www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 01 Дек 2020, 17:30

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 153 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2016, 12:12
Мнения: 155
Местоположение: Пловдив
От известно време съм се опитвам да си направя QRP трансивер. В интернет има стотици схеми и подходи. Хареса ми BITX на индиеца Ашхар Фархан (VU2ESE), както и по-нова му разработка "Minima". Започнах да правя Minima-та, защото LZ1DPN ми изпрати готова платка за трансиверчето.

Прилагам схемата тук, за да е по-лесно за дискусия, а и за да не се затрие по интернетите. Подробното описание от автора е дадено тук:
http://www.phonestack.com/farhan/minima.html

В схемата има доста неща които търпят промени. Самата платка не е особено добре измислена, но е по-добре от нищо... особено като я получих като подарък! Направил съм доста корекции, предимно с рязане на пътечки и използване на SMD части които имам под ръка 8) Предполагам, че платката е проектирана от YO4HHP, съдейки по информацията на сайта му.

Освен с простотата си, схемата е интересна и с първия смесител който се използва. Смесителят е опростена версия на H-mode смесител, наречен "KISS Mixer" от N7ZWY в статията си Mixer Musings and the KISS Mixer. Предимствата на този смесител са доста високата динамика и относително по-ниските загуби, правещ го крайно подходящ за свързване на МЧ фитъра директно след него. Високата динамика позволява и направта на широколентови приемници, какъвто е и случаят с Минимата.

Моята реализация е със Si5351 вместо със Si570 в качеството си на VFO. Навсякъде съм използвал BC550C/BC560C, защото имам доста от тях. Най-общо промените които съм правил досега са следните:
1. Повечето електролити са шунтирани със 100nF SMD;
2. Кондензаторите 100nF в захраването и в базите на транзисторите в схема ОБ са шунтирани със 100pF SMD;
3. Всички керамични кондензатора до 10nF са NP0 SMD;
4. Промяна на усилването на някои звена;
5. Декуплиране на захранването на BFO с 22uH дросел;
6. Добавяне на diplexer след 2-рия смесител (приложил съм схема);
7. След измерване на кристалния филтър добавих по още 47pF към съществувашите 100pF към земя, за получаване на 2.6kHz лента на пропускане;

Като цяло има нужда от още донагласяне на усилването по Rx/Tx звената. Изходният дискретен НЧ усилвател също не ми хареса. Индиецът се е олял от икономисване на части :smt003

Прави ми впечатление и голямото количество бити точи във всички обхвати, като за това основнo съм заподозрял лошият спектър на Si5351 :roll: Ще си поиграя още малко с него и ако не успея да се справя с него ще ползвам AD9850, който гласях за сигнал-генератор...

За сега успявам да приема само CW и много силните станции, работещи на телефония :oops: Все пак съм в центъра на Пловдив, на 1-вия етаж и за антена използвам 7-8 метра жица провесена през балкона, която "съгласувам" с помощтта на ВЧ трансформатор (1:64 по напрежение) и променлив кондензатор в първичната. За репер си пускам един гръцки SDR и "дебна" за силни руски и украински станции, но уви тях ги приемам почти на нивото на шума. На 7205kHz има концертно радиоизлъчване. Успявам да чуя доста силно биенето на носещата честота, но гласовете от самата радиопрограма приемам доста слабо.

ПП: Ако има интерес ще кача и LTSpice симулационните файли на блоковете на трансивера.


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Схема на "Minima"
minimackt.png
minimackt.png [ 402.81 KiB | Прегледано 6057 пъти ]
Коментар на файл: В режим на приемане на холната маса
IMG_4500.JPG
IMG_4500.JPG [ 390.12 KiB | Прегледано 6057 пъти ]
AF_Diplexer.png
AF_Diplexer.png [ 14.15 KiB | Прегледано 6057 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 01:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1116
Местоположение: Силистра
Добре се е получило при теб - хубава платка и монтаж, всичко (почти) в едно :) DDS-VFO, Ардуино и TFT дисплейчето допълват удоволствието от конструкцията.

