Късовълнов приемо-предавател на 3,5 и 7MHz
/kn34pc.com/конструкции/...

Това е едно хибридче от сума схеми които съм пробвал и е в експлоатация от 2004 г. Не претендирам да съм открил топлата вода, още повече, че схемите на приемника и предавателя са мноооого известни. Експериментирани са многократно и са подлагани на познатия глупакоустойчив тест. Всичко работи перфектно, тръгва от първия път и съм убеден, че и човек който лови поялник поне за втори път може да пусне тази апаратура. Елементната база е такава, че може да се вземе от стар лампов и стар транзисторен приемник, с изключение на един двугейтов полевак BF961 и една интеграла LM386, но пък те се намират вече навсякъде. Всичко това го правя в електронен вид, защото ми е писнало да експериментирам схеми, които са толкова капризни, че ако не разполагам с настройващата апаратура на средно голям завод - посмъртно не тръгва даже и нискочестотния усилвател...

Та всичко започна от това, че започнах да сглобявам предавателя за начинаещи на известния на всички Поляков /RA3AAE/. Виждали сте го всички - 2 транзистора КТ315 и една лампа 6П15П която на 7 работи като удвоител, паралелен кръг и айде у антената... Тръгна. Принципно схемата е VFO с двойно по ниска честота и удвоител. Седмака се получава с удвояване в крайното стъпало. Да но аз исках на втория обхват - 7 MHz да не удвоява крайната лампа ами транзисторите преди нея защото ми се губи мощност на най интересния обхват. И те тука започнаха проблемите. Толкова нестабилно работеше удвоителя, че нищо не ставаше. Отгоре на всичкото удвояваше в много тесни граници на обхвата. Тогава прибавих едно буферно стъпало, промених режима на удвоителя от клас C на клас B и всичко заспа... Сега старите "ламби" могат да кажат, и с право, че удвоители и утроители се проектират в клас C. Да приятели, но при мене два екземпляра по тази схема работят безотказно... Но за това после.

И така естествено като имах вече около 4-5 вата в антената си рекох: "Абе защо не му сложим и една линейка, та да не го направим трансивър?". Речено - сторено. Готов съм да споря, че съм човека направил толкова приемници с пряко преобразуване, колкото коса нямам на главата си /а разполагам с коса в излишък/. Това е в кръга на майтапа, но наистина ги правя "на кило" от около 1984 година. Досега са тръгнали като хората около 10... Схемата на приемника взех от настолната книга на всички стари ламби - любимият ни "Наръчник на радиолюбителя" или както си го знаем "хендбука". Ще дам за справка и двете оригинални схеми на приемника и предавателя. Резултатът е това, което представям по долу.

Приемник:

     - чувствителност - 2 мкв
     - изходна мощност НЧ - около 300 mW

Предавател:

При мен - правотокова: 8,5W с EL84 и 9W с 6П15П - имайте в предвид, че лампите не са нови и не си знаят годините ... Колко тегли цялата тази простотия като ампераж при приемане и предаване не съм мерил, но пък и не мисля, че е толкова важно ...

Ето и оригиналните схеми ...
Предварително се извинявам на братята руснаци, но много мразя масата да ми е +. Те даже да използват NPN транзистори пак обръщат захранването. Това беше едно от първите неща които промених в моята схема. Естествено по най-елементарния начин. Използвах силициеви PNP транзистори ....

От схемата в хендбука съм използвал само входната част до нискочестотния филтър - работи уникално!!!

Уточнение за начинаещи - не направите ли нискочестотния филтър както трябва чувствителността рязко пада. Това е един от най-отговорните възли на приемниците с пряко преобразуване.

Схемата на моя кумир Владимир Поляков /горе/ мисля, че няма нужда от пояснения.
 


 

А ето и какво сме направили ние.... Това е приемника с ниската честота и захранването. Приятел беше сменил LM386 с MBA810. Разликата е мощност от около 2-3 W. В първия ми вариант, захранването от -12V беше от обикновен параметричен стабилизатор. То е само за преднапрежение на крайната лампа. Но се оказа, че няма добра филтрация и вкарва брум в сигнала. RST-то ми почти винаги завършваше на 8 ;-( След като поставих 7912 - нещата се оправиха. Вече казах, че нискочестотния филтър преди НЧУ е МНОГО важен - предлагам ви да поекспериментирате... В никакъв случай не заменяйте бобината със съпротивление - в най-добрия случай ще чуете някой YU ако работи с около 1 kW ;-)
 


 

Това е предавалото. VFO е стандартна "триточка". Работи на двойно по-ниска честота. Последния транзистор е удвоител. Тук ако се вгледате в снимките по нататък, някои знaещи ще ме анатемосат, защото съм направил бобините на картонени гилзи! Ами, колеги, знам, че не се прави така, ама нямах стеатитови.

След като ги напоих порядъчно с каноконлит, по време на работа въобще не се налага да пипам копчето за настройка. Честотата спи... Не ме питайте колко е хода на час: не съм го мерил ;-).

Кондензаторите в базата на 2T6821 се подбират така, че да ви е оптимално задържането докато клопате на ключа и след това животното да премина на приемане. Релето Р9 дублира ключа и само комутира катода на лампата. Сигналът е тон "камбанка" и няма следа от чуруликане.

Ето и крайния резултат:

Тъй като нямам условия за шлосерска работа, реших проблема с ма-а-а-лко по-скъпия вариант - 2 мм стъклотекстолит и сто ватов поялник. Измерителната система е 50 мкА, с шунт за 100 мА от стара военна руска апаратура. Двойния седемсегментен индикатор още не съм го вързал, но е предвиден за индикация на 3,5 и 7. Много обичам апаратурата да свети като коледна елха...

Ползвам два трансформатора, защото са стандартни, а не ми се пренавиваше, въпреки, че много обичам да пренавивам трафове. Десния е от старо българско лампово радио - мисля, че беше Мелодия или Симфония, левия е някакъв - 2 Х 18V.

Това е трансмача. Схемата пак е от "Хендбука" и я давам малко по-нататък заедно със снимка отвътре. За кутия съм ползвал стар автомобилен касетофон.

Схема на трансмача: Мисля, че не е нужно допълнително обяснение, само ще кажа, че при тези мощности е абсолютно необходим ако не искате да правите връзки само със съседите. Атенюаторът е за да си настроим предавателя без да смущаваме ефира - нещо рядко срещано в последно време...
 

В заключение ще кажа само, че апаратурата има в актива си като двустранни връзки цяла Европа и половината Русия. Антените и за двата обхвата са най-обикновени диполи. Вярно е, че без трансмача не могат да ме чуят от София в Стара Загора. Но, както казах с тези мощности от 3 до 5W в антената трябва здраво съгласуване. Слуша се цял свят доста прилично, като рано сутрин на седмака американците все едно работят от съседния блок ... Селективността е под всякаква критика, но все пак товa си е линейка - имайте милост ...

Ако някой се интересува, ще му дам всички данни за бобините.
 

Оригинална статия [pdf][2,7mb]

73 and best DX!

Mickey von Bastard, 24 октомври 2007 г.