AM модулатор
/kn34pc.com/конструкции/...

Показаната конструкция се появи в резултат на вечерно приятелско разискване в скайп с колега върху няколко теоретични въпроса за модулатори, амплитудна модулация, линейност, приемници, режими на усилвателни елементи и пр.

В резултат на лично убеждение се реших да повторя 1:1 показаната в [1] (www.techlib.com/electronics/amxmit.htm) усъвършенстваната схема на АМ модулатор.

Изработката на прототипната печатна платка с прорязване ми костваше не повече от 20 мин в съботната вечер. Не така стоеше въпроса с времето за събиране на нужните компоненти: всички електронни елементи бяха налични, някои дори на работната маса, но ... с изключение на кварцовия резонатор на 1 MHz.

Из архивите имам някъде такъв резонатор (от стари руски техники) в едро габаритен корпус БА, дори бях го обещал на колега ... Час и половина прехвърлях събраните си компоненти в кутийки, кашончета и кесийки, къде нови компоненти, къде сваляни ... е нямаше го ... и нямаше ... и нямаше . Затова пък открих отдавна забравени чаркалаци .

    Долната страна на двустранно фолирания стъклотекстолит е запазена изцяло и е свързана на няколко места с горната част "маса".


За първоначален тест използвах достъпния керамичен резонатор на 819 kHz от 3,5" флопи-дисково устройство. Въпросът беше схемата "да тръгне някак си", а после щеше да се настройва.

За биполярни транзистори използвах широко използвания тип BC547B. Изходната бобина се изработва лесно: нужната индуктивност без пренавиване имат готовите междинно-честотни бобини за 455, 465 или 468 kHz.

При мен изборът беше голям, но предпочетох за "пълно удоволствие" от изработката да си навия бобината сам. След пробно навиване на 10 нав. и измерване с цифров LC-метър, нужния брой навивки се пресмята лесно. За 200 µH се получи около 130 навивки, с извод от 9-тата навивкa от студения край (с необходимото отношение за отвода).

Настройката се свежда до резонанс на един трептящ кръг в зависимост от избрания проводник за антена.

Общата консумация с моите елементи и на захранващо напрежение от 13,8 V е около 16 mA. Схемата работи стабилно, не нуждае от допълнителен подбор на компонентите.

На по-късен етап за архива нахвърлях "по-прегледно" елементите в Sprint Layout. Разположението ако не като цяло, то отчасти може да е полезно за бъдеща изработка, макар че съм се съобразявал индивидуално с размерите на собствените си електронни елементи.


60 x 30 mm

Опитах се бегло да сваля характеристики за линейността на модулаторчето. Трудно се снима тъмен обект с наличния ми цифров фотоапарат (осцилоскоп с електроннолъчева тръба), но добре си личи линейността на изходния ВЧ сигнал във функция от входния нискочестотен сигнал. Изненадах се приятно от резултата.

Последният експеримент направих с конвертора си за SDR DVB-T+DAB+FM с ИС RTL2832U, който визуално дава ясна представа за честотната лента и линейността на модулатора. За теста обработих входящия музикален mp3 файл допълнително с TTF филтър (честотна лента 100-4500 Hz) на външна програма. С реален RC/LC филтър резултатите вероятно ще са по-лоши (по-широка лента, извън стандартите), но предвид нищожната мощност и няколко метровото покритие на средни вълни, реално това няма никакво значение.

Тест на честота 816 kHz, AM

Понякога за удоволствие си "пускам" един от 3-те си концертни лампови радиоприемника: "Христо Ботев", "Акорд 101" и "Латвия". На УКВ "Акорд"-ът и "Латвия"-та отдавна са пренастроени и на CCIR може да се чуе нещо, но на средни вълни поради спирането на българските средновълнови предаватели в нашия регион не остана радиостанция, излъчваща на родния ми език.

Румънските предаватели тук ни облъчват добре, сигналът е силен, но езиковата бариера за мен е голяма.

Архив [zip,spl7,lay,gif,pdf][5,2mb]

С дължина 3 метра, сечение 2,5 мм^2 меден проводник за антена окомплектовах въпросния модулатор, заедно с едно старо mp3 плеърче за източник на сигнал. С вградения еквалайзер (с подходяща настройка) се получава нужната честотна лента. Звукът не е като от предавателите на националното радио, но явно така ще е занапред с хобито.

Приемането на радиостанции на средни вълни за мен остава някъде в миналото, в хубавите спомени.


Използвана литература:
1. www.techlib.com/electronics/amxmit.htm
2. RFSim99 на русском / DL2KQ
3. www.kn34pc.com/construct/lz2wsg_conv_rtl_2832_50_mhz.html

LZ2WSG, KN34PC
24 февруари 2015 година