www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 17 Апр 2026, 20:27

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Юни 2013, 19:59 

Здравейте, не съм радиолюбител, но имах сблъсък с радиопредаватели и след дълго ровене из интернет попаднах на вашия форум. Тъй като не съм специалист в тази сферата се надявам да получа някои отговори и разяснения за което предварително благодаря.
Сега по темата :lol: . Имам два прецизни двучестотни GPS-a които за да функционират заедно в реално време трябва да комуникират помежду си. Тази комуникация се осъществява в диапазона 450-470 MHz, като за целта се използват радиопредаватели от този род. Връзката с GPS-a се осъществява през сериен порт с което нямам проблем. Видно е че устройството работи защото светлинните индикации показват че има излъчване(TX диода присветва при подаване на данни по серийния интерфейс), обаче не мога да разбера дали крайното стъпало работи. По време на излъчването меря изхода за антената и не отчита никакво напрежение. От захранването при ниска мощност(2w) дърпа около 100-150 ma a на висока(35W) около 1 ампер(захранването толкова може :lol: ) при 12 волта.
При тестовете няма закачена антена тъй като все още не разполагам с такава. Това е и един от въпросите от къде мога да си купя подходяща антена в София. Другият въпрос е може ли директно да се мери напрежение(с мултиметър) на изхода.
Предварително благодаря на отзовалите се.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 16:44 

Как точно мериш изхода, с какво? Най-вероятно си ги опукал, щом си ги пускал без антена. :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 18:50 

С обикновен мултиметър :-). Като се поразчетох и аз стигнах до извода, че е опасно да се пуска без антена, но машинката има защита и си ограничава изходната мощност когато няма антена или същата е с неподходящи параметри. Сега си търся подходяща антена.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа