Нискочестотен усилвател 2 х 30W с TDA7377
/kn34pc.com/конструкции/...

Интегралната схема TDA7377 позволява да се изгради малък домашен усилвател с достатъчна нискочестотна изходна мощност за озвучаване на помещение от около 20 кв. м.

Накратко нейните работни параметри са:

    - захранващо напрежение: 14.4 V
    - изходен импеданс: Zo = 4 Ohm

По-подробни данни може да намерите в характеристиките на интегралната схема, дадени в приложения файл от производителя.

Тази интегрална схема позволява няколко типа свързване, които от своя страна дават възможност за изграждане на усилвател 3+1, 2+1 или стерео. Аз представям стерео варианта, който съм използвал за малък по обем нискочестотен усилвател, вграден в настолния ми компютър и с захранване от вградения захранващ блок.

Ето принципната схема, по която е изграден стерео усилвателя от типа H–Bridge:

Разбира се, че усилвателя може и да не се вгражда в компютър. В моя първи вариант на усилвател, аз съм го свързал към предусилвател тонкоректор Baxandall с транзистори, който съм описал в статията "Тонкеректор Baxandall с транзистори", а самата конструкция първо съм монтирал върху едно алуминиево шаси. Това беше и моя експеримент.

Преди всичко първо трябваше да направя самия усилвател и да го изпробвам, независимо дали щях да го използвам за озвучаване въобще или да го монтирам в самия компютър. След като набавих интегралната схема TDA7377, остана единствено да се заловя за поялника и да "налепя" тези няколко елемента. Изобщо – "фасулска работа". Отне ми по-малко от половин час ведно с механичния монтаж на вече готовия усилвател, върху едно алуминиево шаси, върху което от много години изпробвам всички мои конструкции.

За този нискочестотен усилвател, състоящ се от 5-6 елемента, не си струваше труда да правя печатна платка, поради което най-лесния начин за изграждането му беше с универсална такава, което се вижда и на снимките по-долу:

И все пак, имах нетърпението да направя своите експерименти, да чуя онова, което съм сглобил. Така набързо извърших монтажа на усилвателя върху алуминиевото шаси, което винаги използвам за такива случаи.

***

Допълнение:

През 2014-та година любопитството и носталгията по едни отминали "аналогови" времена ме накараха да се завърна с десетки години назад, когато звукът беше наистина Hi - Fi, а изискванията към усилвателите бяха високи. И ако в нашето "цифрово" съвремие надбягването в качеството на звука е в приложената цифрова обработка на НЧ сигнала, в онези години производителите се стремяха да постигнат такива изисквания, които сега никой не е чувал. Тук-таме някой музикант ще заговори за "динамика" и "естествен" звук, унищожени от цифровата нормализация в съвременните устройства за възпроизвеждане на звук.

Та, тази носталгия ме подбуди да използвам вече направените нискочестотни модули и да си сглобя едно малко непретенциозно усилвателче за домашни условия, без големи изисквания, но и без цифрова обработка на сигнала. Разбира се, закупих от вехтошарски магазин подходяща кутия, която за мое щастие беше нова, въпреки преклонната й възраст. (Ето тук, се замислих за моята възраст и живота ми който изтече неусетно като сух пясък измежду пръстите ми.) След това свалих механичните размери на кутията, включих малко въображение при подготовката на външния и вътрешния дизайн на бъдещата конструкция, седнах зад клавиатурата на компютъра и изработих платките, които виждате, като естествено, подмених и платката на крайното стъпало с TDA7277 за да пасне на размера на радиатора, който бях планувал да използвам. Радиаторът е с площ 70 кв. см. напълно достатъчен да отведе излишната топлинна мощност.

За основа на това усилвателче (2 х 10W при импеданс на високоговорителите 8оhm) послужиха и моите експерименти от следната статия:

Тонкоректор Baxandall с транзистори:
https://kn34pc.com/construct/v_terziev_tone_control_baxandall_tr.html (ел. схема, фиг.8)

Стерео-индикаторите поръчах от "братския" китайски пазар. Захранването осъществих с трансформатор с напрежение на вторичната намотка 2х14V/3A, изправено с двуполупериоден изправител с два мощни диода и за да се вмъкна в изискването според характеристиките на TDA7377 за максимално захранващо напрежение 18V, свързах последователно още един диод, с което то се намали с 0,7V, а с един интегрален стабилизатор 7815 захраних платката на стереоиндикатора.

Както може да видите от снимките по-долу, постарал съм се така да подредя модулите, че да скъся максимално кабелните връзки помежду им, поради което не съм използвал ширмовани проводници. Подреждането е на принципа "следване на посоката на сигнала" без кръстосване на сигнални шини.

Е, не е идеално, но звукът е прекрасен. Динамиката се чувства най-добре със симфонична музика или джаз, дори когато звукът не е достатъчно силен, басът е плътен, нисък, тежък, удря в корема. За последното от значение са характеристиките на озвучителните тела, но дори и те са мое производство ("Домашно озвучаване"). Някога, преди 65 години, инж. Баксандал е изчислил и конструирал прочутите регулируеми филтри, които носят неговото име. За съжаление, разработката на Баксандал не е била приета за изобретение, не е придобил авторско право, поради което в следващите 40-50 години на бум на нискочестотната техника са били произведени няколкостотин милиона усилвателни устройства, за които той не е бил възнаграден.

Тонкоректорът на Баксандал и до сега си остава най-популярното изобретение на XX век в областта на аналоговата нискочестотна техника, както и нормализацията идва с появата на компресирания формат mp3 и сега е най-разпространения начин за обработка на звуков сигнал.

Най-трудната част при проектирането и изработването на усилвателя се оказа механичната - свалянето на физическите размери на кутията, дебелината на материала, с която трябваше да се съобразя, размера на вече изработените платки, отстоянията на отворите за закрепване.

Все пак накрая се оказа, че точността от 0,5 мм с която съм работил, е достатъчна за да се получи следващата красота:


 

 


Използвана литература:
1. TDA7377 Datasheet [zip,pdf][219kb]
2. Усилитель на TDA7377 2 × 30Вт, Самодельные усилители
3. Simple Amplifier Stereo Hi-Fi Circuit with TDA7377
4. TDA7377 Amplifier Circuit (12V Stereo 30W)

Валери Терзиев
2 ноември 2014 година, доп. 12 декември 2019 година