www.kn34pc.com
https://kn34pc.com/forums/

Алтернативен метод за корекция на филтрите в тонколоните
https://kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=18&t=998
Страница 1 от 1

Автор:  peppone1 [ 27 Апр 2019, 01:05 ]
Заглавие:  Алтернативен метод за корекция на филтрите в тонколоните

Здравейте, при подмяна на високоговорителите в ОТ с такива с различен импеданс, се налага да се подменят и елементите във филтрите им. Друг път може да не сме удовлетворени от филтрите които сами сме си направили, а тонкоректорите и еквалайзерите също не дават задоволителен резултат, тъй като регулират едновременно всички звена в ОТ и ако филтърът е изчислен погрешно и има припокриване на разделителните честоти, то с тонкоректора този недостатък няма да се оправи. Единственият начин е пренавиване на бобините и смяна на кондензаторите, което не е много удачно.

Затова трябва да се търси алтернативен, компромисен вариант. Тъй като филтрите са реактивни елементи, то тяхното действие, като фазовата им разлика зависят от съотношението между активното съпротивление на високоговорителя. Така че разделителната им честота може да се разшири чрез свързване на допълнително съпротивление, последователно на тонколоната, без дори да се отваря, а се свърже отвън на кабела. Разбира се съпротивлението ще увеличи импеданса и съответно ще намали мощността и най-ниските честоти на тонколоната, но нищо не пречи да усилим звука и басът малко повече от потенциометъра и тонкоректора на усилвателя или пък свържем ОТ към високоимпедансен усилвател. Можем също да я съгласуваме и чрез автотрансформатор. При свързване на съпротивлението басът слабо се намаля, но повече се засилват средните и високите честоти, които преди това филтърът е заглушил, т.е. добавянето на съпротивление просто намалява ефективността на филтрите. Съпротивлението трябва да е със стойност от 2,2 до 4 ома, при импеданс на високоговорителите 4 ома. Мощността на резистора трябва да е 1-2W при стойност 2.,2 ома и мощност на усдилвателя 10-20W. При по-голяма стойност на съпротивлението, мощността му трябва да се увеличи.

Забележка: Свързването на по-голямо съпротивление 2-3 пъти над импеданса на високоговорителя може да повреди високочестотният и средночестотният високоговорител, тъй като разделителната им честота ще стане много ниска и филтърът ще пропусне и част от ниските честоти. Но в същото време ще внесе и по-голямо затихване на ниските честоти, така че до някъде ще се намали опасността от прегряване, а разбира се ще се усети на слух когато пищялката започне да крещи.

В някои случаи отрязването на най-ниските честоти дори е желано, например при високоговорители с по-висока долна гранична честота над 70Hz, тъй като те и без това не могат да възпроизведат вярно по-ниските честоти, които биха предизвикали излишно загряване на намотката на високоговорителя.
Прикачени файлове:
9554737J.jpg
9554737J.jpg [ 12.02 KiB | Прегледано 1802 пъти ]

Прикачени файлове:
9554793H.jpg
9554793H.jpg [ 12.37 KiB | Прегледано 1802 пъти ]

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/