Регулатор за малки бормашини
/kn34pc.com/конструкции/... 

Преди 10-на години, когато усвоявах изработването на печатни платки в домашни условия, се нуждаех от малка бормашина, с която да пробивам монтажните отвори за елементите. За целта си купих един набор за сглобяване от "Неомонтана Електроникс". Комплектът включваше малък електродвигател и платка за сглобяване на автоматичен регулатор на оборотите (http://hobby.neomontana-bg.com/kit24.htm).

След като налепих елементите на платката, оставаше да реша как ще "захвана" свредлото за пробиване. Решението ми бе подсказано от упътването към набора. Използвах връх от пълнител за химикал и част от същия пълнител. Самото решение се вижда на снимката.

Да се върна към регулатора: За съжаление платката не можа да изпълни своята функция, според това което бе в описанието. Поне аз не забелязах никакво автоматично регулиране на оборотите при натоварване на двигателя.

Използвах моторчето известно време, докато намерих настолна бормашина с която пробивам и до днес, когато случайно попаднах на някаква руска уебстраница, в която се правеше обзор на различни регулатори на оборотите за малки електродвигатели. Добри отзиви имаше за една от схемите, която е предложена от българин на име Александър Савов.

Не знам защо, но реших да потърся източникът на тази схема. Не ми отне много време, оказа се че схемата е била публикувана в сп. "Радио, телевизия, електроника", 1989 г., бр. 12, стр. 15. Сетих се за моята несполучлива платка от миналото и реших да я заменя с горепосочената схема, която има малки изменения, направени от руски радиолюбители (TNX Денис, TNX PitKon, http://datagor.ru/practice/elektroprivod/1245-jelektronnyjj-reguljator-oborotov-mikrodreli.html)

57 x 30 mm

Самото устройство поместих в малка кутийка, като за стабилизатора оформих подходящ радиатор.

Архив с файлове [zip,lay,pdf,tif][375kb]

LZ2XYZ, Силистра
10 ноември
2010 година