www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 25 Юли 2024, 19:15

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2019, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2007, 15:00
Мнения: 95
Местоположение: ДаГееееее!
Тези дни за пореден път от нямане какво да правя и пенсионерски немукаетлък, са зарових пак във сайтчета, списания и книжлета да почета хей-тъй да мине време... Досадно ми е вече да слушам кой какво и за колко пари... или пък щял да направи когато падне снега... или цъфнат налъмите в градската баня... Пък и винаги е полезно да научиш нещо ново и добро стига ВНИМАТЕЛНО и старателно да прочиташ и осмисляш написаното. Е не всичко е такова но 20-30% са достатъчни за да оправдаят отделеното време. А и темата антени ми е една от предпочитаните защото 1971 – 1975г. това ми бе и една от задачите като лабораторен техник – измерване, потдръжка и ремонт на антенно-фидерни съоръжения (средни и къси вълни) към "Радио Плевен – 506 метра" обекти с. Радишево и с. Гривица – посока Русе от гр. Плевен. А там на всеки 3 месеца трябваше да си заслужиш премията като преминеш през задачки-закачки от тримата инжинери - главния Митев, Александров и Атев. А за това имаше добра техническа библиотека но четенето си бе еднолично бъхтене – искаш или не искаш ТРЯБВА иначе НЯМА...! Разумееш ли че книгите са по-полезно и приятно нещо от вестникарски парцали и телевизииони канали то нещата се подреждат сами!
Та от страница на страница ми се замотаха страници на хвалените от братята рашани 5-те книжки по антени на Игор Гончаренко EU1TT/DL2KQ. Кой ли не е писал, дращил и преписвал на тая тема и издавал книжлета пълни със безкрайните формули и малко реално приложими неща от обикновиния техник – радиолюбител. Дори предпочитания сборник в дойчовски оригинал "Karl-Rothammel-Antennenbuch" ако мъъъъничко поназнайвате кучешки т.е. немски, ще видите там едни препратки към повечето от материалите за източниците им. Та хитър и предприемчив дойчо Ротхамел само е събирал и систематизирал материалите за да направи реално много добра книга. А и от издаване преиздаване + преводи на много езици е докарал за себе си и Германско доста във финикийски знаци и най-вече престиж макар и изграден върху знанията на стотици умни глави. И рашъните не падат по-долу а те са от по-наивното славянско племе, но не може да им се отрече и създадено от малко материя със много ум!
Да си дойда на мисълта за тия 5 полезни книжки в които не е спестено и поучението за:

Вяра в чудеса или лъжеантени

Мита като технология на пазара
Полупревода е през https://translate.google.bg но дано някой го разбере!

"Антена – не e евтин предмет. А законите на пазара са толкова неумолими, колкото и физическите - за да може купувачът да продаде нещо, той трябва да бъде убеден, че купува "точно същото нещо" което е напредничаво, най-доброто, измислено е вчера за което много малко хора знаят, но той е щастливеца, и е просто късметлия. Накратко обичайната реклама технология за промиване на мозъка на наивния потребител.
Удивително е колко много хора знаят, че рекламата е пред тях (която по дефиниция не може да бъде честна - в противен случай няма да бъде реклама а истина), попадат в сладките гаранции за "новите принципи и висока ефективност". В интерес на истината, отбелязвам, че рекламните специалисти знаят своята работа. (за разлика от антените) и неподготвеният човек има малък шанс да не поглъне рекламната стръв. И тя, както подобава на стръвта, е облечена в дрехите на други хора и често служи като "научна" статия или като "положителен" опит на другите. За съжаление, доста публикации печатат такива неща, допринасящи за разпространението на рекламата измама и глупост на читателя.
Скъсените антени са един от честите обекти на рекламните митове. Защо? Добрата антена изисква много място. И много от тях са принудени да се откажат от ефективното, но големи антени с пълен размер. И или да се откажат от част от лентите изцяло, или да работят на съкратени антени с ниска ефективност. Почти неразрешим проблемс липса на пространство.
Представете си, че сте ръководител на маркетинговия отдел на антенната компания. Имате задача да увеличите драстично продажбите. Но как? Не всеки купува антени ден и дори тогава само тези, които могат да доставят. Кой да продава? Къде е вашата целева група?
Да, това е - масата на хората, които биха искали, но не купуват антени, защото нямат къде да ги поставят. Така че трябва да им предложим поне малко работа антената. Но не само така. Само така всеки знае, че няма смисъл от много съкратена антена. Офертата трябва да бъде предоставена масово промиване на мозъка на "новия, невероятен, революционен принцип на радиация, който позволява на нашата микроскопична антена да бъде не по-лоша от голяма в пълен размер. " За солидност желателно е "нова научна теория". Няма значение, че нито теорията, нито науката там миришат. Основното, което звучеше като. Краен потребител - неспециалист Той уважава науката и умните думи - така ще му дадем псевдозвук.
... По тази схема се изгражда промоцията на различни фалшиви антени... Защо калните вълни на следващата рекламна въздушна "революция" се появяват отново и отново? В крайна сметка, достатъчно скоро след появата на следващото кратко чудо става ясно, че тя работи много меко, много посредствено.
По мое мнение, защото това е поле на психологията на митовете. Има неща, които хората наистина искат да вярват, независимо от това: способността да пътуват във времето, в лично безсмъртие, загуба на тегло без усилия, способност да се направи малка антена и да не страдат с големи размери и т.н. И тези вярвания не са много засегнати от точни, компетентни откази. Просто всичко, което е казано против да бъде игнорирано, и това, което се слуша внимателно и с радост ("Тъмнината на ниските истини" по-скъпо е по-скъпо от нас ”- не беше казано вчера. В пъргав рекламни агенти, които са преминали през този механизъм разберат какво е необходимо да се каже, така че обществеността ентусиазирано.
Слушах и имах кесии. Често се случва тези рекламни момчета да са толкова самонадеяни, че от определен момент започват да искрено вярват в тази глупост поднасяни на масите.
Въпросът е "новината за„ чудото "е винаги силен (което е необходимо в рекламата). Действителното познание почти винаги изглежда ежедневно, въпреки че се опитах да се измъкна от него. Естествената наука обикновено е доста тривиално нещо, напълно разбрано или, във всеки случай, податливо на разбираемо и строго обяснение.
Много надеждна индикация за това как да се разграничи рекламна липа от истинска антена: ако вместо ясно и разбираемо обяснение ви се предлага набор от звънене и неясно
термини, тогава най-вероятно обяснителната или не разбира, или не иска да каже как тази антена действително работи. Във всеки случай трябва да бъде предупреден. следователно
ако не разбирате нещо, не вземайте дума за това. Чувствайте се свободни да задавате въпроси ("А каква е различието? А какво точно е вашият нов принцип? И какво ще покаже ли вашата антена в сравнение с дипол?"), показвайки вашето невежество. Тя е много по-добра от това да бъдеш измамен. Разберете и проверете добре себе си. И ако кралят е гол - това трябва да се каже."

