Еднолампов предавател "Ameco AC1"
/kn34pc.com/конструкции/...     

Навремето в радиоклуба казваха, че най-лошото направено радио свири по-добре от която и да е прекрасна схема на хартия.


Преди някакво време докато ровех по интернет попаднах на интересна схема на еднолампов предавател "Ameco AC1" (50-те години на миналия век).

По старите "лампи" вероятно са работили на такова нещо или на руския вариант. Във века на интегралните схеми и DSP-тата това си е направо гъдел!

Оказа се (след прилично ровене по кутиите), че повечето от детайлите са в наличност. За други се примолих на приятели. Като резултат се получи ей това нещице .

За пълно копие на "Ameco AC1" не може да се говори, но съм се старал колкото може и до колкото позволяваха наличните детайли (нещо старо, нещо ново и нещо взето на заем).

За шасито използвам метален капак от стара дуплексна кутия. Изходните кондензатори са от радиоприемник VEF206. Трансформаторът нямаше отвори на ламелата, затова използвах за закрепване автомобилни скоби за водно съединение.

За бобината пи филтъра използвам пластмасово шишенце от лекарства с диаметър колкото гетинаксов цокъл от лампа. Мощност не съм мерил, ще ми се първо да направя бобината на Пи-филтъра както трябва (плексиглас или нещо подобно).


Подробна информация за схеми, решения,чертежи,история и т.н. има на много сайтове. За улеснение на мераклиите давам само някои:

http://www.qsl.net/wb1gfh/ameco.html
http://w5dxs.tripod.com/ac-1.htm
http://www.n4mw.com/ac1.htm
http://6v7x.jimdo.com/ameco-ac-1-replica/


Външния вид не е много за пред хора, но аз му се радвам - все пак работи!

Огнян, LZ3OB

73!

LZ3OB,
12 февруари 2015 година