Радиоприемници, базирани върху шаси от "Геолог"
Част IV: FM/AM приемник с ИС TA2111N
/kn34pc.com/конструкции/...

Всъщност, механичното преработване на шасито от руския радиоприемник ГЕОЛОГ-2/3, описано в част I, ми даде възможност чрез подходяща конструкция и подмяна на оригиналния променлив кондензатор и неговото окачване, да експериментирам върху подготвената универсална печатна платка с диапазонен превключвател различните схеми, които описвам.

Интегралната схема на TOSHIBA TA2111N е изключително подходяща за изработване на радиоприемници със задоволително качество и малък брой елементи, което е моята цел в тази серия от конструктивни решения. Естествено има и други такива интегрални схеми като TA8164P, TA8132 и т.н. Трябва да подчертая, че със сигурност разработените радиоприемници са далеч с по-добри характеристики от оригиналния радиоприемник, дори само с факта, че добавяме съвременен УКВ обхват 87-108 MHz. Интегралната схема TA2111N позволява цялостно решение на радиоприемник за АМ и УКВ. В моите схеми стереодекодера е изключен, тъй като шасито на ГЕОЛОГ не позволява тази хубава възможност. Но тъй като аз публикувам оригиналите на печатните платки, естествено всеки може да си ги модифицира и да го добави. А ето и принципната схема, която съм реализирал:

И тук трептящите кръгове за УКВ са както следва:

Елементите C3,C5,L2,C4 формират лентов филтър в обхвата 87-110 MHz. бобината L1 е товар на високочестотния предусилвател за УКВ, а бобината L3 е осцилаторната. Всички бобини са без тяло (навивал съм ги на свредло с Ф=4.5 мм) от меден емайлиран проводник с d=0.6 мм, като L1 и L2 са по 4.5 навивки, а L4 с 3.5 навивки. Всички са плътно навити без стъпка. Бобината L2 във входния филтър не се пипа – монтира се във вида в който е. Другите две бобини служат за настройка както по чувствителност (L1), така и за определяне на обхвата (L4). Това става чрез разтягане на бобините, което е видно от снимките и подбор на паралелните им допълнителни кондензатори, чиито приблизителни стойности съм дал на схемата. Тази настройка се повтаря няколко пъти до постигане на оптимално приемане. Естествено фината настройка може да стане най-добре при използване на вобулоскоп, както всъщност съм направил аз. Ключът S1 служи за превключване АМ-УКВ и всъщност се намира на диапазонния превключвател.

Трептящия кръг C7-L3 представлява междинночестотен филтър за 455 KHz, която е стойността на междинната честота. В зависимост от пиезокерамичните филтри, които може да се намерят на пазара, нейната стойност може да се избере от 450 до 470 KHz. Данните за C7 и L3 може да намерите в техническите характеристики на интегралната схема (datasheet). Това, което никъде не се споменава е, че дадените стойности и брой на навивките е за импеданс на пиезокерамичния филтър 2 kOm.

Искам да обърна особено внимание на фиксирането на бобините след настройката. На снимката се вижда, че в осцилаторната бобина съм мушнал малко парченце дунапрен. Но силно препоръчвам като завършите настройките да залеете бобината с парафин. Така тя се предпазва от вибрации, респективно от промяна на честота и се стабилизира точната настройка. Аз лично, съм използвал фиксиране с моментно лепило.

Друго допълнение към конструктивното изпълнение е, че на предлаганата печатна платка (виж долен десен ъгъл) съм предвидил индуктивен дискриминатор за 10.7 MHz. Той се свързва през керамичен кондензатор от 10 pF към извод 12 на интегралната схема. Разбира се, това усложнява принципната схема и нейното изпълнение, но подобрява линейността на характеристиката на честотното детектиране.

Още една особеност е, че съм предвидил АДЧ – автоматична донастройка на честотата, която елиминира до голяма степен температурната и механичната зависимост на честотата на осцилаторния кръг. За целта към него чрез кондензатора C13 се свързва към вградения в интегралната схема варикап – извод 19. Аз съм избрал стойност 3.3 pF, но стойността му може да бъде до 4.7 pF. В монтажа на печатната платка няма да го видите, но е предвидено място за него. Червеният проводник на снимката е мост от аудио изхода към филтърната група на нискочестотния сигнал.

А ето и как изглежда завършената конструкция на радиоприемника:

Архив [zip,jpg,pcb][96kb]

Използвана литература във всички публикувани части на тази тема:
1. www.alldatasheet.com, TA2111N datasheet
2. Сервисное руководство радиоприемника ГЕОЛОГ-3

Валери Терзиев
6 февруари 2013 година