www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 17 Апр 2026, 21:18

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Май 2009, 20:19 

Става дума за първата схема на предавател от това > http://kn34pc.com/construct/mickey_rtx-27.htm. - тази схема. - Как да я настроя, с какъв уред?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Май 2009, 20:56 
Аватар

С честотомер и детекторна глава към цифровия уред.

За честотомер използвам това:

http://www.kn34pc.com/construct/lz2wsg_freq_count_pic16f84a.html

от този сайт:

http://www.qsl.net/yo5ofh/pic/frequency_meter_with_pic_16.htm

а за детекторна глава - схемата, приложена по-долу с външния вид.

При условие, че генераторът е кварцован и честотата е стабилна, може и без честотомер.

Прикачени файлове:
det.gif
det.gif [ 2.06 KiB | Прегледано 20586 пъти ]
det.jpg
det.jpg [ 211.69 KiB | Прегледано 16834 пъти ]

Последна промяна LZ2WSG на 27 Май 2009, 21:04, променена общо 2 пъти
Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 27 Май 2009, 21:02 

Какъв германиев диод да използвам? Детекторния диод от Юность (д20) ще свърши ли работа? Какво мислите за честотомера на Неомонтана? http://hobby.neomontana-bg.com/kit133.htm#
Цифровия уред напрежение или ток да измерва?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2009, 15:10 
Аватар

Слагай спокойно каквито имаш точкови диоди, Шотки, детектрони, импулсни ... От това ще зависи входния капацитет на сондата и максималната работна честота, но за честоти в късовълновия диапазон това не е толкова от значение.

Не разваляй телевизора "Юност" заради един диод :wink:

За честотомера нищо не мога да кажа, но би трябвало да ти свърши работа според мен.

Цифровият уред измерва напрежение. В случая показва Umax на входното напрежение. Ако искаш измерването да е в ефективна стойност, направи делител на напрежение на 1,41 или пресмятай Uизм/1,41.

Последна промяна LZ2WSG на 28 Май 2009, 15:15, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Май 2009, 15:15 

Не, просто ми се мотаеха няколко Д20 наоколо :) .

Последна промяна wisi на 29 Май 2009, 18:43, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Май 2009, 18:42 

Опитвам се да настроя тази схема от много време и все не успявам. Дали бобината не навивам правилно, дали някъде другаде греша - не знам. Когато що-годе успея да ги настроя - предавателя и приемника - звука с микрофон е толкова слаб че не се чува, ако на мястото на микрофона свържа изхода за слушалки на друго устройство (в случая уокмен с цел да няма смущения от мрежата (захранването е с батерии)) - тогава има предаване и дори хващам с приемника предавателя, при положение че са разделени от 1 стоманобетонна стена. Друг проблем е анената, или по-точно изработката на такава - явно не успявам да я няправя както трябва щом с парче проводник предавателя хваща по-добре. Какви са формулите за изчисляване на изходния трептящ кръг на предавателя и за изчисляване на антената?

Как да разбера границите на променливия кондензатор - кога е на пълен капацитет и кота на минимален, при положение че границите на долния електрод не са видими?

Какво да измервам с тази детекторна глава - къде да я включа към предавателя?

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2009, 18:08 

Оставил съм навсякъде мейл за връзка бе хора - пишете ако нещо не ви е ясно.
Тъй като рядко се разкарвам по форуми, чак сега виждам темата. И макар, че доста време е минало, ще кажа две думи.
Настройката съм я правил с обикновен вълномер. Схеми бол, така че избираш една и правиш. Процедира се по следния начин: Връзваш парче жица около 30 - 40 см към вълномера. Връзваш антената към предавателя. Приближаваш двете антени и с настройка на ВЪЛНОМЕРА се опитваш да хванеш предавателя. Той е с кварц, така, че и да искаш не можеш да предаваш на друга честота :D . След като получиш някакво отклонение на стрелката на системата на вълномера, значи си на честотата на кварца. Раздалечаваш двете антени на около 5 - 10 см. Въртиш тримеркондензатора на бобината в колекторите на транзисторите и търсиш максимума по системата на вълномера. Ако забие срелката /и би трябвало/ в края - раздалечаваш още антените. След като настроиш максимума си готов с предавателя.
Приемника се настройва със НАСТРОЕН ПРЕДАВАТЕЛ.
Относно спиралните антени - има сума схеми и чертежи в нета включително и формули за изчисления, но аз мразя да смятам.
Към модулатора се връзва ЕЛЕКТРЕТЕН микрофон /от японски касетофон/ . Ако на неговото място вържеш обикновен динамичен микрофон, естествено че няма да чуеш нищо.
Сега забелязвам, че имам грешка когато съм рисувал схемата - Микрофона трябва да се върже към базата на Т2 ПРЕЗ КОНДЕНЗАТОР. Забравил съм го - СЪЖАЛЯВАМ... Той може да е от 100nF - до 10 mkF. Напълно е възможно от това да не ти работи с микрофон а да работи с уокмен.
Хиляди извинения... :oops:

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: 27mhz
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2012, 22:37 

Mickey ако си още редовен тук искам да питам 1-2 неща около приемната част на радиослушалката

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа