Приемник на 144 MHz към любителски приемо-предавател
/kn34pc.com/конструкции/...

Показаната радиостанция в оригинал (на работна честота около 57 MHz) получих в 1995-а година в неясно състояние главно като източник на дефицитни високочестотни компоненти за бъдещи конструкции. След козметичен ремонт на захранващия кабел и на външния високоговорител (с вграден нискочестотен усилвател) се установи, че радиостанцията функционира като цяло. Нужна беше фина постройка на честотата на осцилаторите (на приемане синтезатора беше излязъл извън синхронизация).

Така радиостанция "ЛЕН-БМ" със синтезатор на честота на ИС CM1630 престоя непотребна в шкафа до 1997-а. Сърце не ми даваше да я разглобя заради няколко високочестотни транзистора. Схема и документация се намери благодарение на услужливи преподаватели от ТУ-Варна (спец. благодарности на г-н Петков, г-н Цеков и г-н Бърнев) .

В края на 1996-а (по спомен?) започнаха експериментите на местния ретранслатор R7 (Rx: 145,775, Tx: 145,175 MHz), монтиран на телевизионната кула в град Силистра, QTH: KN34PC. По думи на колеги: в радиолюбителския ефир на R7 вечер "ставало интересно", но ... нямах нужната апаратура.

Идея се прокрадна за пренастройка на радиостанцията от 50 MHz на 144 MHz. Блоковете бяха подходящи за пренастройка, само трябваше да се "повиши" честотата им: развиване и/или смяна на бобини, кондензатори, нов коефициент на делене на синтезатора, пренастройка.

В оригинал приемникът на радиостанция ЛЕН-БМ по междинна честота е изпълнен с ИС на Plessey SL6601: първо преобразуване - на МЧ 10,7 MHz, второ преобразуване - на 100 KHz, демодулатор на PLL принципи. На 57 MHz не знам как е работила тази интегрална схема, но на новия честотен диапазон 2 m сигналът често изкривяваше като от висока девиация, като че ли все не беше настроен дискриминатора. Досадна работа. От слушане, сравняване и непрестанно въртене на нарстоиващия тример-потенциометър и промяна на прилежащите компоненти от статика и/или невнимание ИС SL6601 дефектира.

Дефицитен компонент си беше още по онова време.

Благодарение на г-н Огнян Петков от ТУ-Варна (tnx!!!) се снабдих с оригинална ИС SL6600 в керамичен цокъл. С подмяната й обаче посочения ефект продължи, но си бях наложил "повече никакво ръчкане" на въпросния приемник .

Вървеше и процесът на преработка на предавателя. На новата по-висока честота за нужната изходна мощност усилването в предавателя не достигаше. Броят на стъпалата в радиостанция "Лотос" беше 4, с едно по-малко е при 50 MHz-овия "Лен-БМ". Наложи се изработка на допълнителна платка-присадка с маломощен ВЧ транзистор 2N2369. Всички схеми по преработката на предавателя са по схемите на радиостанция "Лотос", като броят на навивките на бобините са свалени визуално от оригиналната платка.

Стъпалото дава "истински" 10 вата изходна мощност без телевизионни смущения, без генерация, без неустойчивост, с безотказна работа на КСВ защитата при експерименти на случайна антена и аварийно.

При срещи с приятели възникна идеята за подмяна само на МЧУ блока. Тогава за резервни части се намираха работещи cordless телефони на 46-49 MHz с добрата ИС MC3361 (tnx на Момчил ). Изрязването на модул "готово МЧУ" и съответното му вграждане в преработената радиостанция (с премахване на ненужните оригинални компоненти и блокове) беше временно решение. Къде от липсата на метализация по платката на МЧУ-то, къде от лоши връзки, МЧУ с ИС MC3361 не работеше както трябва.

От няколко тествани преди това и отработени принципни схеми събрах схемата на въпросният приемник, като за целта използвах максимално принципната схема и компонентите приемника на "ЛЕН-БМ". По съставена обща принципна схема и последвалия графичен оригинал с молив на милиметрова хартия изработих единична печатна платка. Чертана е на ръка със мастило за платки и спринцовка като горния слой (маса) е запазен като екран (1998 година).

Графичният оригинал е непълен: не са нанесени разположенията на елементите и може би само аз ще си я разчета , но я прилагам в архива. Може би някой ден ще я "цифровизирам" със софтуер за печатни платки, както това направих с принципната схема от "вълшебната тетрадка с чертани схеми" към програмата SPlan.

Четиризвенният изходящ филтър на УВЧ тогава не можах да настроя поради липса на измервателна апаратура. На платката го "съкратих" до двузвенен. И така както се получи не съм имал проблеми с огледалния канал на приемане.

Хубавите страни при използване на новия приемник са, че чувствителността беше сравнявана неколкократно косвено на една антена с приемника на "Alinco" DR599 и комутатор - каквото се "чува" на единия, такова беше и на другия приемник ( LZ4SL ). Допълнителният активен аудио-филтър определено помага за повишаване на разбираемостта при слаби сигнали на и около нивото на шума.

Въпросната преработена радиостанция работи и до днес, като активно я използвах от 1998 до 2008-а година, къде като денонощно включена стационарна, къде като "портативна" радиостанция (или "ръчна" - в дъното на сака, заемаща ценното място за дрехи и буркани, ... и в автобуса Силистра-Варна ... ).

Споделям схемата и конструкцията като идея за възможно ваше прилагане в бъдещи конструкции. Принципната схема с ИС MC3361 използвах след време в друга моя конструкция, която е на страниците на www.kn34pc.com: "Радиостанция на 144 MHz (R7)"

 

 

 

Използвам антена 5/8 λ GP на покрива на двуетажен блок. Превключването на антената в приемник/предавател се извършваше по оригиналната схема с PIN-диоди BA244. Независимо от разрядния мощен резистор, свързан паралелно на антената, за периода 1998-2001 год. от статика са ми "горяли" или диодите на приемника (2 бр.) или всички превключващи диоди (4 бр. в предавателя, 2 бр. в приемника). В 2002-а година след поредното "горене" превключващи диоди просто не ми бяха останали. Докато намерех диоди, реших да монтирам "временно" превключващо реле РЭС49. Обемен монтаж, директно на платката с неособено къси проводници. "Временното" остана постоянно, та и до днес . Така ще си остане реленцето там, без да е проявило дефект и нестабилност.

Архив [zip,gif][3,5mb]

До срещи в ефира! ... de LZ2WSG. 73!

LZ2WSG, KN34PC
3 декември 2014 година