Експериментален приемник за DRM сигнали
/kn34pc.com/конструкции/...

Случвало ли ви се е да чуете шумоподобни цифрови сигнали в ефира, наподобяващи кипяща вода или шум от въздух, изпуснат от вентил на автомобилна гума (като сигналът, приет със SSB приемник (3,995MHz, 2,7KHz честотна лента, LSB): DRM-in.mp3 [128kbps][195kb]

Задавали ли сте си въпроса какво представляват сигналите, откъде се излъчват и кой ги излъчва? Това си задавах и аз, когато за пръв път се сблъсках с термина DRM (Digital Radio Mondiale). Представлява цифрово кодиран сигнал на концертна радиостанция, разположен в честотния спектър на досегашните аналогови канали.

За повече информация: www.drm.org

Макар, че експериментът по приемането бе проведен в лятото на 2007-а година като успешен (като се изключи недобрата устойчивост на системата при работа в атмосферни смущения), днес считам, че резултатите са повече от удовлетворителни на тоя етап. Може би предавателите са станали по-мощни, алгоритмите за обработка по-добри или прохождението на избрания обхват 75 метра е по-добро.

Предлагам схема, която може да се налепи за по-малко от час и при наличното антенно съоръжение от радиолюбителя в 80-метровия диапазон, да се приемат устойчиво DRM сигнали. Аз използвах Inverted Vee за 80 метра.

За станция бе избрана радиостанция "Deutsche Welle", честота 3.995 MHz (10 KHz честотна лента). Принцип на работа на приемника – приемник с пряко преобразуване с честотно зададен осцилатор на 4 MHz, двойнобалансен диоден смесител, филтър във високочестотния спектър на звуковия диапазон и двустъпален усилвател по ниска честота, изпълнен с операционни усилватели. След преобразуването сигналът се подава на звуковата карта на компютъра, обработването на който се извършва със специализиран софтуер (Dream v1.2.4).

Архив [zip,slp7,gif][46kb]

Настройките на програмата са по подразбиране, единствено е задължително да се обърне внимание на спектъра на входния сигнал, при който се получава нужната звукова честотна лента.

При осцилаторна честота 4.003 MHz е нужно спектърът да се инвертира.

Програмата разполага с качествен филтър и добри алгоритми за обработка на смущения във входния сигнал, така, че съм се отказал от всякакви по-сложни схеми за филтрация на входния звуков сигнал.

Ето част от получения сигнал – за качеството съдете сами: DRM-out.mp3 [128kbps][1,3mb]

Звучи по-добре от качествено късовълново радио на същия диапазон, при това СТЕРЕО.

Повечето от нас са започнали своята радиолюбителска дейност с построяване на детекторни приемници, но нищо не пречи на съвременния радиолюбител да започне своята дейност с изработката на прост цифров приемник за приемане на DRM сигнали.

Лично за мен в приемането на радио с детекторен приемник има повече магия, нищо, че сигналът е едва доловим понякога, друг път едвам различим от атмосферни смущения, звучащ като през "консервена кутия" с оригиналните слушалки "Standard" на приемника "LUXOR" от 1939-та година.

Сигналът от DRM приемника е чист, без шумове, стерео, липсват каквито и да било смущения. Може би ми липсват интерферентните свистове, дълбоките фадинги и атмосферния шум в този цифровизиран сигнал, без който радиосигналът за мен бива "осакатен" :)

Само ниския битрейт и почти недоловимото drop-ване на сигнала от време на време напомнят за същината и разпространението на радиовълните и за великата магия, наречена "РАДИО".

В близкото бъдеще се заформя една моя мечта (мисля - лесно осъществима) за DRM приемник, реализиран изцяло с лампи! В архивите съм запазил няколко образци от 1945-а година, които още работят. Ще ми се да им вдъхна живот и да заработят във възпроизвеждането на "цифри", независимо, че преди време са прехвърляли през своите електроди гласовете на легендарни изпълнители като Скот Джоплин, Бени Гудман, Луис Армстронг, Били Холидей и Ела Фицджералд в "архаична" амплитудна модулация.

Построяването на приемник за DRM сигнали не е сложно! Опитайте и вие!

LZ2WSG, KN34PC
3 март 2008 година