Готово ли ми е кафето? (или LCD Bar Graph с Arduino)
/kn34pc.com/конструкции/...

Много обичам кафе. Пия всякакво, по всяко време. Независимо от вида му или от начина на приготовление, не минава ден без да изпия от една, две до (примерно) четири чаши с ароматна течност къде сам, къде с компания от колеги, приятели, познати.

В края на работния си ден, заедно с натрупаната умора и при това, че вече е твърде "мързеливо време" за "бъркане на кафе" (самоделно), аз често ползвам услугите на наличната в сградата ни кафе-машина.

Докато някои потребители наблягат на видовете напитки, качеството и количеството им ... други (като мен ) често свързват заобикалящата среда с това, което са "творили" с поялника предишната вечер или седмица. Понякога е достатъчен бегъл поглед или спомен, за да допълним липсващото звено в проектите ни. В повечето случаи това остава дори само като идея, "витаеща във въздуха" за други времена.

Така беше с мен: харесах си индикатора за готовност на приготовление на кафето в кафе-машината . Прилагам снимка (тайно и секретно документирана! ... и въпреки това колега ме "зафиксира" точно тогава, когато извършвах "пъкленото" си дело ).

Като приложим кафе-инженеринг (упс-с-с ... reverse engineering ) върху наблюдаваното събитие, с предполагаем алгоритъм на работа (описан с програмния код) и с принципна електрическа схема, "сътворена" от наличните китайски джунджурии, способни да задвижат логиката на бъдещия блок, се получи "аха-аха същата работа".  Липсва само писъкът на зумер за край на чакането и ... подкана да си вземеш готовата, налята с течност чашка .

Конструкцията е примерна. Идеята ми е да се използва (примерно) част от кода за индикация в бъдещи проекти - виждам я като s-meter, като КСВ-мер ... цифрово-аналогов волтметър, оборотомер ...arduino_lcd_bar_graph [spl7,gif,ino][56kb]

Трите предложени варианта на индикация следваха реда ми на мисли и произлязоха един от друг (с брой стъпки / отчети, съответно: 16 бр., 16 * 5 = 90 бр. и 16 *3 = 48 бр.).

Програмният код няма да описвам. Не използвам външни библиотеки. Тестовото числото на първия ред на LCD е отчетената стойност на входното напрежение, получено от ADC в ATMEGA328.


Демонстрирам трите си варианта на индикатор във видеото по-горе. В зависимост от наличната течно-кристална индикация, конкретното приложение и главно - от художественото виждане на автора, броят им може да се продължи до безкрайност. Примерно бар-граф ... с бутилчици.


(Добър генератор на собствени символи за LCD с контролер HD44780 има тук: Custom Character Generator for HD44780 LCD Modules).

До следващото кафе ... упс-с-с ... конструкция. 73!

LZ2WSG, KN34PC
25 октомври 2016 година