Шейкър или "Трухлорид-перпетий"
(трухлорид-перпетий = трихлоридни перипетии)
/kn34pc.com/конструкции/...

Миналата седмица ми се наложи пак да ецвам една платка. Почна се едно "велико търсене" на трихлорида, подходящ съд за разтвора и място за извършване на действието.

Трихлоридът беше намерен след едночасово търсене между бурканите с компоти (как ли пък се е оказал там ), за съд използвах една пластмасова чинийка, която ми се видя непотребна, а мястото – мивката в кухнята. Издебнах удобния момент, когато моята съпруга гледаше поредния епизод на поредния турски сериал и започнах процедурата.

От тук нататък започнаха проблемите. Още при наливането на разтвора от буркана, част от трихлорида се разля в мивката, правейки приятно жълта следа .

При поставянето на платката в чинийката се оказа че нещо не съм преценил точно размера и половината платка беше навън. След няколко минутно търсене най-подходяща ми се видя една правоъгълна чинийка за еднократна употреба (винаги съм свързвал тези чинийки със кебапчета и пържени картофи и многоооо бира някъде на открито). С цената на още разливи прехвърлих трихлорида в чинийката, без да помисля как после да го върна в буркана.

Поставих платката вътре (този път се събра) и много доволен от себе си седнах и аз да гледам турското сериалче , като през 10 минути прескачах да разклащам импровизираната "ваничка". Всичко беше мирно и тихо до момента в който моята благоверна съпруга реши да си налива чаша вода... От там нататък нещата придобиха мажорен характер – викове, писъци и разливане на почти всичкия трихлорид в мивката...

Добре, че платката беше готова. От този момент нататък имах строга забрана да слагам каквото и да е там … и да изчистя всичко от жълтия налеп ...
 

След успокояване на страстите ( 1 седмица) се замислих за устройство, което ще клати ваничката вместо мен.

Какво съм използвал:

    - Готова пластмасова кутия (купена отдавна, незнайно за какво)
    - серво-машинка (останала от минало хоби....)
    - малко механични материали
    - няколко електронни компонента
    - ваничка (контейнер за механични елементи от Метро)


Software: PIC12F675.HEX

И така - започвам:

Не е необходимо да копирате това, което съм направил - можете да съчинявате по тази тема. Идеята е сервото да управлява лостова система, която да надига единия край на ваничката и да го спуска периодично, с което се постига добро размесване на разтвора. Повечето механични елементи са 2-3 употреба, намерени оттук-оттам. Мисля, че на снимките се виждат добре.

Размери нямам - всичко е правено на "око". Управлението на сервото съм направил с процесор PIC12F675 - такъв имах под ръка и с него стана много просто и лесно. С потенциометъра RP1 се регулира паузата между отделните "клатения".

Няма нищо сложно по схемата - захранването трябва да осигурява поне 800mA при 12V, не е нужен радиатор на ИС 7805. Спазвайте свързването на сервото - различните фирми имат различни начини на свързване и различни цветове!

Пробвах и с микро-серво, но на него не му достига мощност да "клати" добре. Ваничката е готова, купена от Метро, само на дъното има залепен с двойнозалепващо тиксо парче плексиглас с два метални щифта. Те влизат в дупки на кутията и не позволяват изместване на ванчиката. Разбира се е възможно използване и на други по размери ванички, аз пробвах и с по-голяма от същия вид за по-големи платки.

Отворите на кутията са рязани на лазер, но можете и със свредло и пиличка...

Малко инфо относно използването:

Не е нужно да слагате много железен трихлорид - слой от 1 см е напълно достатъчен, първо пробвайте с вода, да не изтича навън при клатенето, че после с трихлорида става много лошо...

Може да затоплите разтвора до към 40 градуса. Така процесът на ецване се ускорява.

LZ3GH, Нова Загора
22 август 2011 година