Странно ми е това с битите точки. Експериментирам и аз с Si5351, като монтажът на цифровата част е на същия пластмасов breadboard с Ардуино. Si5351-блокчето ми е самоделно.

Сравнявам бегло и аз Si5351 с AD9850 / AD9851. Устройва ме работата им, като че ли Si5351 ма-а-алко по-чисто звучи. Почти няма бити точки, а с антена всичко се маскира. Удовлетворен съм, защото температурно "бягащият генератор" си ми е много "по-плачевна история" от тези козметични "дефекти" :)

Все пак опитай схема на осцилатоир с класическо VFO с транзистор и буфер, за да има с какво да сравняваме.

Забелязвам на платката ти липса на маса на горния слой, а и долният си е "рехав". При готова платка няма как. Монтажът в добра метална кутия ще е в полза мисля.

На основната схема не видях АРУ. :) Имаш ли съседи-киловатници покрай теб? (пази ушите! :))
Може би допълнителна проста верига (примерно с полеви транзистор от trx Amator) ще подобри комфорта при слушане на много силни сигнали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 06:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2007, 15:00
Мнения: 82
Местоположение: ДаГееееее!
Дано нещо помогне от това описание
https://sites.google.com/site/ae5phradionotebook/minima_main_page/MinimaConstructionGuide_R7.pdf?attredirects=0&d=1
https://sites.google.com/site/ae5phradionotebook/minima_main_page
За филтрите на входа (изхода) - дали феритчетата са подходящи (Q фактора) ?! Загубите може да са в него или неподходящи транзистори... Кварцовия филтър може и той да куца...
Проба-грешка... смешка!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 14:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2016, 12:12
Мнения: 155
Местоположение: Пловдив
LZ2WSG написа:
Сравнявам бегло и аз Si5351 с AD9850 / AD9851. Устройва ме работата им, като че ли Si5351 ма-а-алко по-чисто звучи. Почти няма бити точки, а с антена всичко се маскира.

Доста хора имат успешни проекти с Si5351 за VFO, като никой не споменава за такова голямо количество бити точки. В списъкът ми със задачки-закачки за пробване е и изцяло "аналогово" VFO. В моят случай междинната честота ми е 20MHz, а VFO-то винаги е "отгоре", т.е.
RF = LO - IF

Леко притеснителен ми е изходния спектър на Si5351... Самият чип е на "фабрична" платка с локално захранване (разработка на LZ1ZP). Реших да използвам FFT функцията на осцилоскопа (DSO5102P) в качеството на "спектрален анализатор за бедни". При експеримента Si5351 не е свързан към трансивера, а на изхода си има резистор 51R. Ето клипче какво се вижда на скопа:
https://www.youtube.com/watch?v=OOu-a2CMJ9M

Паразитните честоти са на около -10dB под основната. Открих, че зависимостта на "иглите" е следната:
±N*4*|VFO-25|

Пробвах да конфигурирам изходният ток на чипа (drive level) но при стойности от 2 до 8mA резултатът бе същия. Пробвах и да буферирам изхода с едно усилвателно звено с 2N2219, за да изключа възможността през сондите на осцилоскопа да влизат накакви сигнали и да виждам резултантното смесване, но картинката си остана същата.

LZ2WSG написа:
Забелязвам на платката ти липса на маса на горния слой, а и долният си е "рехав". При готова платка няма как. Монтажът в добра метална кутия ще е в полза мисля.

Платката е много недомислена. Направена е, колкото да има какво да крепи елементите. Разводката на масата е много кофти. Допърлнително топологията куца: НЧ предусилвател (+60dB) е наврян в съседство до BFO-то, а пък крайното НЧ стъпало е до МЧ усилвателя! Но нали ми е подарък, не искам да се оплаквам и хленча. В крания вариант обезателно ще трабва добро екраниране!
PCB for Minima HF Transceiver

LZ2WSG написа:
На основната схема не видях АРУ. :) Имаш ли съседи-киловатници покрай теб? (пази ушите! :))

Обезателно ще направя АРУ, но нека първо изчистя останалите проблеми. Странно, но до сега май само веднъж чух LZ станция на 40m :roll:

lz4ge написа:
Дано нещо помогне от това описание

Благодаря за линковете. Вече съм ги гледал, но е добре, че ги даваш да ги има и тук. Реално погледнато ръководството на AE5PH показва кой транзистор къде да се запои, но нищо повече :smt003

Ето няколко интересни линка и от мен:
http://g0mgx.blogspot.bg/search?q=minima
http://vk2sja.org/piffle/category/minima/page/2/
http://diycrap.blogspot.bg/2015/12/building-farhans-minima-tranceiver-part.html

Писал съм си с няколко радиолюбители които са правили Минимата и всичките ми отговориха, че са оставили проекта недовършен. Основната причина е, че при предаване KISS смесителя "изпуска" много високо ниво на VFO към крайното стъпало и антената (т.нар. LO leakage).

lz4ge написа:
За филтрите на входа (изхода) - дали феритчетата са подходящи (Q фактора) ?! Загубите може да са в него или неподходящи транзистори...

Реших да направя входните LPF с готови индуктивности на TDK NLV25T, защото видях, че и в други конструкции ги ползват за входни филтри (напр. mcHF). Не е проблем да си ги навия, защото вече се снабдих с T37-2 и T37-6 тороидчета.

Колкото до транзисторите — смятам, че употребата на BC550C вместо 2N3904 може да ми донесе само предимства, защото BC-тата са с по-високо усилване, с по-нисък шум и със същата гранична честота fт 8)

lz4ge написа:
Кварцовия филтър може и той да куца.. Проба-грешка... смешка!

По-скоро стана обратното: "смешка", а после "проба-грешка" :mrgreen:

При първоначалният вариант монтирах цангов цокъл на BFO-то на платката и използвах честотомер на Неомонтана, за да подбера кварцовете. Бях си взел 50бр. от Комет, като от тях избрах 9 бр. с разлика в честотата 65Hz. След като премерих филтъра се оказа, че лентата му на пропускане е 3.6kHz (-6dB), а в лената имаше неравномерности от около 3dB. Тъй като не бях измервал параметрите на кристалите (по метода с последователен кондензатор и две честоти), то реших да използвам програмата Dishal наобратно и да видя какви параметри на кварцовете съответстват на 3.6kHz BW. В последствие си сметнах, че филтърът трябва да е изпълнен с кондензатори 150pF, за да получа лента на пропускане под 2.7kHz. Запоих по едни 47pF паралелно на съществуващите и нещата си дойдоха на мястото: лента на пропускане 2.61kHz (-6dB) с добра равномерност вътре :smt026


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 14:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1116
Местоположение: Силистра
Опиши опитната постановка, моля, с няколко думи.

Няколко пъти пусках видеото, не разбрах какво променяш, на колко отстояние са новите пикове един от друг. На каква честота е опорния генератор на Si5351: 25 MHz, 27 MHz или друга?

Темата за спектъра лично ми е много интересна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2016, 12:12
Мнения: 155
Местоположение: Пловдив
Опитната постановка е следната:
1. Ардуино захранвано от USB порт на компютъра;
2. Отделна платка за Si5351 с локална престабилизация на напрежението с LM117-3.3;
3. На платката на Si5351 е запоен резистор 51R за който е свързана 1:10 сондата на осцилоскопа;
4. Използвам само CLK0, а останалите два изхода са софтуерно изключени;
5. Изменям честотата на VFO-то и наблюдавам спектъра.

По време на експеримента не съм свързал изхода на Si5351 към смесителя, за да елиминирам върздействието му.

Проблемът с "иглите" се наблюдава когато изходът на Si5351 e различен от 25MHz. На клипчето централната честота на екрана е 25MHz (а едно деление по хоризонталата е 1MHz) и с помощта на ротационен енкодер променям честотата на VFO-то в малки граници. Ето и статични картини, дано от тях да стане по ясно.

В този пример се вижда, че когато изходната честотата (VFO) е 25.5MHz имаме паразитни честоти "в ляво" и "в дясно" от основната честота. По формулата която публикувах в предишния си пост имаме точно:
± 1 * 4 * |25.5 - 25| = ± 4 * 0.5 = ± 2MHz, а именно честоти 23.5MHz и 27.5MHz
± 2 * 4 * |25.5 - 25| = ± 8 * 0.5 = ± 4MHz, а именно честоти 21.5MHz и 29.5MHz
и т.н.

