www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 28 Сеп 2023, 11:45

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2010, 00:49 

Здравейте, имам радиостанция на 27 Mhz, направих си GPантена, но ми трябваше 32 метра коаксиален кабел и понеже имам под ръка кабел 75ома с хубава гъста медна оплетка, активният край и той е изцяло меден, използвах него. За да постигна нужното съгласуване с входа на станцията преди да свържа кабела към радиото сложих едно парче кабел RG58/50 ома с дължина 2.64, КСВ-то е 1. Това което ме притеснява е, че активният край на кабела е много тънък 0.8мм, възможно ли е този кабел да има голямо затихване, съжалявам че немога да дам точно инфо какво пише върху изолацията на кабела, просто е написано с много дребен шрифт и освен че е 75 ома друго не успях да разчета. Кабелат е от едно време, мисля че е български и май го ползваха за вграждане в блоковете за свързване с колективните ТВ антени. Ако някой някой има представа какво затихване да очаквам от този кабел при 27 Mhz и дължина 32 метра нека сподели, за което БЛАГОДАРЯ предварително!

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2010, 02:21 

За затихване трябва да се притесняваш, ако работиш на 270 Мхц. За 27 бива :D да съединяваш обаче два различни кабела е грешка, да поставиш кабел 50 ома след 75 омов не ти решава проблемите, напротив. Друг въпрос с какъв КСВ метър мериш, ако е от китайските които продават, по добре го изхвърли. Вършат работа като индикатори за излъчване :) :) :) :) :) за 27 мхц. Единственното ценно нещо е кутията. Ако е за RG58/50 за такава ниска честота затихването е пренебрежително, за неизвестен кабел, на който пише 75 ома, е все едно да питаш какви пирони ти трябват за лявата стена на кочината, извинявай за последното обаче :D Ако обаче трябва да се мери неизвестен кабел се прави следното. Първо непосредственно след радиото се слага КСВ метър след него непознатия кабел на другия му край активно съпротивление с номинала на кабела, в случая 75 ома. Проверява се КСВ после се реже до минимум КСВ. Естественно кабела не трябва да е навит, а разпънат. На етикета на кабела е указан коефициента на скъсяване на кабела, обикновенно е 0.7-0.8 за по кофти кабелите и 0.9-0.95 за добрите. Дължината на вълната се дели на тоя коефициент, ако кабела по сметката идва къс се умножава на нечетно число 3,5 или 7.
Когато искаш да мериш затихването правиш същата процедура и си записваш КСВ, после слагаш КСВ метъра на другия край между кабела и товара, ще видиш дали има затихване, за 27 е малко :D

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2010, 20:50 

Днес с помощта на доста сериозна лупа успях да разчета написаното в/у кабела, ето го и него :TCC2YY 1x0.6 ELECTROMURES, но не знам какво означава надписа TCC2YY, това 1x0.6 е предполагам дебелината на централния проводник. КСВ-мера, който имам е BOSICO IB-1 незнам къде е правен, закупих го от Квазер-Ст. Загора, според мен си работи точно. Пробвал съм и с други КСВ-мери, дори и с такъв дето отчито КСВ и мощтност едновремено с две стрелки, които се разминават една над друга, отчетените стоиности на моя уред винаги съвпадаха с тези на останалите КСВ-мери.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2010, 22:15 

Това е добре,за 27 Мхц можеш да използващ почти всеки коаксиален кабел 75 или 50 ома,преди време ползвахме кабел от радиотелефон за 50 мхц :D доста по тънък от твоя,отвън около 6 мм и средно жило около 0.5 мм.TS830S дава около 150 вата и се държеше добре.Не знам дали имаш място за антена,мога да те посъветвам да си направиш двоен квадрат или делта,за тази честота не е голям и няма да изисква много работа,във всеки случай почти колкото за 5/8.Раликата обаче е огромна,ще се убедиш сам.Можеш да ползваш всяка антена за 28 мхц като я настройш за 27.В справочниците на Карел Ротхамел или Биенковски и Липински има много такива антени,Дори една едно елементна делта според мен ще ти свърши много по добра работа спрямо ширката 5/8 въпреки че един елемент без рефлектора е с входно съпротивление малко над 100 ома,опитай ще ти хареса.Ако има въпроси питай

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2010, 23:59 

Моят кабел и той външно е 6мм,опитах да намеря някакво инфо в нета за него но нищо,вероятно като е много стар а може и да не се произвежда вече.Преди се опитах същият тозй кабел да го ползвам за антената на един ФМ тунер за 87.5-108.00 Mhz,но неискаше да работи със антеният усилвател въпреки че е чисто нов,досега несъм го ползвал за нищо,и отук ми идват съмненията че и за СБ-то може да ми върти номера.А антените които предлагаш не е лошо да ги пробвам ,за сега съм си направил ето тази тук:http://fmantena.snimka.bg/radio-amateur/gp-antena.463032

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2010, 00:19 

Опитай,пожелавам успех

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]