www.kn34pc.com
https://kn34pc.com/forums/

Ремонт на подсветката на LCD телевизори и монитори
https://kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=20&t=832
Страница 1 от 1

Автор:  peppone1 [ 07 Окт 2014, 11:58 ]
Заглавие:  Ремонт на подсветката на LCD телевизори и монитори

Здравейте, слабото място в LCD дисплеите е подсветката. Когато е изгоряла или изтощена някоя от лампите, екрана светва за около 1 сек. и изгасва. За да открием коя е дефектната лампа, най-напред трябва една по-една да ги изключим от цоклите на инвертора, но понеже не бива той да работи на празен ход, поради опасност да пробие платката и да прегори някоя писта, затова след като изключим лампата, на нейно място, към спойките на цокъла трябва да свържем обикновено съпротивление със стойност 100K/2W, за 19'' дисплей и 91K/3W за 22''. Това е максималната стойност при която заработва инвертора, за по-голям екран е нужно по-малко съпротивление. Ако не разполагаме с резервна лампа и е повредена само една от тях, можем временно да поправим телевизора със съпротивлението, докато се снабдим с нова.
Забележка: Включването на подсветката за момент, съвсем не означава, че лампата е изгоряла, може просто да е изтощена. За целта някои марки като Sharp имат опция в сервизното меню автоматично да настрои тока на лампите и не е нужна смяна. Затова, ако открием, че лампата е просто изтощена, бихме могли паралелно към нея да свържем съпротивлението, но с по-голяма стойност, примерно 150-200K, въпреки шунтиращото действие на резистора, то няма да се отрази върху силата на светене на лампата.

Размер на дисплея - Стойност на резистора - Размер на лампата

19" ------------------------100K/2W -------------------
22" ------------------------ 91K/3W ------------------- 488 x 2 mm

При големите дисплеи може да ни е нужно съпротивление с голяма мощност, което не можем да намерим. Тогава може да съставим такова от две съпротивления с половин стойност свързани последователно или паралелно, но с удвоена стойност. Втория метод практически е по-неудобен. Така ще получим удвоена мощност при еднакви размери.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/