ПП: На клипчето още по ясно се вижда как се движат "иглите" при промяна на честотата на VFO-то :roll:


Прикачени файлове:
Коментар на файл: VFO at 25.0MHz
pic_76_3.png
pic_76_3.png [ 25.52 KiB | Прегледано 6026 пъти ]
Коментар на файл: VFO at 25.5MHz
pic_76_5.png
pic_76_5.png [ 31.28 KiB | Прегледано 6026 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1116
Местоположение: Силистра
Да, благодаря за инфото. :)
Колко MHz e опорният генератор на Si5351 (кварцът, запоен на платката)? (Ако е 25 MHz ... много ми напомня за твоята централна честота?)
--
Споделям резултат с елементарен тест какво се получава при мен: 10-11 MHz честотен диапазон (случайно избран), нарастваща честота (100 Hz стъпка).

Самоделен блок с Si5351, китайски чип, smd кварц 27 MHz, китайски стабилизатор AMS1117-ADJ с подстройка за 3,3V, 2N7002 (I2C конвертор на ниво), китайско Arduino Nano, библиотека Etherkit Si5351 v1.1.2.

Приемник: SDR RTL2822 с 50MHz конвертор с антенка-жичка до изхода на Si5351, натоварен с 50 ома. Старая се да не претоварвам входа.

Нищо "криминално" не виждам в сигнала (хоризонталната "черта" в средата не я гледай - от приемника е и без измервания сигнал си стои там).

Мога да пробвам в друг честотен диапазон ако искаш (max 2 MHz честотна лента на SDR-a).


Прикачени файлове:
test_si5351.jpg
test_si5351.jpg [ 258.19 KiB | Прегледано 6025 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 15:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2016, 12:12
Мнения: 155
Местоположение: Пловдив
Офф, много съм замаен! Кварцът на Si5351 е на 27MHz, което значи, че не е от него. По скоро другото подозрително ми е, че Джейсън (Etherkit/NT7S) работи с 800MHz PLL, a 800 делено на 32 дава точно 25 :D

Имам големи подозрения, че може и методологията на измерване да ми играе лоши шеги. Аз също не разполагам с нищо друго освен евтин цифров осцилоскоп, самоделно регулируемо захранване (вижда се на едната снимка ;)) и мултицет. Дори сигнал генератор нямам, а ползвам AD9850 с буферче след него :oops:

Не съм се сетил да проверя със SDR донгъла... не съм му направил upconverter, но би трябвало да работи на 25MHz все пак :roll:

ПП: Би ли пробвал на честота 25.0 до 25.1 MHz, като оставиш 25.0MHz да ти е в средата на екрана? Ама само ако не е голяма разправия!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 00:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1116
Местоположение: Силистра
Докладвам за резултата: :wink:

Първата снимка нa екрана e за оценка на началния ми шум (стартово състояние :mrgreen: ), без подадено захранване към Si и Arduino.
Прикачени файлове:
sdr_noise.jpg
sdr_noise.jpg [ 254.24 KiB | Прегледано 6010 пъти ]

Втората снимка нa екрана e sweep: от 25,0 MHz до 25,1 MHz, стъпка: 100 Hz, I2C шина: на 400 kHz, библиотека: Etherkit Si5351 v2.0.1, с външно трансформаторно захранване и 7805, с разкачено Arduino към компютъра (захранването от USB внася много "боклуци"!).
Прикачени файлове:
si5351_25_25-1_mhz_sweep.jpg
si5351_25_25-1_mhz_sweep.jpg [ 265.14 KiB | Прегледано 6010 пъти ]

В твоя случай ако спреш генератора и Arduino, има ли някакво показание на 25 MHz? Пробвай да промениш честотния диапазон на теста си, примерно от 22,3 MHz до 22,4 MHz.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 00:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2016, 12:12
Мнения: 155
Местоположение: Пловдив
Благодаря за "доклада"! При захранване на Ардуиното от стабилизираното захранване "иглите" са по-малки и по-нарядко.

LZ2WSG написа:
В твоя случай ако спреш генератора и Arduino, има ли някакво показание на 25 MHz? Пробвай да промениш честотния диапазон на теста си, примерно от 22,3 MHz до 22,4 MHz.

Това явление го наблюдавам около различни честоти, например покрай 8.333MHz, 12.5MHz или 33.333MHz има подобно поведение...

Започвам да се съмнявам основно в FFT функцията на осцилоскопа ми :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 08:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1116
Местоположение: Силистра
selfy написа:
... Започвам да се съмнявам основно в FFT функцията на осцилоскопа ми :roll:

Много вероятно е и за мен това. Не, че е на добре (за възможностите на осцилоскопа), но е по-добрия случай за радиото :wink:
---
За битите точки: Без антена "свирукат" ли по обвата?

Опитвал ли си да блансираш тоя "Kiss" смесител (с напрежението на средната точка). Трябва да паднат поне малко с баланса. Пробвал ли си друг смесител - напр. готов диоден двойнобалансен (за експеримента)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2016, 12:12
Мнения: 155
Местоположение: Пловдив
Извинявам се за забавилият се отговор от моя страна, но днес бях зает през деня.

Снощи си поиграх да погледна какво става в изхода на Si5351 с моят SDR USB приемник. Тъй като все още не съм му направил upconverter, успях да наблюдавам честоти над 24MHz. Освен основната честота имаше и малки артефакти в ляво и дясно от основния сигнал, като те се местиха паралелно с основния тон... това е малко странно, защото не съвпада с това, което видях на осцилоскопа. Уви, снимки не направих, защото снощи беше късно и вече ми се спеше. Следващият път като седна да си играя със SDR-a, обещавам да покажа нагледно резултата.

LZ2WSG написа:
За битите точки: Без антена "свирукат" ли по обвата?

Ами аз само без антена проверявам за бити точки ;) Интересно е, че някои от тях се движат "надолу" когато настройвам честотата "нагоре" при LSB. Обиконвено при долна странична лента, когато имаме неподтисната носеща (или CW сигнал), при увеличаване на честотата на VFO, то тонът в слушалките също е с нарастваща честота. При USB е наобратно.

LZ2WSG написа:
Опитвал ли си да блансираш тоя "Kiss" смесител (с напрежението на средната точка). Трябва да паднат поне малко с баланса. Пробвал ли си друг смесител - напр. готов диоден двойнобалансен (за експеримента)?

Имам монтиран многооборотен потенциометър, както е по оригиналната схема, с който съм се опитал да "настроя " смесителя... казвам "настроя" защото май не е точно балансиране в случая :smt102

Иначе отдавна съм заподозрял, именно смесителя не работи както трябва. :? Но като нямам сигнал-генератор под ръка, тестването е труда работа. Кварцовият филтър го тествах с китайска платчица с AD9850 + буферче/усилвателче с 2N2219 + атенюатор -20dB в изхода, обаче по невнимание извадих пушека на резервното си Ардуино и сега съм само с едно, което го ползвам за трансивера. Имам и STM32 платка, но там не може току така да се прекомпилира кодът, защото не всички библитоеки са съместими. Имам и ATmega328 но ме мързи да си паравя сам Ардуино и си чакам кервана от Китай :lol:.

Предстоят ми опити със смесителите. Имам няколо бройки ADE-1, доставка от Китай. Вече разполагам и с подходящи феритни сърцевини (FТ37-47, BN-43-2402) и доста бройки 1N4181 и BAT54S. Имам и FSA3157 които съм монтирал на DIP8 преходници за лесна работа. Лошото е, че с тази платка експериментите стават адски трудо... отначало идеята ми беше да си събера скромно, но прилично трансиверче, а в последствие да се заема с по-сериозна разработка... но с Минимата нещата потръгнаха доста накриво. Ама аз съм инат и не се отказвам лесно 8)

ПП: Открих още едно "минно" поле покрай микрофонния усилвател и CW генератора, ама за това друг път ще пиша :smt005


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2017, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1116
Местоположение: Силистра
selfy написа:
... Ами аз само без антена проверявам за бити точки ...

Като подадеш сигнал от "голяма антена" на входа, понякога се получават свистове от АМ станции от други честоти, които релано ги няма на обхвата. Затова попитах като уточнение.
---
Опит с ППП: Току-що закачих сигнала от Si5351 към смесител с 74HC4053. Изходния сигнал отива към LC филтър, предусилвател ОБ-ОК, НЧУ. Имам още един предусилвател (блокчетата ми са готови от несглобен DSB трансивер-играчка на 7MHz). Слушам ефира, свистове няма. Смесителят дори не е балансиран допълнително. Леко пращене на енкодера по-скоро има, което почти елиминирах със свърващ проводник към друга "земя", а USB захранването и комуникацията по Rx-Tx на Ардуино (докато заредя новия обхват) просто "събарят" приемането :)
Прикачени файлове:
mix.gif
mix.gif [ 31.08 KiB | Прегледано 5943 пъти ]

Ще оставя постановката по масата до вечерното прохождение на 80 м.
---
На 14 MHz също се чува. Вярно, по-слабо е. Схемата си иска правилно опроводяване и много маса. Иначе се чува пращене при въртене на енкодера.
---
Досега не бях закачал Si към ППП.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2017, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Дек 2016, 12:12
Мнения: 155
Местоположение: Пловдив
LZ2WSG написа:
Леко пращене на енкодера по-скоро има, което почти елиминирах със свърващ проводник към друга "земя", а USB захранването и комуникацията по Rx-Tx на Ардуино (докато заредя новия обхват) просто "събарят" приемането :)

Завчера, докато експериментирах със SDR-а взех, че сложих най-новата библитека 2.0.4 на Etherkit и веднага в слушалките се появи яко пукане при смяна на честотата. За сега твърдо оставам на версия 2.0.1 8)

Отделно, за енкодера използвам вътрешните pull-up резистори, а "отвън" съм монтирал по 10nf между входовете на uC и маса. Развързването на захранването на Ардуиното от общото на трансивера също имаше положителен ефект.

Основните брумове и пръщенета при мен дойдоха от топологията на маста, защото сигнала от Si5351 го подавам към основната платка по екраниран кабел. Най-добре се получи, когато подадох "минуса" на захранването към платката на Si5351. Така всъщност реализирах топология близка до "звезда", което винаги много помага :)

Ако днес ми остане време, ще запоя TS5A63157 на преходна платчица и ще пробвам това нещо да го "пришия" на трансивера, та да видим какъв ще е резултатът. Отделно ще добавя и тример кондензаторче, за да балансирам и смесителя на BFO-то :smt004


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2017, 13:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1116
Местоположение: Силистра
selfy написа:
... взех, че сложих най-новата библитека 2.0.4 на Etherkit и веднага в слушалките се появи яко пукане при смяна на честотата. За сега твърдо оставам на версия 2.0.1)

И аз така :) При мен същото се получи: v2.0.1 не "пука", v2.0.2 "пука", v2.0.3 "пука", v2.0.4 "пука", v2.0.5 не "пука"
https://github.com/etherkit/Si5351Arduino/tree/v2.0.5
Има коментари тук: https://groups.io/g/BITX20/topic/odd_be ... ,0,4651767
Вкл. от автора: https://github.com/etherkit/Si5351Arduino/issues/44
От ресета е доколкото чета.
selfy написа:
Отделно, за енкодера използвам вътрешните pull-up резистори, а "отвън" съм монтирал по 10nf между входовете на uC и маса. Развързването на захранването на Ардуиното от общото на трансивера също имаше положителен ефект.

Точно такива са ми наблюденията. Земята, свързана в "звезда" и в ППП помогна.
---
С тази схема на свързване пропукванията, породени от въртенето на енкодера би трябвало да не се усещат.
Прикачени файлове:
Encoder_filter.png
Encoder_filter.png [ 11.83 KiB | Прегледано 5943 пъти ]


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 153 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Форумът се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com