне на настройката на приемника, която не е много проста, защото в случая става въпрос за УКВ-банд. И ако при късовълновите конструкции можете да чуете нещо от ефира още при първото включване, то на 50 (70) MHz, за да чуете ефира, трябва да извършите точна настройка. За тази цел настройваме VFO-то на средна честота 25 100 kHz (за 6-метровия банд) или 35 250 kHz (за 4-метровия банд).

От приемните кръгове първо настройваме L2, като отпояваме от ВЧ-усилвателя кондензатора С1 (47 pF) и към същия кондензатор включваме проводник с дължина 30 cm за временна „антена”. Подаваме сигнал 50 (70) MHz от дипметър и въртим с пластмасова отвертка тример кондензатора 10/60 pF, докато получим най-силен звук.

След това запояваме С1 обратно към ВЧ-усилвателя и настройваме бобината L1, като към входа на приемника свързваме споменатият проводник от 30 см, служещ за антена. По време на настройката на бобината L1, входният ВЧ усилвател трябва да бъде почти на минимум, за да не ни заблуди.

Платката, върху която съм монтирал елементите, е цялостна (неецната), за да се избегнат шумове и брумове. На местата на спойките съм направил островчета с показаното на фотографиите свредло.

Приемникът се захранва от добре филтриран и стабилизиран източник, който в никакъв случай НЕ трябва да бъде импулсен токоизправител!

На входа на захранването на приемника е поставен дросел срещу проникване на смущения от мрежата. Конструкцията се монтира в метална кутия, към която по време на работа се включва заземление.
 

д-р Николай Александров, LZ2GNA
20 ноември 2020 година