8 element Log Periodic Dipole V (LPDV)
/kn34pc.com/конструкции/...

Реших да изпонапиша това защото някои корифеи на радиолюбителството и антените изказаха "леко" подигравателни съмнения за двубандовата антена и то, че е с добро усилване и съгласуване ... Мен реално ми е през ... но пък си рекох: "Що пък да не опиша подробно защо, какво, кое и как, пък който има "пипе" да го смели ..." и дано да е от полза поне някому!

Антената която така и не видя кол и ротатор ( Кола отмъкнаха мангалето, които вършееха по покривите преди години с покровителството на местната квартална полицейщина ... ) не е даже моя измислица, а само комбинация от прочетено и видяно във списания и книги за антени.

Да се замисля по въпроса: дойде от антената на радиорелейната станция докато служех в БА. И за мое удивление това бе първата логопериодична антена в професионално изпълнение и приложение с усилване над 10 db, а в антенна система от 4 антени - над 14 db. Свалих с подробности размерите и я преизчислих за 2-метровия обхват, но се оказа доста дълга и широколентова, което не вършеше реално работа. Обаче си спомних и за нещо което от любопитство бях прочел внимателно, но като българче и с малко резерва, защото си нямах понятие, а и реално реализирани конструкции тогава нямаше за да видя и прочета повече:

Написаното бе от радиолюбителя LZ1OV – Стефан Петров, с който се запознах на едно от ХОБИ РАДИО ЕКСПО в Казанлък. Всичко можеше да си остане до там, но видях след време публикацията в Amaterske RADIO ...

Не е необходимо да егеш-мегеш чешки и ако старателно прегледате картинките и написаното, ще ви се избистрят нещата на логопериодична тема. Обаче финалния момент в който реших, че трябва да си направя LPDV дойде, когато във офиса на LZ2FV окото ми не напипа дойчланд Rodhamel – дебела тухла, в която след упорито ровене видях неща които в други издания не срещнах. Явно дойчо когато е решил да се преиздаде тухлата му на български, е решил да не предложи всичко!
И там попаднах на странички които помолих да ми ги сканират веднага:

Това са и размерите на LPDA, която превърнах в LPDV съобразено с написаното в предложените страници. Нищо сложно, стига да четете много, много внимателно (и да не знаете езика, то цифрите и техните значения са обозначени) и да го запомните, за да не ви дава мира, докато не го видите реализирано.

И добре че LZ4CP донесе от ломско алуминиевите тръби, с които всички се сдобихме на евтиния за да правим антени ... антени ... Алуминиевите пръчки пък ми ги донесе от Севлиево LZ2TX - Стефан Радоев – един прекрасен Човек, Приятел и Радиолюбител. (Лека му пръст!)

Първо реших да не рискувам и преизчислих размерите и честотните диапазони така, че да изпълня най-късата антена за проба ... Свидеше ми се хубавия материал ... Макар че я правих надве-натри, като я изнесох навън и свързах КСВ-мера и токито направо се изненадах, че КСВ-то е прекрасно и равномерно в честотния обхват 136 -154 Мхц. (408 – 462 Мхц) От поляната до блока R-2 се чуваше и работеше навремето повече от добре. Това ме окуражи да посегна да правя дългата LPDV антена, чиято лента съгласно Родхамел-а е 140 – 148 Мхц ( 420-444 Мхц ) ... Перипетия беше да се направи носещата глава от 10 милиметров текстолит и пробият добре дупките за тръбите. Приключение си беше в работилницата на летището в Долна Митрополия, с помоща на Светлин - LZ2SEP ... Бе някак си по чудо и взе че стана. От първия вариант на антената извадих извод, че закрепването на пръчките ще е най-добре с аргонов апарат и със синковеца LZ2SGE ходихме чак в центъра при майстор, а после Стоян би 3 километра пеша да я донесе до дома, че с 2 м и 80 см в тролей не можеше да влезе. После се оказа, че температурата е поразкалила пръчките на мястото на лепенето ,та заливах допълнително с Loctite. (И други идеи ми идват сега ама ... късно!).

Накрая с едно дълго въже издърпахме чудото на покрива и закрепено на една 2-метрова дъска, държана и въртяна от сина почнахме да редуваме R-1, R-2, R-3, R-4, R-6 на Карпатите. На софийската 1-ца само задействах от Плевен без да мине модулацията защото с мизерните 3 вата - толкоз. На останалите всичко бе повече от добре. От Долна Митрополия се обади LZ2SEP и правихме проби с най-малката мощност на J-5 – 110 миливата мисля беше. Към него завъртяно му даваше на фулл по индикатора на неговото токи, а от 90 градуса и с тила почти ме губеше. Това говори за остра диаграма за насоченост, но с подробности да тествам не съм се занимавал. Теоритично усилването на 2-та метра е над 13 дб, а на 70-те см му турете + 3 дб отгоре. Едно се убедих, че усилва доста и е остро насочена благодарение на V-то на елементите и тясната честотна лента за логопериодична антена. Жалко, че стои като украшение на секцията в хола и жената все мърмори ... мърмори ...

Ето ви и още материалчета за гледане и осмисляне на тема V-logo:

1. 7-ЭЛЕМЕНТНАЯ ЛОГОПЕРИОДИЧЕСКАЯ
2. Handheld Homebrew 2m/70cm Log Periodic!
3. The Monoband Log-Cell Yagi Revisited

LZ4GE
21 април 2014 година