www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 28 Сеп 2023, 09:36

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2015, 19:35 

Здравейте,
отдавна чета форума и сайта и много неща съм научил от тях, особено от създателите им, за което благодаря :) От доста време се занимавам с прости радиолюбителски конструкции, но въпреки това съм все още начинаещ. Затова имам едно питане. Теоретично, имаме един обикновен дипол (без рефлектори и директори) за 20 метровия обхват, състоящ се от две рамена по 5м. Крайното стъпало на предавателя е с изходен П-филтър, с вариометър от този тип, който може да се регулира в доста широки граници - от 0 до 400-500 микрохенри.

Кондензаторите за настройка и за връзка също могат да се регулират в широки граници, примерно до 1000pF. Въпросът е: може ли този дипол да се съгласува чрез П-филтъра към крайното стъпало на всички обхвати от 160 до 10метра, като се използва предимството на плавната регулировка на вариометъра? Пак да кажа, че въпросът е напълно теоретичен, просто за размишление и допълване на знанията.
Предварително благодаря на всички! :)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: http://overlandtravel.org/radio/wp-content/uploads/2013/04/DSCN0012.jpg
DSCN0012.jpg
DSCN0012.jpg [ 158.04 KiB | Прегледано 6982 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 11:18 
Аватар

Изпозлвайки импедансна диаграма (диаграма на Смит, Smith Chart) с три настойващи елемента за конкретна честота може да намериш/пресметнеш безкрайно на брой решеня на C1, L1, C2 (напр. П-звено) за съгласуване на всеки импеданс до примерно 50 ома. Решенията ще намалеят ораничавайки възможните решения откъм Q и откъм стойностите на наличните компоненти.С по-големите стойности загубите в пасивните елементи ще нарастнат, а и честотната лента ще намалее. Ще трябва да подстройваш в конкретния обхват, което не е оперативно.

Пресмятането/намирането на съгласуващите елементи е лесно, но остава неясна стойността на импеданса на антената за конкретната честота, височина и изпълнение, както и на случайни фактори. С прости уреди КСВ дава компексия имеданс, който не върши работа. Пресмятането тогава се превръща в просто измерване и фиксиране на стойностите на съгласуващите елементи за бъдещо изпозлване.

Ако ограничиш обхватите до напр. 10-28 MHz, посочения дипол би се съгласувал към предавателя. Друг е въпроса до колко е ефективно излъчването му, но като за "без антена", така е по-добре - ще "пазиш" изходните транзистори на предавтеля :)

За посочения вариометър имам лоши спомени при изпозлване с транзисторно крайно стъпало - подвижният контакт не винаги контактува добре я от износване, я от зацапване. В следващия експеримент L вече беше заменена с галетен превключвател с много позиции и индуктивност с изводи. Добри големи тороидални пръстени има на пазара.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 17:19 

Много благодаря за отговора! Ясно е, че дипол 2х5 метра няма как да работи пълноценно на 40 и 80m, а да не говорим за 160m, но питането ми беше по-скоро дали е възможно чисто практически съгласуването на такъв дипол на нискочестотните диапазони, тоест дали антената може да се настрои в резонанс, независимо от малките й размери. В момента ми е интересен 80 метровия обхват, защото често работя на CW, а засега нямам възможност да правя пълноразмерни диполи за тези обхвати, още повече че искам, както казах да покрия всички диапазони от 10 до 160m.

Така че мисля за едно временно решение, "колкото да не е без хич", както казваш ти. Крайното стъпало ми е с 6П15П (самоделно), която на всичкото отгоре работи и в доста облекчен режим, така че ще е трудно да изгори за разлика от транзисторните :) Но все пак искам да го съгласувам някак с дипола, който имам, за да работи що-годе нормално, пък ако ще да е и с малка ефективност. Затова мисля да направя П-филтъра с голяма бобина с доста изводи, за да "налучквам" и да го съгласувам с антената. После ще си отбележа на коя позиция на галетата и при кои положения на кондензаторите съм успял да намеря резонанса за всеки обхват и готово. Поне така си го представям.

"Болестта" на този вариометър ми е ясна, колелцето-контакт често не дава добър контакт (то няма и как да се направи 100% сигурен контакт на този принцип), но имам подходяща галета, която ми решава проблемите. Но именно поради това, че импедансът на дипола ще се променя драстично за всеки обхват, ме интересува дали П-филтъра ще може да съгласува крайното стъпало с антената на всички обхвати. Един вид нещо като антенен тунер. Имам милиамперметър в анода на крайната лампа и с него ще следя пропадането на анодния ток при настройката на П-филтъра за да разбера дали антената е настроена в резонанс.

Извинявам се за глупавите въпроси и размишления, но имам още доста да уча и да експериментирам :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2015, 20:26 
Аватар

Късия дипол няма да се настрои сам по себе си, но заедно с фидера (ако има такъв), с допълнителните компоненти във веригата това е възможно. П-филтърът (вкл. модифициран до Г) може да настройва от Z1>Z2, през Z1=Z2 до Z1<Z2 така, че може да настройваш всеки импеданс на антената.

Oплетката на коаксиалния ти кабел ще излъчва, смущения ще има заради това, крива диаграма, ниска ефективност, но сам си преценяваш.

С лампов изход не е необходимо да правиш друго съгласуващо звено - използвай наличния П-филтър. Направи го с керамично тяло и с променливи кондензатори с по-голямо разстояние между пластините.

За изчислението има много литература, както и електронни калкулатори и програми. Примерно тук: http://dl2kq.de/soft/6-5.htm
но вероятно не разполагаш с пълните данни на антенната система. Изключи нискочестотните диапазони и с няколко опита, с измерител на анодния ток и на напрежението в антената би трябвало да намериш подходящата настройка.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]