Радиоприемници, базирани върху шаси от "VEF"
Част IV
/kn34pc.com/конструкции/...

В настоящия материал ще разгледам две много интерсени схемни решения, със съвсем нетрадиционна идея. А именно използването на двойнобалансен смесител с интегрални схема NE602/NE612/SA602 в честотния преобразувател към превключвателния блок на радиоприемниците ВЕФ. Ще разгледаме и завършени схемни решения на цялостен радиоприемник с предусилвател с АРУ, балансен смесител и МЧУ със съветските линейни интегрални схеми К157ХА1Б и К157ХА2. Изборът на първата също не е случаен и тайната се крие в означението – с буква "А" граничната й честота е до 15 MHz, а с буква "Б" – до 25 MHz. Естествено изборът на втората е с цел тази конструкция да може да работи в кой да е диапазон на КВ до 13 m (средна честота 21.6 MHz), включително. Тук искам да отбележа, че посочените ИС са почти пълен аналог на хибридните ИС К237ХА1, но ако К237ХА2 би могла да се използва в междинночестотния усилвател, то в честотния преобразувател използването на К237ХА1 не е възможно поради лошите честотни характеристики честотен диапазон до 15 MHz.

Няма да се впускам в подробности, тъй като стабилизаторът на +5V, осцилаторът и нискочестотният усливател вече са описани в предишните радиоприемници, базирани върху шаси на съветския радиоприемник ВЕФ. Фактически двете схеми, които предлагам могат да се считат като така да се каже "доработка", "надграждане" на предишни такива. Не това е важното обаче, а идеята за използване на двойнобалансни смесители, които в съветските радиопроемници не бяха особено популярни, а в серията радиоприемници ВЕФ изобщо не са използвани. Всъщност моята идея е да покаже, че използването на двойнобалансни смесители е изключително добро решение, упростява схемното решение и подобрява честотните характеристики на честотния преобразувател. Но най-важното е, че фабричния диапазонен превключвател и бобинен блок позволява това.

Използването на ИС NE602/612 в корпус DIP8 е едно от най-добрите решения. Схемата е проста и лесна за изпълнение, "тръгва" веднага, няма нужда от настройки.

Високочестотния усилвател е предвиден да бъде захранен както от захранващото напрежение от +5V, така и от извод 13 на ИС К157ХА2 (К237ХА2), което е около +4V, като в първия случай резистора в базата R10 трябва да бъде 12kΩ. Бобината L1 подобрява усливателните свойства на междинночестотния усливател ИС К157ХА2. Тя е с индуктивност 120-130µH или за телата които аз използвам е с 70 нав./0.12 мм. Пиезокерамичния филтър е съветски ПФ1П2 за 465kHz, който съм свалил от стар руски радиоприемник Геолог. Може да се замени с български за 468 kHz, но в такъв случай ще трябва да обърнете по-сериозно внимание на настройките.

Защо съм се спрял на руската ИС К157ХА1Б? Освен по-добрия честотен диапазон (25MHz), същата има вграден високочестотен усливател. Това веднага предопределя опростяването на схемата – премахване на външния ВЧУ, който съм използвал във всички конструкции до сега, изпълнен с транзистора SF240 или КТ368.

Както виждате от схемата, и тук, всички основни възли са същите. Промяната е само в използването на К157ХА1Б. И тук извод 13 се използва за АРУ, което се взема от извод 13 на междинночестотния усливател К157ХА2 (К237ХА2). Но ако не се налага, просто го свържете към +5V на захранването. Естествено това се прави ако няма местен силен радиопредвател и се получават интермодулационни изкривявания от претоварване с излишен сигнал.

Съгласуващия трансформатор АМТ1 е вече описван, но ще дам данните отново. Индуктивността при дадения капацитет на тряштящия кръг от 1nF е 120-130µH, или за телата, които аз използвам 2х35 нав./0.1мм и вторична намотка 35 нав. От същия проводник.

Тук искам да отбележа, че за времето между част III и част IV потърсих други транзистори за осцилатор, така че основните характерситики на хетеродина да се запазят или да могат максимално да се доближат до оригинала.

Оказа се, че транзистота 2N2907A изпълнява тези условия. Така че тези, които не могат да намерят оригиналния съветски транзистор П423, могат да използват 2N2907A. Друг доближаващ се заместител е съветския П422.

А ето как изглеждат самите честотни преобразуватели, изпълнени с двете интегрални схеми NE602 и К157ХА1, като ще забележите, че съм използвал интегрален стабилизатор 7805:

Ето междинночестотния усилвател:

А на тази снимка е общият план на монтажа. Отбележете, че междинночестотния усливател е един и същ:

А ето "установката", с която съм експериментирал различни типове транзистори с цел да намеря заместители на оригиналния съветски транзистор П423, като съм използвал пинчета от цангов цокъл:

Архив [zip,pcb,pdf][730kb]

Валери Терзиев
29 януари 2012 година