Компас с подръчни материали
/kn34pc.com/конструкции/...

В известен наш QTH трябваше бързо да се локализира посоката "север".

Докато продължително и тягостно чаках двама мои приятели да намерят необходимия брой сателити за съвременните си GSM телефони с новите си инсталирани играчки (като GPS навигатори и други подобни), прекрачвайки метър напред-метър назад с телефон в ръка като балерини, търсейки "силния сигнал", на мига си припомних един опит от занимателната физика, който навремето неколкократно съм повтарял във всевъзможни варианти.

За любознателните ще припомня експеримента с идеята, че в 21 век не всичко е навреме достъпно и понякога с елементарни усилия могат да се решат неотложни задачи.

За подръчния компас са необходими:

    - игла, карфица, парче стоманен проводник или както в случая - стоманено свредло Ф1,5 мм за ръчна бормашина;
    - силен постоянен магнит от високоговорител, хард диск или от друго устройство;
    - част от коркова тапа, "морска пяна" или както в случая: подръчна тапа от бутилка минерална вода;
    - вода в немагнитен съд.

Намагнетизирайте желязната игла (свредло и др.) като го търкате еднопосочно в силния магнит (примерно половин минута). Прободете тапата по диаметъра.

Налейте вода в съда и поставете тапата с намагнитената игла/свредло свободно да плува. След няколко секунди благодарение на привличането от земните полюси и свободното си движение плаващия компас ще се установи в посока север-юг.

За да опрелите коя посока на получената стрелка е север и коя - юг в обедно време погледнете слънцето. За нашите ширини юг е в тази посока, в която се намира слънцето. В нашия QTH грубото откриване на посока север е лесно - "по-север" от река Дунав няма .

Не знам дали GPS навигацията с GSM носи някакви положителни емоции, но при скоростно изпълнение на посочения опит усмивката на уста през цялото време беше на лице, особено в очите на невярващите .

Пожелавам успех на експериментаторите!

LZ2WSG, Силистра
27 август 2011 година