Детекторен приемник на средни вълни
/kn34pc.com/конструкции/...

I част

Този експеримент бе замислен и проведен преди повече от 15 години, но поради липса на високоомни слушалки тогава (> 2000 Ω) (и подходяща антена - исках с проводник 5 метра дължина и заземление от водопровода да правя "велики неща") беше без положителни резултати.

При условие, че сега се намират какви ли не компоненти по магазините, оказа се, че високоомните слушалки отново са дефицит. Станали са музейна рядкост в лабораторията на съвременния радиолюбител.

Запретвайки ръкави, ентусиазиран, за 20 минути активно ровене из старите бурми и чаркове успях да събера нужните части за това, с което нашите дядовци са ставали радиолюбители и са усетили първата тръпка от самоделно направената апаратура.

Прилагам схема ( секретна ). Документирах също и музикалното разнообразие на ефира в град Силистра. За антена използвах късовълновата си антена Inverted Vee за 80 метра. Бобината е от феритна антена на средновълново радио, забравило си годините.

LZ2XYZ разполага с оригинален детектор с галенит от 1939 год. и оригинални слушалки "Standard", ако го склоня да направим експеримента с автентични чаркала, удоволствието ще е върховно :)

Аудио файл (2 min 47 sec) [mp3] [1,3mb]

II част

Тази вечер експериментите продължават. "Гласът на Русия" се чува по-силно от всякога.

И тук има прохождение ... CQ-та само няма кой да вика :) Както на всеки радиолюбител, на когото са дали схема и са му казали "Вземи, прави тая схема - тя работи!" и възникват в главата му разни въпроси като "... Ама може и по-хубаво да се направи...", така и на мен ми хрумна идеята да експериментирам с "Радиото", да му се почовръкне отвсякъде, да му се изстиска каквото може.

Под съмнение поставих съгласуването с кондензатор в антената ... Смених кондензатора за връзка с трансформаторна връзка с втора бобина (8 намотки към антената, силата в слушалките рязко се повиши, селективността се подобри.

Като за втора модификация под съмнение попадна детекторния диод. Едно време са използвали каквото намерят под ръка - галенити, ламички с графити или каквото им подарят, сега с диодите изборът е голям ... Едно подменяне на диоди започна ... SFD-та, КД-та, Д-та, Shotky ... преходи на транзистори ... С всеки диод къде по-силно, къде по-слабо - нещо все се чуваше ...

С германиев руски диод Д20 силата почти се удвои! На някои станции беше трудно да стои човек със слушалки на главата. Получи се нещо такова:

Остава и неудобните телеграфистки слушалки да се заменят. Използвах изходен трансформатор от лампова апаратура ТВ3-1-9 (такъв имаше под ръка, но всеки изходен или драйверен трансформатор от джобен приемник е подходящ за целта). С удобните съвременни Hi-Fi слушалки "Philips" вече се чувствах комфортно. Дори на високоговорителче станциите се чуваха! ...

С радиолюбителство който се "запали", с него остава пленен за цял живот!

В нашето хоби има хубави моменти и трябва по всякакъв начин да ги запазим такива, каквито ги харесваме. Удоволствието не може да се замени с нищо и си заслужава загубеното време.

Продължение ...

LZ2WSG, KN34PC,
4-5 април 2007 година