"Светличе" за 2,50 лв.
/kn34pc.com/конструкции/...

С предложеното устройство не ми се ще да конкурирам китайското производство с почти без вложени средства, но отново споделям вариантите по сглобяване на полезни машинарийки, от които имаме нужда, идеята за използването им на които е възникнала (примерно) в петък вечер, след 21 часа, когато магазините са затворени...

Необходими елементи и материали:
    - 2 бр. ярки бели светодиода
    - 1 бр. микробутон тип "пуканка"
    - 1 бр. микроключе "це-ка"
    - 2 бр. батерии 1,5V тип ААА
    - 1 бр. резистор 2,2 ома/0,25W
    - 1 бр. пластмасова кутийка

Само двата бели светодиода, двете батерии ААА и резисторът 2,2 Ω са закупени за скромната сума от 2,50 лв BGN. Всичко друго е от "свещените радиолюбителски запаси" (разбирай: "боклуци" / за непросветените в радио-делото ).

Двата светодиода като вариант могат да се вземат от изхабени китайски запалки-фенерчета. В моя случай те бяха закупени предварително, заедно с двете батерии и резистора 2,2 ома.

Микробутонът за постоянно светене е от видеомагнетофон, отдавна разбит за части.

Микроключето за моментно светене е от разкостен факс-модем.

Кутийката беше закупена в 1995-а година за изработка на радиомикрофон, което естествено отпадна като проект. От тогава си стои мирно и тихо на дъното на кашон заедно с други джунджурии, чакащи бъдеща употреба ...

Могат да се ползват непотребни кутийки от бонбони, дъвки, бижута и въобще каквото ви е под ръка, като удобството при използване на фенерчето зависи изцяло от това на каква находка ще попаднете.

Необходими са също поялник, малка бормашнка и комплект пилички. Време за изработка: не повече от 15 минути и желание за работа. При достатъчна сръчност може да минете само с отвертка, изпълняваща ролята на бормашина или с върха на човката на загретия поялник ...

 

Консумирания ток с нови батерии е около 22 mA, което гарантира дълго време на експлоатация с един комплект. Силата на светене на двата ярки светодиода е достатъчна за използване на устройството като нощно фенерче.
 

*** Допълнение:

При наличието на толкова много видове мощни, супер-ярки, бели светодиоди по китайските пазари отдавна замислях "обновяване" на полезното устройство. Цената им е нищожна и така не се променя названието на конструкцията, ако се започне да се сглобява от "нулата".

Избрал съм двойка 3W "топло"-бели светодиода. При това, че диаметърът на свето-излъчващата част е почти еднакъв с този на предишните светодиоди, 10 минутната механична работа се свеждаше до нова подредба на компонентите в кутийката. Резисторът намалих на 0,68Ω (такъв намерих из наличните си нискоомни резистори!). Стойността му добре би било да е 0,2Ω ... 1Ω ... 2Ω и реално мога "да мина" без него (като разчитам на вътрешното съпротивление на батериите), но все пак свързах ограничителен резистор.

След допълнението "светличето" придоби по-голяма функционалност, като се надявам да продължи да ми служи дълго. (Ключето дефектира по-бързо, отколкото трае "хабенето" на комплект батерии!).

LZ2WSG, KN34PC
18 юли 2011 година, доп. 6 юли 2016 година