www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 22 Мар 2023, 22:57

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2007, 11:42 

LZ2JOW, Крайно стъпало за КВ с 2 х ГУ50
А бе колеги, схемата е доста интересна но имам два въпроса:

1. Как се държат гугутките в тази схема? От личен опит знам, че не им ли заземиш решетките, стъпалото става един мощен, ама много мощен генератор :D :D :D
2. Може ли да се сложи в изхода нормална бобина а не тази "манивела" ? Доколкото виждам на схемата е такава. Едно време ги взимахме от руски радиостанции за трансмачи, ама сега не ми е останала нито една :? Тоест да се направи един стандартен П филтър?

Поздрави...

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2007, 21:15 

Ще отговоря на въпросите ви. Първо за решетките на лампите. Ако се вгледате в схемата, ще забележите, че се подава преднапрежение с резистор с ниско съпротивление (в случая 1.8 килоома). Именно това ниско съпротивление "отказва" лампите от самовъзбуждане. Естествено си има и своя отрицателен ефект - вместо да атакуваме с 40-50 mW, се налага да се атакува с 2-5W. В моя случай имах точно такава мощност и спасих положението. Относно използването на вариометър работата е малко по-различна. Трябва да отбележа, че не е толкова обемист и не заема голямо място. Използването му се наложи поради факта, че имах добър превключвател на обхватите, но само с 5 положения. Затова се наложи да комбинирам вариометър с този превключвател. Получи се компромисен вариант както следва:
1. 1.8MHz, 2. 3.5MHz, 3. 7 и 10MHz, 4. 14,18 и 21MHz, 5. 24.8 и 28MHz. Не знам дали е предимство получилият се ефект в случая - мога да настроя това стъпало на всяка честота от 1.8 до 30 MHz. Пробвах това със служебна апаратура. Естествено може да се направи нормален П-филтър с други елементи, но както обясних, нуждата ме принуди да приложа този вариант. Иначе стъпалото се справя доста добре и скоро ще празнува 5-годишна възраст.hi

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2007, 11:19 

Вече подпалих поялниците и съсипах на бабата 2 алуминиеви тави за шаси :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 12:17 
Аватар

Само аз ли не виждам схема тук? :?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 12:20 
Аватар

Вероятно препратката е изчезнала при миграцията на форума към phpbb3.

Ето я:
LZ2JOW, Крайно стъпало за КВ с 2 х ГУ50

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 16 Апр 2015, 11:04 
Аватар

:smt006 Может кто помнит литературу, «Радио и телевизия» год и номер ?

Прикачени файлове:
Безымянныйbghll.JPG
Безымянныйbghll.JPG [ 83.63 KiB | Прегледано 12530 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2017, 21:30 
Аватар

Позволете ми да поизтупам темата от праха! Имам интерес към схемата на лаповото стъпало от темите тук:

http://www.kn34pc.com/construct/lz2jow_hf_pa.html
http://www.kn34pc.com/construct/lz2ch_pa_2_x_gu50.html
http://www.kn34pc.com/construct/lz2ch_hf_pa.html

Основните ми (начални) въпроси са следните два:
1. Каква е изходната мощност на стъпалото с 2xГУ50?
2. Каква мощност трябва да осигуря на входа?

Единствено леко ме притеснява по-високото анодно напрежение, защото до сега съм работил с анодни напрежение до 450-480V... но вярвам, че всяко усилие при лампите в последствие се отблагодарява подобаващо :)

73 de LZ1NEF

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 18 Апр 2017, 04:51 
Аватар

Де са 2 ГУгутки де са 3, но мисля че конструкцията LZ2ZK е за предпочитане. Доста българи работят с него и са доволни! Във дизайна има какво да се желае... http://lz2zk.bfra.bg/homebrew/pa/index.html

Прикачени файлове:
3 х ГУ-50.rar [5.28 MiB]
592 пъти
Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 18 Апр 2017, 11:31 
Аватар

Евгени, благодаря за схемата! Единствено ми си изправя косата като видя стъпало директно вързано към мрежата, но това е лесно поправимо :D

lz4ge написа:
Де са 2 ГУгутки де са 3

Принципно е така, но просто имам два "оригинални" военни цокъла и затова съм решил да правя стъпало с две лампи.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 18 Апр 2017, 11:47 
Аватар

ТС-270 трансформатор нямаш ли?

Използвам такъв. С намотки последователно/паралелно (всякакво :) ) свързване, докъде излезе 1100-1200 волта, отпоплението оттам, че и запушващо извадих от там. Вярно, претоварен е яко, с електролитни кондензатори 100 uF + 100 uF от 1967-68 година. С последователно захранване. Вероятно пада и напрежението, но какво от това? На всички обхвати си работи 15 г. вече.

Стъпалото беше с 2 х ГУ50 ОР, после стана 3 х ГУ50 ОР, после 1 х ГУ50 ОР + 3 х ГУ50 ОР (първата: драйвер, при липса на ВЧ мощни транзистори), сега 4 х ГУ50 :D В БГ-състезнаията при дълго използване си грее яко, но това е плюс през зимата :) Доволно :D. "Една антена - за всички обхвати" при мен (няма друга възможност).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 18 Апр 2017, 13:18 
Аватар

LZ2WSG написа:
ТС-270 трансформатор нямаш ли?

Нямам, но ще се оглеждам по битаците и ще разпитам някои от "ламповите" ми приятели. Не е проблем и да си поръчам нов*.

Идеята за лампово предусилване също много ми допада, даже вчера си мислих за вариант в който крайното лампово стъпало да може директно да се драйви от QRP, т.е. 5-10W 8)
_______
*) Тук работят отлично и сравнително ефтино трансфоматори на Ш-образни магнитопроводи. При поръчката специфицирам умишлено по-високо първично 250-260VAC, за да се получи по-ниска индукция при нормална експлоатация.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 18 Апр 2017, 17:25 
Аватар

selfy написа:
......
Принципно е така, но просто имам два "оригинални" военни цокъла и затова съм решил да правя стъпало с две лампи.

Купих си 3 нови цокли за ГУ50 а ГУ-та имам... Кутия (по-скоро метален капак) имам от търновски касетен дек "Д-202" Останалото още сбирам...

Този тип безтрансформаторно захранване при надеждно замасяване (към водопровода или парното) се е показал много надежден и опастност от токови удари няма. Само дето трябва да се допълни със схемата за комутация на релетата.

http://lz2zk.bfra.bg/practice/page68/index.html иначе може да си пецакаш свирката като нищо!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 18 Апр 2017, 18:52 
Аватар

И това решение мисля да пробвам:
Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 83.63 KiB | Прегледано 10715 пъти ]

Усилитель мощности на 2-х ГУ-29: http://www.cqham.ru/pa_gu29.htm
Ако някой го е правил да сподели!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 18:29 

Тъй като съм автор на две от схемите, бързам да отговоря. Стъпалото със захранване директно от мрежата има изходна мощност между 65 и 80 W. В обяснителната записка е записано, че за да не се самовъзбужда, преднапрежението за първа решетка е подадено през резистор с нестандартно низко съпротивление за дадената схема ОК. Естествено това низко съпротивление изисква по-висока мощност за атака и в случая е между 5 и 10 W. При другата схема с включен транзистор в катода изходната мощност е между 100 и 120 W. На входа преди транзистора съм поставил атенюатор (не е изобразен на схемата, защото се наложи да се постави впоследствие). Без атенюатор нивото на сигнала трябва да е около 1 W, само че апаратурата ми дава 5 W. Ето защо го поставих. Освен това наличието на атенюатор при схема с голямо усилване е сигурна предпоставка че няма да се самовъзбужда стъпалото. Затова и затихването му може да бъде много малко. В третата схема с две ГУ-50 в схема ОР анодното напрежение е около 900 V. Там не е необходимо наличието на атенюатор. Изходната мощност не сме я измервали на изкуствен товар, но се очаква да е в същите граници 100-120 W, а атаката 10-15 W. Що се отнася до това директното захранването на стъпалото от мрежа 220 V, ако прочетете оригиналната статия на руския автор, ще разберете че са взети всички предпазни мерки. Тук употребата на кондензатори за 1000-1500 V не е никакъв лукс, а задължителна практика. Желая ви успех в повторението на схемите.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2017, 06:13 
Аватар

Мисля си дали стъпалото на Киро с 3-те ГУ50 ще може да се клати само с 5 вата чрез 1 (или 2 паралелно) транзистора КТ920..?! (Мисля да туря ключ със и без него.) Alinco DX-70/TH e съживено със една евтина китайска 2-йка MRF255 http://old.postimg.org/gallery/9ief3fye на която нямам доверие и съм превключил отвътре на 50W max и има съответно и 5W... Тия полеви боклуци горят най-вече когато се пусне без товар та затова не ми се рискува. http://old.postimg.org/gallery/4g2f2zye
Един англичанин беше направил опит за "ремонт" https://postimg.cc/image/91913f2g5 :wink:

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]