www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 11 Май 2026, 08:15

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 11:04 

Привет, колеги занимавал ли се е някой с модернизация и трансиверизация на Р-311 какви доработки са правени и пробвани, имали смисъл замяната на щатните лампи на 12Ж1Л. Прегледах почти всичко публикувано в нета по темата но всеки хвали неговото кой съгласен кой не с доработките противоречиви мнения.
При мен схемата е в момента е в заводския си вид, започнах доработка по описания на cqham.ru но се разколебах и върнах както си е по схема и реших да поразпитам малко и сондирам мнение.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 16:47 

Зависи какво искаш да постигнеш с модернизацията. Ако трудно намираш оригиналните лампи 2Ж27Л, тогава смело карай с предложените 12Ж1Л. Трябва да знаеш, че все пак има разлики в електрическите параметри и може би в цокъла. Възможно е някъде да се наложи промяна в режима на работа на отделни стъпала, а това не винаги е приятна работа - поправиш едно, а се разваля друго. Възможно е да се получи по-голямо усилване и съответно самовъзбуждане на МЧУ, защото монтажът е предвиден за по-малко усилване. Да си призная честно на мен не ми харесва начинът по който работи детекторът. В една от преработките беше предложен детектор с полеви транзистор. Друго което не ми харесва е честотата на кварца на BFO, ако може да си дойде на МЧ честотата и още по-добре да може да се регулира в малки граници, а лентата на пропускане на филтъра по МЧ да се фиксира на 3kHz (и ако искаш да го превключваш на по-тясна също фискирана). На тази честота 456 kHz мисля, че имаше предложения за изработване на филтри с посочената лента, а и по-тясна. Идеята за преработка е интересна и занимателна, така че ако имаш време и уреди за настройка, действай смело.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Р-311
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 17:31 

Благодаря за отговора. Мда както питам такива и отговорите много много не уточних само нахвърлях от горе от горе :) ....
Е целта е да стане едно горе долу нормално радио за любителска работа в ефир да приема нормално SSB и CW за това определено BFO-то ще трябва да се преработи,
колкото за детектора :) това рефлексно стъпало че не е най удачния вариант а генератора е по скоро с разлика за телеграф и почти но не точно за за LSB но с BFO което може да мърда от горе и отдолу с 2-3Кхз от 465Кхз приемането определено ще е по приемливо но и друга тънкост трябва да се направи от ключа който превключва ТЛФ-ТЛГ се отпояват проводниците който превключват в изходния траф тясна лента при CW и широка в АМ режим и се пренасят на ключа за осветление на скалата като скалата се пуска постоянно да осветява - това го направих и определено разликата е голяма приемането се подобрява в пъти :) Пробвано и го препоръчвам като начало преди други доработки и задължително с хубаво мрежово захранване.
За детектор полевака е добра идея но мойта проба както е описано от руснаците успех нямах май случих на менте 2N7000...намерих и друга пак с полевак и АРУ и е вариант да се пробва има и друг вариант с поляковски детектор с два срещуположни диода и генератора да си е на половината междинна, според мен не е много добре да работи на междинната макар че е добре екранирано в случая.
Идеята ми е след като приемника заработи по любителски добре :) да се изведе сигнала от хетеродина и да се направи една трансиверна приставка за телеграф е лесно :) имам готова на лице и насоки от LZ1IA но тази която имам от него е с + на маса и не ми допада хич много е объркващо поне за мен да работя с + на маса :)
като цяло приемника да е в собствената си кутия захранване в отсека за 2НК-24 и приставка в другия отсек с вратичката отпред :) със едно стъпалце не повече от десетина вата.......
Като за начало стига толкова писане :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 17:38 

А колкото до лампите има разлика в цокъла е не голяма едната е с директно отопление другата си е с нормален катод :) а по характеристики е почти едно към едно. колкото до лентата по МЧ щатния ФОС ще се справи с лентата но може да се помисли за доработка четох че пренастройват МЧ на 500Кхз и ползват нормални ЕМФ-та

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Р-311
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 16:22 

За моята 311 лампи намерих нови при Венко.Търси при него ако ти трябват

http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=1 ... E%CA%CB%C8

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 16:50 

.... с лампите който са в приемника приемането не ми допадна на 14Мхз с зор си хванах 3-4 телеграфни сигнала, на 7Мхз едвам едвам чух нашите правеха проби но толкова слабо че все едно идваха от VK или ZL :) на 3,5Мхз същата работа. Само шум колкото искаш :) вярно че за антена ползвам една жица около 3-4м но друг резултат очаквах :( Така че по скоро ми се иска да избягам от 2Ж27Л надявам се с 12Ж1Л да се пооправи не че ако е разстроен приемника разликата ще е голяма. Директна замяна опитах но втория хетеродин не тръгна :( като помислих малко и попрегледах схемата стигнах до извода че без да се промени малко няма да стане (смесител: освободих 6 краче от маса и на него края които е на 1 краче от 66 и 61 а първо краче отива на маса, Втори хетеродин освобождава се 6 краче от маса и се свързва с 1 краче. ) всичко добре но пак втория хетеродин не тръгна, но определено се забелязва по висока чувствителност с 12Ж1Л.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 21:11 

Преди около 14-15 години работих с такъв приемник, направих му мрежово захранване, но антената я включвах директно, в смисъл използвах дипол с нормална дължина, естествено за различните обхвати се налагаше донастройка на входа със съответния тример и това беше неудобно при преминаването от един обхват на друг. Та затова може би с толкова къса жица ти се е струвало, че приемникът ти е глух. Естествено не трябва да се очакват големи постижения, защото Р311, както и българският Р22, са предвидени за наблюдение на радиообмена в радиомрежите и нищо повече. Това, че показват добри параметри, които ни удовлетворяват в някаква степен е само техен плюс, който не е бил предвиден при конструирането им. Например опитах един Р22 да му вдигна напрежението за BFO и той започна да чува много по-добре.
Естествено при преработката на Р311 може да се очаква и по-добри параметри. Ако човек има много време за такава преработка може да помисли и за изчистването на излишните според мене подобхвати, като те се направят само за любителски честоти, ееее и с разширено покриване малко и извън тях. Някъде в специализираната литература бях прочел, че някои модели са били предвидени да работят до 25 MHz, което означава, че лампите ще се справят добре и с тези честоти. Неговите "събратя" Р310 и Р312 са конструирани със същите лампи и работят на доста по-високи честоти. След посочения период аз замених Р311 с Р310 и бях очарован от чувствителността, която показа и то на 24.9MHz (17 метровия обхват). Това само за информация. Мен ако питаш може да вдигнеш МЧ на 500 кХц, само важното да намериш място за ЕМФ-тата(очаквам да са две - за тясна и широка лента). Всъщност аз съм телеграфчия и за това настоявам да има и за тясна лента, но ако работиш на микрофон, може и да остане само на широка. Предполагам, че пренастройката от 456 на 500 кХц няма да е трудна, трябва да отпоиш капачетата на филтрите. За преработката му на трансивър не се иска много работа - трябва да се направи буфер на хетеродина и на втория хет. и така да се изведат навън.Важно според мен е да накараш хетеродинът да дава еднакво напрежение на всички обхвати. В настоящия момент има големи разлики. Май много трудности и капризи показах! Опитай да се справиш с тези, които ти харесат.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 21:31 

Определено нямам очаквания че Р-311 ще стане супер приемник той винаги е бил и си остава спомагателен. Но не пречи да се изстиска максимума от него за QRP и полигон за експерименти е идеален.
Лампите спокойно работят и на по високи честоти за сега да го пусна както е с новите лампи 12Ж1Л, пък после евентуално може и да се преправят и диапазоните. Изравняването на амплитудата и извеждането на сигнала през буфер няма да ми е проблем толкова. лампите ги смених на 12Ж1Л но закъсах с втория генератор не иска да тръгне ... иначе определено като чели му дойде още малко чувствителност :) междинната за сега няма да е пипам, а тръгнели нормално да чува ще има една профилактика на междинните кръгове за близо 40г. едва ли не са мръднали поне малко. Замислих се и за друго ако реверсирам ВЧ стъпалата телеграфната чукачка е готова :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2012, 10:14 

Реших проблема с втория хетеродин :D :D :D
пусто второ краче на цокъла не го забелязах че е на маса и третата решетка на 12Ж1Л се оказа съответно на маса но нали пък BFO-то в Р-311 е " по измислено" както го отрязах и генератора заработи :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Окт 2012, 20:42 

Добра вечер. Случайно погледнах CQHAM.RU и на страницата е статията за "модернизацията" на вьпросното изделие. :oops:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2012, 07:23 

Привет, следя темата на cqham.ru от самото начало, кое ми допада кое не, пробвах някой от нещата. много неща могат да се направят и по-добре и да си стане чисто любителски приемник. Ако ще е за музей съм съгласен и да не се пипа... но за любителска работа е прекрасен полигон за доработки и експерименти а пък защо не и за превръщането му в трансивер, но това за хора които обичат да екпериментират. За това пуснах и темата тук. А пък и в LZ има хора който са модернизирали приемника и са го трансиверизирали с приставки преди 35г. не само руснаците могат да се похвалят с доработки и модернизации, темата по скоро бе да се събере и обобщи и нашия опит в България.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа