www.kn34pc.com
https://kn34pc.com/forums/

Импулсно захранване - елиминиране на "шум"
https://kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=21&t=584
Страница 1 от 1

Автор:  wisi [ 02 Дек 2011, 09:12 ]
Заглавие:  Импулсно захранване - елиминиране на "шум"

Преди време пуснах тема във форума на еShop, като благодарение на потребителя tropper сглобих следното импулсно захранване. Показаната схема е само принципна (доста линии за standby 5V на компютърни ATX са изпълнени по нея също) - променени са стойностите на много от елементите и т. н. Тогава приложих захранването за любителския осцилоскоп в раздел конструкции на сайта. По-късно, защото бях доволен от работата на импулсното, го използвах и за вобел генератор - http://rf.atnn.ru/s10/mg00.html#1 ... Само че той се смущава от захранването...
Пред мен стоят няколко варианта:
1. Друго захранване - с мрежов траф - решавам си всичките проблеми, но за губят малките размери на импулсното, както и определено няма да е евтино.
2. Пасивни филтри на всички линии.
3. Активен филтър на всяка от проблемните линии.
4. Промяна на режима на импулсното с цел да не влияе (толкова) на вобела.
5. Замяна на простото захранване с честотна модулация с такова с модулация на широчината на импулса.
Първия вариант е ясен и за мен, той е последен. :lol: Въпроса ми е кой от останалите варианти може да ми свърши най-добра работа и как конкретно да го изпълня.
Основно във вобела се смущават усилвателните блокове "УПТ". Сигналните линии са изпълнени с екранирани проводници, а платките на усилвателните блокове са от двустранно-фолиран стъклотекстолит, като едната страна е използвана за обща "маса". Не са екранирани проводниците към потенциометрите да центровка, което вече се убеждавам че е грешка, както и тези към превключвателя "x1 - x10" на единия усилвателен блок, както и целия стъпков атенюатор на същия блок. Захранващите напрежения от импулсното са 2х 5В, 2х 12В, 35В - като за 35в е използван прост линеен стабилизатор, а за останалите - ИС от сериите 78хх и 79хх. Изправянето след имп. траф е полупериодно.

Прикачени файлове:
so_fly_551.gif
so_fly_551.gif [ 17.28 KiB | Прегледано 3521 пъти ]

Автор:  LZ2WSG [ 02 Дек 2011, 09:54 ]
Заглавие: 

Според мен добре би било да изпълниш първия вариант / твой приоритетен: последен. Ще си спестиш занимания, нерви и разочарования.

Смущенията никога няма да премахнеш. Може да ги намалиш или ще си "замажеш очите" с филтри, екрани и т.н, но това не следва, че до въпросният импулсен изправител рано или късно няма да работи в близост друго по-чувствително радиосъоръжение.

Лично излолзвам импулсни захранвания единствено ако устройството е фабрично и работи с вградено такова, без конфликти, с изключение на аудио, измервателни и радиоустройства, които при мен работят единствено с трансформаторни захранвания.

Оправдания за високата цена мисля че не са уместни: не вярвам, че импулсното струва по-малко, освен ако не си свалил частите от друго съоръжение :)

Потърси по същия начин трансформаторче и денят ще е слънчев :) ... само докато съседа не си включи вечерта енергоспестявашите лампи за осветление ...

Автор:  wisi [ 02 Дек 2011, 11:31 ]
Заглавие: 

Каква беше - каква стана :oops: - "смущенията" не били от импулсното. (Или поне не от това на вобела ) :lol: Заместих импулсното със мрежов траф и ... пак същата картинка. :shock:
Някакви идеи как точно да локализирам източника им? Проблемът се състои в наслагване върху правата хоризонтална линия на осцилограмата, генерирана от усилвателите, и някакъв друг сигнал със "значителна" честота, но все пак видим и с различима форма на осцилограмата. При изваждане на DD1 от цокъла й на платката на УПТ1.2 проблема изчезва...
Цялостното захранване е съставено от три импулсни захранвания - едно основно - 220В - 12В (компютърно) и две идентични - за осцилоскопа и вобела - но с различни изходни напрежения. Оставих само захранването на осцилоскопа, другите две ги замених с мрежови трафове и проблема остава. Дали пък някой генератор по платка управление не създава пулсации по захранващите линии?
Проверих ги, разкачвайки съответните ИС една по една, но резултат никакъв. Може би се получава самовъзбуждане на усилвателите... да ама не, защото смущаващия сигнал и по двата е еднакъв. :shock:

Редакция:
На първо време проблемът е решен - причината беше за-пореден-път дефектирал стабилизатор за отрицателно напрежение на линия -12В. Оттам той е пропускал пулсациите от изправителя и пред потенциометрите за центровка са влизали директно на входовете на усилвателите.
Пробвах отново с импулсното и шума беше далеч по-малък и на първо време така ще го оставя. Вслушвайки се в личния опит на LZ2WSG, ще сменя импулсното със мрежов траф, или още по-добре, за да запазя възможността за захранване от 12В акумулатор, ще оставя и двете захранвания вътре и ще ги комутирам с релета. :D

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/