Преобразувател на напрежение с ИС AIC1563
/kn34pc.com/конструкции/...

Любителска конструкция (с основно захранващо напрежение 12V) използва и 27V само за няколко високоволтови релета. Вероятно в бъдеще ще ги заменя с 12 волтови, но за целите на експеримента реших да тествам допълнителен DC/DC конвертор 12V / 27V.

Преди време нямаше достъп до специализирани ИС и експериментирах с преобразуватели на напрежение, изпълнени с дискретни компоненти, с TTL ИС, с 555 и др.

Темата по преобразуватели, конвертори и подобни не ми е от най-любимата (може би поради вероятността за генерация на паразитни смущаващи радиосигнали около устройството), но ми попадна въпросната интегрална схема AIC1563 и налепих "5 волтовата версия" на платка с прорязване.

Така налепено блокчето престоя повече от година неизползвано.


Архив [zip,spl7][23kb]

За новото приложение премахнах ненужните компоненти, разместих останалите, като схемата на свързване е за UP-converter.
 

Бобинката е с феритна сърцевина и е фабрично навита, с проводник, съобразен с изходния ток. Диодът VD1 е добре да е с Шотки преход. Изходното напрежение се настройва с R3 и R4, а с R1 определя максималния изходен ток. За повече информация: [1]

В ИС има всички нужни блокове за няколко схеми на свързване. За маломощни приложения се използва вътрешния изходен биполярен транзистор. При желание може да се свърже външен, по-мощен.

Като заключение:   

На пазара се намират готови решения на много ниска цена, с нови типове ИС, с малко външни компоненти, в smd копруси, с високи експлоатационни параметри и прекрасни качества. Независимо от това сглобяването на блокчета като модули за мен е удоволствие и 30-те минути работа с димящия поялник все още считам за отмора.


LZ2WSG, 73!


Използвана литература:
1. AIC1563 [pdf][317kb]

LZ2WSG, KN34PC
2 декември 2015 година