Радиоприемник FM-AM върху шаси от "VEF"
Част IV
УКВ блок с интегрална схема S 042 P
/kn34pc.com/конструкции/...

След като завърших проекта си, описан в предидущата поредица статии, реших да експериментирам и с друг променлив кондензатор, а именно от "ВЕФ-221". Особеност при него е различния капацитет на двете секции за АМ – съответно 330 pF и 380 pF. Но какво ме накара да търся други решения?

Както споменах няколкократно в предишните статии, променливия кондензатор от SONY беше с малко по-нисък капацитет, което изключително много затрудни донастройките. Кондензатора от "ВЕФ-221" предлага капацитет на едната секция, който е почти колкото оригинала, но това не означава, че ще се отърва от нови настройки. Но ако използвам точно тази секция за регулиране на честотата на хетеродина, поне няма да ми се налага да извършвам цялостна пренастройка на оригиналния бобинен блок.

След като вече бях направил основната планка за закрепване на променливите кондензатори, остана да монтирам на нея новоизбрания и ето какво се получи:

След като монтирах кондензатора върху планката, остана да завърша и монтажът на мястото на оригиналния променлив кондензатор от "ВЕФ":

Искам да отбележа, че дължината на променливия кондензатор позволява този монтаж. Разбира се, последната снимка не означава, че конструкцията е завършена. Следва да сваля отново променливия кондензатор и да започна изпълнението на една от най-важните части от проекта, а именно УКВ блока.

За разлика от предишните конструкции, за тази избрах реализиране на УКВ блок с интегрални схеми S 042 P и руската К237ХА5. Разработих съответно две печатни платки и ги изпратих за изработване в съответната платкаджийница. Но докато чаках производството се съсредоточих определено върху УКВ блок, реализиран с интегралната схема на SIEMENS S 042 P. Оказва се, че тя има предимства пред руската, които не са за пренебрегване:

    - работно напрежение: 4-15 V
    - консумиран ток: 1-1,5 mA при захранващо напрежение 4-4,5 V

Но най-важното предимство е, че честотата на хетеродина е изключително малко зависима от промяната на захранващото напрежение, за разлика от руската К237ХА5. Вече съм показвал принципната схема на УКВ блок, реализиран с ИС S 042 P, но настройките на честотите се извършваха с варикапи. Затова ви показвам отново тази схема, но преработена (разбира се със съответната печатна платка) за настройка с променлив кондензатор:

На показаната схема са включени някои елементи, като паралелно на С19 и С20 съм поставил тримери и кондензатори за донастройка, чрез които по-бързо и лесно УКВ блока може да се вмести при настройките в обхвата 87-108 MHz. Например: С9 и С17 не са предвидени на печатната платка. С23 и С 24 са с капацитет 4,7 pF, а С21 и С24 са с капацитет 5-25 pF. Към хетеродина е включен варикап, с който може да се осъществи автоматична донстройка на честотата му. Тази опция е допълнителна, но е много полезна особено при по-големи температурни разлики или ако през лятото оставите радиоприемника на директна слънчева светлина. Варикапът се управлява с напрежение от НЧ изхода на интегрална схема ТА7640 през резистор от 220 kΩ и развързваш кондензатор 100 nF. Тази опция се управлява с микроключе, което включва или изключва АДЧ по ваше желание или ако се налага.

А сега на следващите снимки ви показвам как изглежда УКВ блока, реализиран по схемата по-горе:

А ето и в тестов режим:

И накрая на следващите снимки се вижда монтажа на УКВ блика върху шасито. Кордата е оригиналната без промяна в размера.

Описаният УКВ блок може да се използва (с всички опции) за замяна на оригиналния УКВ блок на "ВЕФ" от сериите 214-217, 222, чиито фабрични УКВ блокове са на стария стандарт за Източна Европа OIRT 65,8-74 MHz. Дори може да го поставите в същата екранирана метална кутия. Ето как изглежда разглобен оригиналния УКВ блок, реализиран с руската интегрална схема К237ХА5:

Архив [zip,pcb,jpg][173kb]

К237ХА5, която се използва в оригиналния УКВ блок, няма вграден стабилизатор, като описания от мене по-горе, който съм реализира с минимум детайли чрез интегралната схема на SIEMENS S 042 P. Така, че ако някой реши да го използва, както съм показал на последните снимки трябва да осигури стабилизирано напрежение 4,5-5,0 V, както и да има предвид, че платката на оригинала е по-голяма от размера на променливия кондензатор, което изключително трудно решава задачата.

Нооо, който има желание, може да пробва.
 

Литература:
1. ИС KIA6040P [zip,pdf][104kb]
1. ИС S042P [zip,pdf][84kb]

Валери Терзиев
16 март 2015 година