УКВ предавателче за любителски цели
/kn34pc.com/конструкции/...

Преди няколко месеца от "Магазин за 1 лев" поради колекционерска страст не устоях на изкушението и си взех срещу скромна сума (разбирай: на цена малко над един порядък по-висока от наименованието на магазина) показаното FM приемниче TD-V26 в концертния обхват.

Без да вземам предвид последвалите заниманията по отстраняване на дефектите по USB кабела за зареждане в комплекта (първи дефект: на третото зареждане), емоцията от използването на радиоприемника е положителна: приятен за окото външен вид, красива оксидирана метална кутийка, миниатюрна телескопична антенка, добра чувствителност, лесно меню и не на последно място - добър звук за портативно устройство с вградения високоговорител: "басът" надмина очакванията ми .

След като изхвърлих оригиналния USB/mini USB кабел за зареждане и го подмених с друг USB/USB, при зареждане се чуваха странни периодични "пърпорения" и "свирукания", като превключвателя "включено/изключено" не влияеше особено. Трябваше някакво "вмешателство" в конструкцията на приемника, което се оказа елементарно: добавих неполярно кондензаторче 100 nF паралелно на веригата на високоговорителя и ... странните шумове изчезнаха. Така спокойствието беше възстановено .

Използвах момента да снимам приемника: съвременна конструкция, многоизводни (вероятно цифрови) ИС, никакви индуктивни елементи ... Скука .

Приемникът отвътре ми прилича по-скоро на компютърно устройство. Въобще явно това ще е тенденцията в развитие на приемната апаратура и любимото ни занимание по конструиране на радиоприемници няма да е в този си вид, в който го познаваме ... Въпрос на време е вероятно.   

Приемникът вече работеше задоволително, като тестово бях записал няколко любими мелодии на външна Flash памет. В други "папки" на паметта от преди време имаше записани звукови файлове от самоделните ми приемници (с пряко преобразуване, хетеродинни, микрофонни тестове и др.), които все още не са окончателно завършени.

За мое изумление любителския ефир звучеше изключително чисто и с много висока разбираемост. С приятно почертаните "баси" сигналите лесно "се четяха". Дори планувах да използвам високоговорителчето на приемничето като външна портативна колонка.


Разглеждайки за пореден път любими интернет странички с любителски конструкции си спомних идеята на Peter Parker, VK3YE [1] за използване на FM модулатор към любителско радио. В случая: късовълнов приемник или трансивер, свързан с изхода си за слушалки към маломощен FM предавател.

В същото време отдавна исках да тествам FM радиомикрофона, описан в [2] и която конструкция за пръв път видях изпълнена при [3].

Цитирам Александр Шатун, UR3LMZ [2]:

RU: "Предлагаю схемный вариант некварцованого микрофона, который по сравнению с другими имеет более высокую стабильность частоты при изменении напряжения питания и расстройке антенны."

BG: "Предлагам схемен вариант на некварцован микрофон, който в сравнение с другите има по-виска стабилност на честотата при изменението на захранващото напрежение и разстройка на антената."

На тестова платка като общ проводник и с подръчните елементи от работната маса, за собствените нужди, приспособих показаната в [2] принципна схема: допълнителния входен усилвател не ми е необходим и мощността с един транзистор е достатъчна за предаване в рамките на стаята дори без антена.

Компонентите търпят изменение на стойностите в много голям диапазон и позволяват "да се сглоби нещо" с подръчни материали.

Използвал съм немски npn транзистор SF235 по много причини: имам много налични бройки, харесвам го и от други мои конструкции на ВЧ устройства си е доказал пригодността си. Възможно е да се използват други типове високочестотни маломощни npn транзистори: КТ368, BF199, 2N2369, 2SC9018 ...

Дроселът Dr1 съм изпълнил 1:1 като в авторското решение: 40 нав. с проводник ПЕЛ 0,1-0,2 върху резистор 100 kΩ / 0,125 W. На пробната платка бях запоил готово "китайско" дроселче 10 µH. Разлика в работата нямаше или поне не забелязах такава.

Според избраната честота се наложи да уточня стойностите на C3, L1, C4, C5. При настройката е добре да разполагате поне с ВЧ честотомер, за да избегнете безкрайното експериментиране за настройка до нужната честота. Аз използвам много години свалено честотомерче от автомобилен радиоприемник с ИС LC7265 и ИС LB3500.

Изпълнението ми е на "печатна платка", изработена по любимия ми "мързелив начин" . При желание островчетата може да се режат с макетен нож, с пиличка ...


23 х 23 mm

Архив [zip,spl7,lay,gif,pdf][71kb]

Ел. параметри, измерени при моето изпълнение: Честота на излъчване: 93,5 MHz, консумиран ток: 6,8 mA при 12 V.

За груба представа за излъчената лента използвах любимия приемник с RTL2832, като споделям по-долу снимка на екрана. Лентата е сравнително тясна предвид ограничена честотна лента на входния сигнал от късовълновия приемник (примерно 200-3000 Hz). При друг входен аудио сигнал (напр. музика) от друг източник лентата ще бъде по-широка. За да звучи добре, трябва се извърши и стандартна пред-корекция 50/75 µS, но не това беше идеята на показаната конструкция.

Сглобеното устроство вероятно няма да използвам много занапред: харесвам си директното предаване на звук главно по меден проводник от източника до високоговорителя. Остава обаче удоволствието от сглобяването, като за бъдещите конструкции се добавя още една опция за експериментиране: слушане на КВ приемник в рамките на апартамента с портативно FM радио, с FM радио в GSM-а, КВ приемане с УКВ радиостанция с FM радио (нарп. Baofeng), дистанционни слушалки ...

До следващата конструкция. 73!
 

Литература:
1. Hear Amateurs on your FM Radio, Peter Parker VK3YE
2. Радиомикрофон с улучшенными характеристиками, Шатун Александр Николаевич
3. Радио микрофон (9в, до 700м), LY2BOK

LZ2WSG, KN34PC
1 юни 2015 година