Генератор на 50 MHz за настройка
/kn34pc.com/конструкции/...

Не харесвам връзките на честоти над 28 MHz. Според колеги: там било най-интересно, имало най-добрите оператори, най-хубавите антени и апаратури най- най- ...

Показаната конструкция се спотайва 7 г. в един кашон с налепени платки, като е пряко свързана с моята "любов" към "Magic Band": 6 meters / 50 MHz.
 

Предистория:

В един топъл августовски следобяд на 2006-а лепих смесители, филтри, кварцови генератори на експериментална платка за бъдещия обхват на самоделния си приемо-предавател: "магическия банд" 50 MHz. Работата беше лесна: поради начина на функциониране на радиото като цяло, като запуснех приемния блок, същите модули се използват и за предаване, а всички други са широколентови и бяха вече изработени. След това  оставаше само допълнителен усилвател на мощност да се направи.

В 18:30 часа без входните филтри всичко беше готово, използвах дроселче към земя и прехвърлящ кондензатор 10 pF за входен филтър и налична антена за 14 MHz, защото любопитството ми надделяваше.

Пуснах радиото - след настройка на няколко феритни сърцевини радиото подлудя - станции отвсякъде - гъмжи, един върху друг се чуват чуждоземци, CQ ... QTH ... 73 ... кристален звук, сигнали до 59+20.

Досега как не съм открил този обхват? 1 час слушане на цяла Европа, Азия, Африка и то на "някаква антена". В 19:30 часа всичко заглъхна за 10 минути. 

Казах си: утре ставам в 7, правя входни двулентови филтри и елементарен усилвател за предавателя с поне 1 ват изходна мощност. Трябва да направя първата си връзка на 50 мегахерца!

И така стана ... Донякъде ... Спал-недоспал - събудих се в 7 часа, лепих филтри, бобини, кондензатори и в 9 часа бях готов. Забучвам антената - цък - само шум. Проверявам всичко наново. Нищо. Казвам си - мнооого е рано. Чакам 12 часа - нищо, чакам 15 часа - нищо, чакам 17 часа - нищо ... само "шшшшшшшшшшш ..." тихо си шуми първия транзистор ... Това чувах на следващия ден, и на по-следващия, и на по-следващата седмица ...

Явно този ден е имало супер-по-най-як спорадик, който може и да не се повтори никога.

След 2 месеца приставката за 50 MHz беше изтръгната от радиото. Очакваше се "запушения" за този обхват зимен период.

Случката се повтори почти в същия порядък след малко повече от половин година.

Не разполагах с фабричен високочестотен генератор за настройка. По идея на статия от старите броеве от 60-те на списание "Радио и телевизия" ми беше останало в главата конструкция на маломощно генераторче на 144 MHz, небрежно "захвърлено" на тавана, която единствена цел е да дава сигнал за проверка и настройка на приемника в месеците, когато няма прохождение.

50,000 MHz кварцов осцилатор е от дефектирала компютърна мрежова карта. Захранен на батерии, поставих генератора в най-отдалечената стая. С елементарна жица за предавателна антена използвах сигнала през ефира за настройка на приемника.

Понеже трудно различавах ефирните шумове от входния сигнал, добавих още един генератор, който накъсва ВЧ сигнала с 2-3 Hz.

От грубата комутация се получи своеобразно непредвидено увличане на честотата и "мяукане", но пък то помага за ясно разграничаване на сигнала на слух на предавателчето от свистове и нежеланите продукти от смесването в приемника.

ИС е тип 4011 / К176ЛА7, за транзистор може да се използва всеки p-n-p ... или както пишеха в старите книги: тип TUP (Transistor Universal PNP). Използвал съм първият попаднал тип: 2SA1015.

Поради простотата и нищожната изходна мощност липсва изходен филтър. При нужда сигналите на хармонични могат да бъдат полезни за настройка на други апаратури. При силен сигнал в приемника е възможно да се намали дължината на проводника, използван за антена на предавателя.

Аудио сигнал от тестов радиоприемник на 50 MHz [mp3][72kb]

    ***

Поради някаква моя неправилна манипулация (изпускане от високо, по-високо захранващо напрежение, изход, съединен с + или "земя" ... ?) ВЧ осцилаторът не генерираше. Наложи се смяна, но поради липса на същия такъв и наличие на smd генератор на 50 MHz SG-615PH (от компютърна дънна платка IBM?) реших да "ъпгрейтвам" схемичката, като добавя стабилизатор на 5V и изходен кондензатор за евентуални бъдещи "издевателства" над схемата :) .

 

Литература:
Справочна информация: SG-615PH [pdf][71kb]

LZ2WSG, Силистра
5 май 2013 година, доп. 15 юни 2014 година