Редактирам си поста.
Вчера смених елементите по платката по списъка както съм ги описал. Тъй като нямам трансформатор, подадох захранване от лабораторното 24V и си настроих рид ампулата на 4.8А. Впечатленията ми от тестовете са:
- с многооборотен понтенциометър настройката на изходното напрежение е много точна и лесна
- при пълен товар, изходното напрежение пада с около 0.2V (1.5%) - по този показател мисля е добре
- при пълен товар, когато например ще се работи интензивно със съвременно радио, корпуса като пасивен охладител не е достатъчен. Загрява се силно и за мен не е надеждно. Голяма е избраната разлика между входно и изходно напрежение.
- направих и опит с входно напрежение 18V - това е някъде границата за този стабилизатор за да поддържа стабилен изход. Там нещата са по-добре от към топлина, но за мен пак не е достатъчно.
Като цяло това е захранване правено за маломощни радиостанции (10-15W) и не много интензивна употреба. За съвременно радио ако трябва линейно захранване то трябва да е LDO (low drop out).
Ще използвам кутията за да монтирам вътре добро импулсно захранване. Ще добявя само схемата за защита от високо напрежение на изхода за да не разчитам само на тази в самото импулсно захранване.
Като цяло отзивите за употреба на импулсни захранвания за VHF/UHF са положителни откъм шум, но ще видим. Има и доста фабрични такива на големи производители. Ето и една снимка на преработената платка:
Прикачени файлове:
IMG-0402.jpg [ 271.72 KiB | Прегледано 569 пъти ]