Та това е истината... или поне част от нея:

Допълнения към законите на Мърфи относно антените.

- Антена е нещо метално което най-малко може да се надявате че е антена. И точно най-прехвалените се оказва че стават само за украшения по покривите и кацало за гарги и врабчета.
- Едно парче жица или накривени тръбички, поставени зорлем във резонанс обикновено имат диаграма на насоченост в посоката дето не ви е нужна в конкретния случай.
- Купешките антени и подхвърлените деца са обикновено от неизвестен баща и затова мамата (търговеца) ги хвали и бърза да продава, докато не станат ясни на потребителите кусурите им.
- Изводи: - Правете си антените и децата сами пък каквото излезе. С времето ще натрупате опит и ще си направите и деца и антени, а макар и да не са много по-по-най то поне са си ваши. А ако пък излезнат сполучливи може и на комшии и приятели да направите. И от двете... Все пак множко не се престаравайте че гърбината и задника са си лично ваши!

Едуард Мърфи (Младши) е американски аерокосмически инженер работил за ВВС на САЩ. Става световноизвестен с формулирането на Законите на Мърфи

Прилагам и копи страниците от една от книжките които просто от любопитство преровете а ако разберете нещо то си остава за вас пък дано ви направи по-умен и дай Боже по-богат!
Прикачени файлове:
01.JPG
01.JPG [ 550.34 KiB | Прегледано 5748 пъти ]
Прикачени файлове:
02.JPG
02.JPG [ 661.53 KiB | Прегледано 5748 пъти ]

P.S. Линк на торент към тези книжки - на Л.С.

Коментирайте си на воля... мен ме няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2019, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2007, 15:00
Мнения: 95
Местоположение: ДаГееееее!
И още по това "Кто такие радиолюбители-коротковолновики2" https://habr.com/en/post/410731/ "И почему вы (не) захотите стать одним из нас"

"...Что вам даст приобщение к радиоаматорству? Потерю денег на аппаратуру, потерю времени на работу в эфире, конфликты с семьей и соседями из-за непреднамеренно создаваемых радиопомех. Сделает ли вас радиоаматорство лучше? Конечно нет. Но тогда зачем?..."

"... Какво ще ви даде достъп до радиолюбителството? Загуба на пари за оборудване, загуба на време за почивка на чист въздух, конфликти с моето семейство и съседи поради неволно създадени радиосмущения. . "
Да не говорим че вече в градски условия и на УКВ вече смущенията правят почти невъзможна работата и на най-добрите "маркови" дрънкалки...

Та вече се запитвам: - Струва ли си, след като и предмикрофонните устройства са на ниво бля-бля-блячковци и поздравлячковци?! А ако жертвам пари и време дали насрещния бля-бля... си заслужава контакта и поради какво?! За една от хилядите дипломи (май по малоумие) или щарена картичка изпратени по www... ?! Не ми остава много още живот за да го губя като преливам от пусто в празно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2019, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Мар 2008, 07:59
Мнения: 27
Местоположение: Харманли
Генчо, човек когато умее да дозира правилно нещата, има време и за разходки на чист въздух, и за работа с DX-си, и за работа с поялник. Но трябва да ти идва отвътре. Когато се работи с нормални мощности и с добре настроени антени, няма да има проблеми и със съседите. Събирането на картички и дипломи не е задължително. Мен например отдавана QSL картичките не ме вълнуват. Но ако огънчето угасне, никой не може да помогне.
А тези "радиолюбители", които говорят празни приказки по репитрите, и не са работили на друг вид работа, освен ЧМ, не ги коментирам. :)


Прикачени файлове:
Антена 2.jpg
Антена 2.jpg [ 47.92 KiB | Прегледано 5705 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Форумът се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com