FM радиоприемник с ИС CXA1191
/kn34pc.com/конструкции/...

Радиоприемникът на честотна модулация в обхвата 88-108 MHz с интегрална схема CXA1191S беше замислен като преносима конструкция за изпълнение към средата на 90'те години. Наред със закупената ИС CXA1191S, в отделна кутийка прилежно бяха събрани променлив кондензатор с УКВ-секции (втора употреба, свален от повредена печатна платка на миниатюрен японски радиоприемник), мини-потенциометър, пластмасовите им копчета за управление, две ИС ТА7336 - крайни звукови усилватели, ИС TA7343 - стереодекодер, ИС ТА7358 - FM-тунер, ИС ТА8127 - едночипов стерео-радиприемник, готови бобини без сърцевини за 88-108 MHz (входен усилвател и хетеродинна секция), МЧ-кръгове, честотни дискриминатори за 10,7 MHz, както и отделни дребни ел. компоненти.

Конструкцията тогава се измени до преносим стерео-радиоприемник с ИС ТА8127, като използвах променливия кондензатор, МЧ-кръговете и честотния дискриминатор, заедно с нов стерео НЧ усилвател ИС KA2209 и 3,6V акумулатор. За антена използвах кабела на слушалките.

Другите компоненти останаха в кутийката, чакащи "своето време".

Така до средата на 2015-та година наред с другите конструкции назря за пореден път идеята за сглобяване на моно FM-приемник: без някаква предварителна подготовка като схема, печатна платка или др., с възможност за експериментиране, с монтаж "няколко компонента на ден", с последващо монтиране в подходящ корпус и за ежедневно слушане.

Отново си спомних за наличната ИС CXA1191S, където в един кристал са вградени всички блокове за FM/AM радиоприемник от входа за антена до изхода за слушалки/високоговорител:


CXA1191S - функционална блок-схема

По тестовата схема в документацията и информация от безбройните конструкции в интернет с тази ИС сглобих вариант на схема с електронна настройка с варикапи, стабилизатор на 7V и индикаторен светодиод при настроена станция. Автоматичната донастройка на честотата (АДЧ) е постоянно включена (извод 7).

За предварително изчисление за средните честоти на диапазона използвах калкулатор [1] (Excel). Донастройка на кръговете почти не е необходимa, освен минимално раздърпване/свиване (L1, L2, L3).

Наличен ВЧ-честотмер ще е в полза при настройка на обхвата на изменение на хетеродинната честота, но и при липса на такъв, с помощта многобройните FM станции на 88..108 MHz считам, че настройката не е някаква трудност.

Бобините са без тяло, без сърцевина, като за предварително навиване може да се използва свредло с подходящия диаметър.

    L1 = 5 нав., Ф 4,5 mm
    L2 = 5 нав., Ф 4,5 mm
    L3 = 3 нав., Ф 6 mm

Потенциометърът RP1 е жичен, многооборотен. Стойността му не е критична (1..100 kΩ), като резисторът R1, свързан в извода му към GND, трябва да се подбере индивидуално според долната граница на изменение на честотния диапазон (с известен "запас", напр. 87 MHz).

Компоненти по-трудни за намиране вероятно са двата варикапа VR1, VR2 и керамичния дискриминатор CF1.

Кварцов дискриминатор 10,7 MHz

VR1, VR2 съм свалил от VHF-секцията на TV-тунер. Подходящи са варикапи с подходящо изменение на капацитета (при 1..7V примерно 2..15-20 pF).

При първоначалната настройка е необходимо спрягане със съответните честотно-определящи компоненти (VR1, C12, C11, L1 и VR2, C16, L2, C15).

Керамичният филтър CF1 10,7 MHz и керамичният дискриминатор GC1 10,7 MHz не са дефицитни компоненти. Намират се все още в магазините за електронни компоненти, но и като компоненти "втора употреба" би трябвало да са налични в запасите на любителя на радиото .

Монтажът е без печатна платка, със сглобка по любимия ми метод: платка с прорязване (дремел, твърдосплавно свредло за високи обороти, макетно ножче, пиличка и др.).

За повторение на конструкцията не мога да предложа графичен оригинал, но при интерес разработете платка, налепете схемата и споделете резултата във форума. Ще добавя вашата платката за бъдещо повторение.

Обръщам внимание на кондензатор C2, 100 nF, паралелно свързан в изхода към високоговорителя:

При неполярен кондензатор 100 nF с керамичен диелектрик (или многослоен тип, multylayer) вграденият нискочестотен усилвател в интегралната схема се самовъзбужда. Не винаги, но е в критична точка. Никакви вариации със стойностите или доп. конфигурация на схемата на свързване не помогнаха (верига на Бушеро, допълнителни филтрации на захранването, ограничаване на честотния диапазон по НЧ-вход и др.).

От многократните ми в миналото подобни случаи с НЧУ в интегрално изпълнение, единственото ми решение беше поставяне в изхода на схемата на кондензатор с полиестерен тип диелектрик (Polyester Film Capacitor, зелена "възглавничка" ).

След смяната му самопроизволните ВЧ генерации изчезнаха като с "магическа пръчка". Този тип неполярен кондензатор ми е любим . А иначе би следвало да си направя грешни изводи за иначе чудната ИС CXA1191S, а не искам.

Polyester Film Capacitor

Като финал бих споделил неудовлетвореността си от работата на интегралните стабилизатори на напрежение от серията 1117, като случката с въпросния радиоприемник беше началото на събитията с тези стабилизатори за мен:

При работещ радиоприемник от конструкцията по-горе, сглобен за няколко дни на носещата печатна платка, настроен, захранен от 12V, реших да подобря "за всеки случай" филтрацията по захранване на схемата с допълнителен електролитен кондензатор. С първия наличен от работната маса ел. кондензатор 1000 µF/16V в ръката, поднесен към +12V нищо не се подобри. Последва задължителното му разреждане в метална повърхност! и поднясяне  към 7-волтовата шина след стабилизатора.
Последва гръм , разлетяха се пластмасови "осколки" от някакъв корпус и ... радиоприемникът замлъкна .

AMS1117 при първоначално "късо съединение" в изхода (докато трае зареждането на въпросния кондензатор) дефектира. Появява се дупка в корпуса му и ... цялото входно напрежение (за съжаление! +12V) се поднася като захранващо към ИС CXA1191S.

Със стабилизатор 7805 това не ми се е случвало никога! Корпусът при забравено "късо съединение" понякога посинява!, изходът понякога прекъсва, но ИС никога не е закъсявала изхода към входа!

Подмяната на AMS1117 с нов не помогна . CXA1191S беше безвъзвратно изгубена. Трябваше почти седмица за доставка на нова ИС CXA1191S и няколко часова работа с поялника за подмяна, последваща нова подстройка на радиоприемника, но случката с 1117 промени отношението ми към въпросния стабилизатор .

 
->


Допълнителни източници:
1. KONTUR3C - расчёт растягивающих конденсаторов, KONTUR3C (Excel калкулатор), US5MSQ [zip,xls][19kb]
2. UTC CXA1191 Linear Integrated Circuit [pdf][127kb]
3. Discriminators for FM applications CDA 10.7 MHz [pdf][90kb]

LZ2WSG, Силистра
18 февруари 2020 година, KN34PC