Лампов нискочестотен усилвател с 6Ф4П
/kn34pc.com/конструкции/...

Нуждата от нискочестотен усилвател на лампи се породи от желанието ми да експериментирам с лампова схемотехника: лампов еднообхватен QRP трансивер на къси вълни, лампови радиоприемници на средни вълни и др. Достатъчна е изходна мощност не повече от 1W. Нямам специални изисквания към нелинейните изкривяванията и звученето.

Модулът вероятно ще се използва при наличие на мощни електромагнитни полета от други устройства като крайни стъпала на предавател. Честотната лента ще ограничена до 6-7 kHz.

Първоначално схемата беше експериментирана върху използвана печатна платка като основа и "земя", "хвърчащ монтаж". Използвах наличните 6Ф4П (триод-пентод), като по-добър вариант вероятно са 6Ф3П и 6Ф5П.

Структурата е двустъпална: триод-пентод, като изходния пентод е свързан триодно (при нужда това може да промени). Режимите са типови, позволяват да се използват елементи с голям толеранс и различни стойности от показаните.

В изработката на усилвателя си поставих за цел (доколкото е възможно) да използвам трофейни компоненти. Добре би било схемата да е изпълнена не само със стари радиолампи за лампово звучене, а и с типове пасивни елементи от едно време, които може би ще допринесат за ретро-звученето .

Това условие се оказа трудно изпълнимо: наличните ретро-резистори не са с нужните стойности, наличните радиолампи от по-стара година на производство се оказаха негодни за използване. Няколко от останалите стари видове електролитни кондензатори, които съм съхранил, са със занижени стойности на капацитета, пробиви и утечки.

С наличните елементи с най-близки стойности схемата отново беше тествана. При нужда допълнително ще се монтират блокиращи кондензатори, дросели и вероятна екранировка. Принципната схема се промени както показаната по-долу:

Използвани материали и компоненти:

1. Алуминиево шаси: от инструкция за работа с български монетен телефонен апарат:

2. Китайски нов 9-пинов цокъл за лампа:

3. Радиолампа 6Ф4П от радиолюбителския трофеен фонд:

4. Звуков изходен трансформатор от лампов телевизионен приемник:

5. Монтажни реглети от унгарски вариант на радиоприемник "Р-250" (tnx. LZ2NX!):

6. Съединителни едножилни проводници от лампов телевизионен приемник "Электрон-207":

7. Посребрен едножилен проводник от входни кръгове на радиостанция "РТ-21" (tnx LZ2PT):

8. Tончестотен кабел за компютърно CD-ROM устройство:

9. Стари руски и български типове "зелени" резистори, 1953-1962 г. (tnx LZ3BD):

10. Кондензатори МБМ, БМТ-2, К73-15А и БМ-2 от руски лампови телевизионни приемници:

11. Електролитни кондензатори Frolyt, 220uF/16V и 470uF/25V от матричен приентер Robotron:

12. Електролитни и неполярни кондензатори от дефектирала апаратура:

За два дни нискочестотния усилвател беше сглобен. Бързо и лесно се сглобява устройство с обемен монтаж. Всички елементи са достъпни за настройка и подмяна.

Получения хибрид от ретро-съвременни компоненти ни най-малко не развали положителните емоции по експериментиране, оживяване и експлоатация на устройство с електронни радиолампи. С помощта на нагретия поялник мирисът на запазения колофон по изводите на радио-елементите, примесен с дъх на масло и прах, ме върна в отдавна изминали времена.

 

Архив [zip,spl7][61kb]

В ежедневието до крайност са ми омръзнали smd-компоненти, дистанционни и компютъризирани управления, цифрови дисплеи, процесори, светодиоди, сензорни управления, менюта, бягащи надписи, опции, караоке, таймери ... с четири цифрени стойности на мощността и безкрайни нули в коефициента на нелинейни изкривявания по каталог ...

Нещата в много случаи е необходимо да са видими, "прозрачни" и пределно прости, за да имат пряко въздействие върху желанието на конструктора за бъдещи занимания, макар и като хоби.

Звукът от самоделния трансивер на къси вълни с ламповия самоделен нискочестотен усилвател е отчетливо звънящ и плътен. Пълно удоволствие от лампово аудио и кадифен тембър на кореспондентите, особено на високочестотните диапазони. Липсват само еднобуквените префикси по късовълновите обхвати, пиратските и шпионски радиостанции, но дори ефирният шум звучи по друг начин. Можеш часове да слушаш, без да усещаш умора.

Може би магията във вакуума е "виновна" за това? Може да е самовнушение, но илюзията помага да се чувстваме по-комфортно и спокойно в безкрайно напрегнатото ежедневие.

Остава да "запалим" поялника и да се пренесем в ретро-епохата ...

* * *

Допълнение:

След многократни опити с ръчните настройки на стария ми фотоапарат Sony Cyber-Shot H-2 (опитвайки се да снимам работещия лампов усилвател) разбрах, че магията ламповия звук е реалност. Просто нямаме очи да видим това, което се случва между електродите, но за сметка на това имаме уши, за да чуем играта на електроните ...

До слушане ...

LZ2WSG, KN34PC
25 юли 2010 година