www.kn34pc.com
https://kn34pc.com/forums/

Помощ за захранване
https://kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=21&t=401
Страница 4 от 6

Автор:  electric [ 19 Юли 2010, 16:35 ]
Заглавие: 

Ами ще му закрепя един допълнителен радиатор :P Токоизправителят си е екстра и даже вече си го ползвам,но в крайна сметка едно нещо остана неразбрано от моя милост.Говори се за защита от късо съединение в изхода.Това означава ли,че при евентуално късо няма да имам изгорели елементи,а само ще заменя изгорялото бушонче ?
П.П."В тоя случай бих свързал металната обвивка на трансформатора към заземяването на мрежовата букса."По този начин ще обезопася трафа от изгаряне,или се лъжа ? :)
73! :P

Автор:  LZ2WSG [ 19 Юли 2010, 17:28 ]
Заглавие: 

electric написа:
"... Говори се за защита от късо съединение в изхода.Това означава ли,че при евентуално късо няма да имам изгорели елементи,а само ще заменя изгорялото бушонче ? ...


Предпазителят няма да изгори при късо съединение след стабилизатора, схемата ще се защити сама. Във всички случаи на входа на мрежата и по възможност на входа на изправителя постави предпазители, оразмерени правилно.

electric написа:
"В тоя случай бих свързал металната обвивка на трансформатора към заземяването на мрежовата букса."

По този начин ще обезопася трафа от изгаряне,или се лъжа ?


Лъжеш се! По тоя начин ще обезопасиш теб и околните от поражения от електрически ток при евентуално късо съединение между първична намотка и корпус на трансформатора. В тоя случай е добре да поставиш два предвазителя към мрежата.

Имал съм случаи с трансформатори с пластмасова макара, която беше отекла по магнитопровода, а самата намотка беше закъсила към корпус.

Автор:  electric [ 19 Юли 2010, 22:13 ]
Заглавие: 

Страшна история :? Ще сложа задължително,той щепсела щеше да е хубаво да е ШУКО,ама няма да издребняваме :D Добре,а в случай че бушончето изгори тогава каква е повредата ? (Това е може би най - важното нещо - да се науча горе долу да разбeре човек какъв е дефекта.Това не го пише почти никъде.)Много ще бъда благодарен ако ми го обясните :)

Автор:  LZ2WSG [ 19 Юли 2010, 22:21 ]
Заглавие: 

Аз лично не познавам ни една врачка :D

Повреди, аварии, вътрешни скрити дефекти на компонентите. Ако знаеш всичко, което ще се случи няма да е интересно, но не пречи да предвидиш последствията.

Автор:  electric [ 19 Юли 2010, 22:58 ]
Заглавие: 

Да де...мен честно казано това ми е целта - като ми дадат един телевизор,усилвател,DVD или нещо от сорта да не го гледам като теле :D За това и питам :) За това се мъча и нещо да направя и да видя как работи,за това и чета...пък ще видим ще стане ли нещо от мене :D
73! :)

Автор:  electric [ 27 Окт 2011, 21:01 ]
Заглавие: 

За да не откривам нова тема пиша тук.Изпадна ми схема отново на токоизправител,която е доста добра и за това започнах да я правя.С тази разлика,че тук искам чрез седем сегментни индикатори да следя напрежението и консумацията през стабилизатора.Как да реализирам въпросният волтметър и амперметър.Предполагам за целта ще са ми нужни освен самите индикатори АЦП и след него шифратор.Но каква е схемата на свързване и какви ИС да търся ? Порових се из Интернет,но не намерих нищо.Ще се радвам ако дадете едно рамо :) .Мерси предварително ! :)

Автор:  After_Dark [ 28 Окт 2011, 17:46 ]
Заглавие: 

Купи си 2 китайски мултицета за по 5 лева и си в играта ;) Само им сложи отделен трансформатор (или отделни намотки да са) със стабилизатор - да са галванично отделени от останалата схема.

Автор:  electric [ 28 Окт 2011, 20:56 ]
Заглавие: 

Това вече ми го предложиха.Няма ли да ми е по - евтино ако го направя по другия начин ? :)

Автор:  After_Dark [ 29 Окт 2011, 00:02 ]
Заглавие: 

Като цена/резултати - нема начин брат! ;) Само тури някой светодиод за подсветка на дисплеите и става много джиджано ;)

Автор:  electric [ 29 Окт 2011, 21:49 ]
Заглавие: 

Май,май ще си взема от аналоговите...доста по - простичко ще е. :) Според мен с мултицетите е много по - сложно.Мерси много за помощта!!! :)

Автор:  Nemorino [ 30 Окт 2011, 00:07 ]
Заглавие: 

electric написа:
Май,май ще си взема от аналоговите...

За мен системите със стрелка са много по-удобни, особено при наблюдаването на тока. Веднага, без да трябва да съобразявам, се вижда накъде отиват работите, когато "въртя нещо" и трябва да следя консумацията.

electric написа:
... с мултицетите е много по - сложно...

По-сложно е, но не чак толкова. Бедата е, че трудно се преустройва цифровия мултицет в компактен индикатор.

Автор:  electric [ 30 Окт 2011, 11:23 ]
Заглавие: 

За мен лошото при аналоговите индикатори е това,че не съм свикнал да работя с тях,особено когато става въпрос за волтметър.По - удобен ми е китайския захранващ блок с цифровите индикатори отколкото ТЕСа :D

Автор:  LZ2WSG [ 30 Окт 2011, 11:51 ]
Заглавие: 

Навремето щях да правя волтмер за стабилизиран токоизправител с ИС C520. Прилагам преписаната схема на ръка (вероятно от 1995-а година), сканирана от извехтялата тетрадка :lol:

Тогава въпросът бързо се реши като монтирах голям стрелкови индикатор и проектът с тази ИС пропадна.

Вероятно вече ИС от този тип не се намира. Прилагам схемата само като вариант. Из интренет има елементрани схеми с PIC процесори, c LCD или LED дисплеи.

Готови модули "Цифров волтметър" за вграждане има във всеки електронен магазин, стига да си заслужава вграждането. Лично предпочитам да си сглобя устройството ако е за хобито, независимо, че винаги това излиза по-скъпо от готовото устройство.

Прикачени файлове:
c520.jpg
c520.jpg [ 706.48 KiB | Прегледано 5660 пъти ]

Автор:  Nemorino [ 30 Окт 2011, 18:32 ]
Заглавие: 

Мислех да предложа тази схема преди два-три дена на electric и по този повод се разрових из интернет. Останах с впечатление, че все още я има. Аз съм я използвал няколко пъти и съм много доволен.

Отказах се, защото се сетих, че входното напрежение е един Волт, което не е добре при измерването на ток. Щеше да е необходим и един операционен усилвател.

Автор:  electric [ 30 Окт 2011, 19:48 ]
Заглавие: 

Тази схема наистина ми се струва добра и май към нея ще се ориентирам.Разбрах,че входа е 11то краче,с тримерите ще си играя,а можете ли да ми кажете някакъв модул индикатори,който да търся в магазина ? Мерси предварително :)
П.П. Снимки скоро ще има :)

Страница 4 от 6 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/