Много благодаря за отговора! Ясно е, че дипол 2х5 метра няма как да работи пълноценно на 40 и 80m, а да не говорим за 160m, но питането ми беше по-скоро дали е възможно чисто практически съгласуването на такъв дипол на нискочестотните диапазони, тоест дали антената може да се настрои в резонанс, независимо от малките й размери. В момента ми е интересен 80 метровия обхват, защото често работя на CW, а засега нямам възможност да правя пълноразмерни диполи за тези обхвати, още повече че искам, както казах да покрия всички диапазони от 10 до 160m.
Така че мисля за едно временно решение, "колкото да не е без хич", както казваш ти. Крайното стъпало ми е с 6П15П (самоделно), която на всичкото отгоре работи и в доста облекчен режим, така че ще е трудно да изгори за разлика от транзисторните

Но все пак искам да го съгласувам някак с дипола, който имам, за да работи що-годе нормално, пък ако ще да е и с малка ефективност. Затова мисля да направя П-филтъра с голяма бобина с доста изводи, за да "налучквам" и да го съгласувам с антената. После ще си отбележа на коя позиция на галетата и при кои положения на кондензаторите съм успял да намеря резонанса за всеки обхват и готово. Поне така си го представям.
"Болестта" на този вариометър ми е ясна, колелцето-контакт често не дава добър контакт (то няма и как да се направи 100% сигурен контакт на този принцип), но имам подходяща галета, която ми решава проблемите. Но именно поради това, че импедансът на дипола ще се променя драстично за всеки обхват, ме интересува дали П-филтъра ще може да съгласува крайното стъпало с антената на всички обхвати. Един вид нещо като антенен тунер. Имам милиамперметър в анода на крайната лампа и с него ще следя пропадането на анодния ток при настройката на П-филтъра за да разбера дали антената е настроена в резонанс.
Извинявам се за глупавите въпроси и размишления, но имам още доста да уча и да експериментирам