Радиоприемник FM-AM върху шаси от "VEF"
Част II
Механична преработка
/kn34pc.com/конструкции/...

През последните години аз конструирах над десет радиоприемника върху шаси от култовия в близкото минало, а за някои хора: и сега, радиоприемник "ВЕФ" (12, 201, 202, 204, 206). Но за всички тези конструкции съм се стремял да запазя както оригиналния външен вид на приемника, така и неговата функционалност. Такава беше първоначалната задача и за този проект, който описвам.

Не мога да отрека, че винаги съм мечтал да имам този прочут радиоприемник ведно с УКВ обхват. И, уверявам ви, задачата никак не е лесна, особено защото целта е да се запазят неговите заводски обхвати: ДВ, СВ и шест разляти КВ обхвата, които за различните модификации са с различни КВ поддиапазони, които съм публикувал в таблица в серията си статии на тази тема.

Задачата става още по-сложна когато се замислим за подходящ променлив кондензатор, който както трябва да има същия капацитет за АМ обхватите (за да се запазят), така и УКВ секция за да може да се осъществи това начинание. Но още по-големия проблем е неговия физически размер за да се помести на същото място. Всъщност, именно това неудобство забави толкова дълго този проект. Доста се потрудих докато намеря подходящ променлив кондензатор. Но нищо, разбира се, не е идеално. Намерих кондензатор от стар радиоприемник SONY, но той беше твърде различен, което налагаше механична преработка, която в процеса на реализацията беше първата стъпка.

Другата неприятност беше, че едно завъртане на оста му беше 1,5 пъти спрямо оригиналния променлив кондензатор от "ВЕФ", което ме накара доста да се поразтърся докато намеря подходящо по диаметър вернерово устройство, така че скалата в разгърнат вид да запази дължината си от 140-145 мм.

Но ето, за да ви стане ясно, защо отдавам токова голямо значение на този елемент, ето сравнение на оригинала с моя избор:

На горната снимка се вижда механичното закрепване и вида на оригиналния променлив кондензатор на радиоприемник "ВЕФ", а на следващата снимка самият кондензатор заедно с монтажната планка:

От показаните снимки е очевидно, че би следвало да се съобразим с наличната механика и да преработим и напаснем детайлите по такъв начин, че новата механика с новия променлив кондензатор да се монтира на същото шаси. Но ето и този "нов" променлив кондензатор, който успях да намеря:

Очевидно е, че е твърде различен. Не е сигурно дали ще бъде подходящ. Проектът е с твърде несигурен изход.

Като за начало "изчистих" шасито от старата механика, като свалих първо предния панел на скалата, а след това и самата планка, на която беше монтиран оригиналния променлив кондензатор. Както се казва "неволята учи", така и се получи - наложи се да направя нова планка, но с малко повече разсъждения и съобразителност, я оразмерих и я направих от текстолит със съответните отвори за новия променлив кондензатор и получих блестящ резултат:

Този изглед е всъщност изцяло променената механика в сглобен вид. Остана единствено да извърша монтажа върху експерименталното шаси на същото място, откъдето свалих оригиналните елементи. А ето и тази промяна в механиката на следващите снимки:

А сега ви показвам със следващата снимка сравнение между "старата" и "новата" механична конструкция:

А ето как изглежда шасито на радиоприемника преди да започна същинската работа по реализацията на новия АМ-FM радиоприемник:

Архив [zip,pcb,pdf][1kb]

Разбира се, тази предварителна подготовка, която разказах, слага началото на конструкцията. В момента все още не знаем, дали капацитета на променливия кондензатор ще бъде подходящ. Но какво имам предвид? Както и в други преработки на руския радиоприемник съм споменавал, капацитета на оригиналния променлив кондензатор е 365 pF. За да стигна до настоящата конструкция, споменах в началото, че съм изминал дълъг път в търсене на подходящ променлив кондензатор. Но не намерих такъв с абсолютно същия капацитет. Показания на снимките променлив кондензатор от някакъв радиоприемник SONY е с капаците 350pF и, естествено, надеждата е, че с пренастройка или донастройка на съществуващия входен блок, ще постигна същите или подобни резултати или поне ще се доближа много до оригинала. Още от сега, по-малкия капацитет подсказва, че няма да успея да направя пълно покритие на поддиапазоните за къси вълни. Но изчисленията показват, че би следвало разликата да бъде не повече от 10%. На края, когато завърша електронния монтаж и започна настройките ще разбера дали съм прав. Но и друг път ми се е случвало подобен феномен и съм се справял - смяна на някои стойност на кондензаторите на КВ плочките от входния блок ще бъде едно добро начало.

Разбира се, естествено, най-добрият вариант е когато стойностите на оригиналния променлив кондензатор и заместителя съвпадат. Но все пак става въпрос за радиолюбителска конструкция, за която резервните части трудно се намират в 21-ри век.

По-простите и лесни настройки, каквито очаквам, ще видим в процеса на разработката като в Част I видяхме електрическата част на АМ частта, съдържаща хетеродин, смесител АМ МЧУ и ЧМ МЧУ изпълнени с интегрална схема на TOSHIBA TA7640 или корейският й аналог KIA6040.

Валери Терзиев
7 март 2015 година